Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Civitavecchia: Familia în centrul atenției

Miercuri și joi, respectiv 21 și 22 septembrie 2022, în comunitatea românilor catolici din Civitavecchia (Italia) au avut loc misiuni populare cu o tematică specială legată de familie. Protagonistul acestor zile, pe lângă părintele paroh Isidor Mârț, care le-a intermediat, a fost pr. Felician Tiba, responsabil cu pastorația familiei în Dieceza de Iași.

Comunitatea românilor catolici din Civitavecchia nu este una cu tradiție în Italia, având circa un an de când este constituită, dar este suficient de închegată, astfel încât să ceară părintelui Isidor să aibă bucuria de a avea misiuni populare, așa cum au marile comunități, fie din țară, fie din străinătate. Astfel, pe parcursul celor două zile, o seară după alta, după orele obositoare de muncă, iată-ne în Biserica "Sfânta Maria a Rugăciunii și a Morții" pentru a-l preamări pe Dumnezeu prin participarea la Rozariu, la Liturghie și la predica special pregătită cu o astfel de ocazie.

În general temele predicilor au vizat familia în relația ei cu Isus Cristos, cele două entități având un punct comun: crucea! Isus Cristos a purtat crucea și a murit pe ea pentru mântuirea noastră, iar viața de familie, trăită în profunzimea ei, nu este altceva decât aceeași cruce purtată cu greu, dar până la capăt, asemenea lui Isus Cristos.

Părintele predicator ne-a ajutat să înțelegem cum încă din momentul conceperii noastre și până la mormânt, viața noastră, cu bune și rele, a fost asumată pe deplin de Isus, purtată pe Calvar și țintuită pe cruce. Însă, așa cum Isus a înviat, la fel și noi suntem chemați să facem din viața noastră un imn de laudă adus lui Dumnezeu. Cum o facem? Soții sunt chemați să recunoască prezența lui Dumnezeu unul în celălalt. Iubindu-se reciproc, ei și-l dau pe Dumnezeu unul celuilalt. Slujindu-se unul pe celălalt, de fapt ei îl slujesc pe Dumnezeu prezent în celălalt. Astfel că fiecare "te iubesc", fiecare gest de tandrețe, toate devin deschidere spre Dumnezeu și prin el devin binecuvântare pentru familie.

Acestor teme, duminică, 18 septembrie, Liturghie la care ne-am bucurat și de prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, pr. Felician a mai adăugat una: "Familia, administratorul iubirii".

"Dumnezeu, spunea părintele, este comuniune de persoane, iar iubirea este liantul dintre ele. Nu întâmplător numele lui Dumnezeu este iubire, așa cum ne spune Sfântul Ioan în cea de-a treia sa scrisoare. Ori de câte ori soții se iubesc, în realitate și-l oferă pe Dumnezeu unul celuilalt. Așa cum Dumnezeu administrează bine creația, la fel îi este dat familiei să administreze bine iubirea, cu tot ceea ce ține de ea".

În desfășurarea acestor zile am fost susținuți și de sr. Daniela Simon, superioara generală a Surorilor Muncitoare ale lui Isus, precum și de sr. Clara-Mihaela Albu, din aceeași congregație, responsabilă cu Oficiul pentru Migranți, din cadrul Diecezei de Civitavecchia-Tarquinia.

Asumându-și în totalitate mesajul acestor zile de misiuni dedicate familiei, mica, dar inimoasa comunitate din Civitavecchia, mulțumește părintelui Isidor Mârț, paroh de Ladispoli, pentru ideea de a ne oferi un astfel de mare dar.

Irina Farțade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 septembrie: Cesano di Roma: Misiuni populare dedicate familiei


 

lecturi: 777.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat