Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano di Roma: Misiuni populare dedicate familiei

În perioada 16-18 septembrie 2022, la inițiativa pr. Isidor Mârț, în comunitatea din Cesano di Roma (Italia) au avut loc misiuni populare dedicate familiei. Predicator a fost pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane de Iași.

Misiunile populare au debutat cu recitarea rozariului pentru familii, urmat de Sfânta Liturghie. Tema primei zile a fost: "De ce bărbat, de ce femeie?", subliniindu-se frumusețea fiecărui statut și importanța lui în ceea ce privește dinamica creației.

"Nu noi am ales să fim bărbați sau femei, spunea părintele, Creatorul a decis așa, iar noi, cu umilință, maturitate și responsabilitate, trebuie să împlinim în viața noastră ceea ce ține de un statut sau de altul. A gândi lumea fără bărbați în ea sau fără femei nu doar că ar fi o utopie, ci chiar împotriva voinței lui Dumnezeu, care l-a gândit pe om în cele două forme".

Atribuindu-i fiecăruia daruri specifice, bărbatul și femeia, respectiv soțul și soția, sunt invitați să lucreze cu "talanții" primiți, să-i investească în dăruirea reciprocă, în deschiderea spre viață, în integrarea celuilalt în viața proprie și mai ales în întrajutorarea pe drumul spre mântuire. Cu alte cuvinte, mai ales la greu, soțul nu-și poate abandona soția sau soția pe soț, doar pentru că așa e mai "comod", ci împreună, fiecare făcând partea lui, cei doi sunt chemați să meargă mai departe".

Cea de-a doua temă: "De ce familia?", a avut ca punct central vocația divină la viața de familie. Dumnezeu, spunea părintele Felician, îi cheamă pe unii la preoție, pe alții la viața consacrată, iar pe alții, pe cei mai mulți, la viața de familie. Viața de familie nu este un privilegiu, ci o responsabilitate. Familiei, Dumnezeu îi încredințează grija creației, așa cum preotului îi încredințează grija sufletelor. Dacă nu totul funcționează în creație, înseamnă că nu totul funcționează în familie, înseamnă că familia mai are de lucrat. Dacă nu avem drumuri, mai spunea părintele, înseamnă că cei responsabili nu le fac nici între ei ca membri ai familiei. Dacă nu avem spitale, înseamnă că nici între ei nu au grijă ca membri ai familiei. Tot ceea ce suntem chemați să facem în afara casei, mai întâi trebuie să facem în familie. Familia este laboratorul reușitelor din afara ei!"

În sfârșit, duminică, fiind prezent și PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, s-au încheiat zilele dedicate misiunilor populare în comunitatea din Cesano di Roma, primind prin intermediul episcopului și binecuvântarea cu dobândirea indulgenței plenare.

La capătul celor trei zile de har putem spune pe drept că Dumnezeu ne-a binecuvântat. Cuvintele părintelui Felician, prezența Preasfințitului Petru, a părintelui Isidor Iacovici, dar și a numărului mare de credincioși participanți, toate au făcut să ne simțim o comunitate privilegiată, "angajată", așa cum ne vrea Papa Francisc și mereu gata de a înfrunta provocările zilelor noastre.

Am înțeles că doar a fi bărbați și femei, soți angajați pe drumul credinței, doar astfel vom fi o mărturie pentru copiii noștri și membre vii în Biserică.

Claudia și Virgil Vârgă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 septembrie: Cesano di Roma: Misiuni populare dedicate familiei


 

lecturi: 1110.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat