Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tețcani: Funeraliile părintelui Vladimir Petercă

Trecut la Domnul în dimineața zilei de 23 septembrie 2022, în locuința sa din Valea Lupului (Iași), pr. Vladimir Petercă a fost condus pe ultimul drum marți, 27 septembrie, în localitatea natală, Tețcani (Neamț). Liturghia de înmormântare și recviemul au fost oficiate de PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți la altar PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit, împreună cu colegii de promoție ai părintelui decedat. Au concelebrat aproximativ 100 de preoți în bisericuța plină de credincioși. A predicat pr. Mihai Enășel.

Clopotele care anunțau Liturghia de înmormântare a pr. Vladimir Petercă au început să bată la ora 11.00, invitând preoții și episcopii să se îndrepte în procesiune spre altarul bisericii, în fața căruia era sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui decedat, înconjurat de frații și rudele acestuia.

PS Iosif Păuleț i-a salutat pe toți cei prezenți, făcându-i conștienți de datoria pe care o au cu toții de a-l însoți pe pr. Vladimir cu rugăciunea lor, subliniind că darul cel mai important care i se poate face este însăși Sfânta Liturghie.

Au fost intonați psalmii de la recviem, după care au fost proclamate lecturile sfinte din Cartea Înțelepciunii, Faptele Apostolilor și din Evanghelia după Sfântul Matei. Cei prezenți și-au întărit credința că vor vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii la psalmul responsorial.

După proclamarea evangheliei de către pr. Vasile Rediu, a urmat predica părintelui Mihai Enășel, ambii colegi de promoție cu părintele răposat. "Cu suflete cernite am venit să celebrăm funeraliile pr. Vladimir", au fost cuvintele de început ale părintelui predicator, dublate de gândul că prezența în biserică este motivată și de întărirea convingerii în viața veșnică. Pentru că bătrânii trăiesc din amintiri, pr. Enășel și-a amintit de anii petrecuți în seminar alături de colegul de bancă Vladimir Petercă. I-a asigurat pe cei care îl ascultau că nu stă în intenția lui de a face o analiză asupra vieții celui răposat, căci Apostolul Paul spune fiecăruia în Scrisoarea către Romani, cap. 14, că nu este bine să-l judeci pe aproapele tău. Și dictonul vechi exprimă același gând: "De mortuis nil nisi bene" ("Despre cei morți doar de bine").

Două luminițe a vrut să evoce din viața pr. Vladimir (numit uneori în cadrul predicii, datorită familiarității colegiale, "Vlad") predicatorul: dragostea față de Sfânta Scriptură și dragostea față de aproapele.

Pr. Vladimir a iubit Sfânta Scriptură și acest lucru l-a dovedit în studiile postuniversitare și de specializare făcute în Italia și în Țara Sfântă. El "a intrat cu lăcomie în Sfânta Scriptură", a predat-o generațiilor de studenți, a fost profesor invitat și în Münster (Germania) și a insuflat celor care l-au ascultat iubirea pentru Biblie. Ca un ultim proiect biblic, și-a dorit să comenteze Cartea lui Iosue, căci acolo este descrisă intrarea poporului ales în Țara promisă.

A doua luminiță este dragostea față de aproapele concretizată în înființarea Caritasului diecezan, în susținerea diferitelor proiecte de ajutorare a celor nevoiași, în finanțarea unor burse. E de amintit faptul că părintele Vladimir a susținut mulți preoți în construirea diferitelor lăcașe de cult, apelând la ajutor financiar din partea Bisericii Catolice din Germania.

Predica s-a încheiat cu un "Adio" pronunțat nu în manieră profană, laică, ci în sensul etimologic al acestei expresii de sorginte franceză: "À Dieu!", adică "Ne revedem la Dumnezeu".

Liturghia a continuat cu rugăciunea euharistică, prefacerea, împărtășirea preoților și a credincioșilor, dintre care mulți erau în curtea bisericii.

La final, înaintea de Libera și incenzarea sicriului pr. Vladimir, un membru al familiei, Sebastian Petercă, a rostit câteva gânduri de prețuire și rămas bun, așa cum făcuse cu mulți ani în urmă și în ziua Primiției, tot în satul Tețcani: "An de an te așteptam. Ne leagă un noian de amintiri. Pentru noi ai fost mai mult decât un frate. Cu siguranță, tataia te așteaptă la poarta paradisului cu cel mai frumos buchet de flori. Rămâi cu bine, fratele nostru drag!", au fost, printre altele, cuvintele care au exprimat apropierea și totodată durerea despărțirii resimțite de familia numeroasă a părintelui Vladimir.

În cuvântul său, PS Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu că l-a dat familiei și Bisericii pe pr. Vladimir Petercă. "Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte tot ceea ce mai avea de ispășit, iar nouă să ne dea bucuria de a-l întâlni în paradis".

Procesiunea care avea în frunte crucea s-a îndreptat după Sfânta Liturghie spre locul odihnei de veci, care se află în curtea capelei mortuare, în partea de sud. Gardurile caselor era împodobite de-a lungul drumului cu covoare. Preoți, persoane consacrate și credincioși intonau repetat: "Voi intra înlăuntrul cortului minunat, până la locuința lui Dumnezeu". Trupul neînsuflețit al părintelui Petercă, primul preot din Parohia Tețcani, așteaptă clipa învierii de apoi a morților.

Domnul să primească în milostivirea sa tot binele pe care slujitorul său preot Vladimir l-a săvârșit în această viață și să-l facă părtaș de fericirea celor drepți în împărăția cerească. Slujirea Cuvântului divin și a aproapelui să fie primite de Domnul Isus care este învierea și viața tuturor celor care cred în el.

Pr. Cristian Diac

* * *

Cuvântul rostit de Sebastian Petercă

Înaltpreasfințiile Voastre, cucernici părinți, dragi consăteni, îndurerată familie,

Cu aceeași emoție cu care în ziua primiției, 15 august 1968, în casa părintească, am rostit poezia de bun venit, ca preot, pentru fratele nostru, rostesc astăzi cuvântul de rămas bun cu credința și speranța că a ajuns ca preot în împărăția cerului.

După 78 de ani a venit momentul să-i spunem: rămas bun, Părinte, frate, unchi, prieten - mereu aproape de fiecare dintre noi.

An de an toată familia, de la mic la mare, cu bucurie vă aștepta, Părinte. Mereu zâmbind, nelăsând să-ți simțim propriile dureri, te dăruiai celorlalți cu un sfat, o parabolă sau o glumă. O mare de amintiri ne leagă prin evenimentele din familie, cele legate de munca și viața fiecăruia dintre noi.

Pentru noi, ați fost mai mult decât un frate. Mereu aproape și aplecat spre nevoile și grijile noastre, fără a aștepta recunoștință pentru binele făcut. Pentru toate acestea vă mulțumim, Părinte!

Acum ați decis să vă întâlniți cu dragii noștri din cer, cu mamaia mai ales. Dorul pentru părinți a luat sfârșit. Cu siguranță tataia vă așteaptă la poarta Cerului cu cele mai frumoase flori.

Iulian, Leonard, Valentin, Robert și Clement vă așteaptă în acea lume mai bună pe care Dumnezeu a promis-o fiecăruia dintre noi.

E timpul să vă mulțumim pentru toate momentele petrecute împreună și să vă asigurăm că veți rămâne mereu în inima și ruga noastră. Și asta datorită iubirii, recunoștinței și a respectului pe care vi-l datorăm.

Ridicăm ochii spre cer și știm că de acolo ne veți răspunde mereu!

Bucurii - era salutul dumneavoastră. Bucuros e acum cerul pentru că a primit un OM ca dumneavoastră.

Rămâi cu bine, fratele nostru drag!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Tețcani: Funeraliile părintelui Vladimir Petercă. Foto: Andrei Samuel

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A trecut la Domnul pr. Vladimir Petercă (23 septembrie)


 

lecturi: 4691.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat