Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea noului an pastoral

PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a celebrat Liturghia de deschidere a noului an pastoral în Dieceza de Iași duminică, 25 septembrie 2022, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" la ora 11.00. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Mihăiță Blaj, care activează în diplomația Sfântului Scaun, pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului din Iași, pr. Daniel Iacobuț, decan de Iași și parohul catedralei, alături de preoții de la catedrală și de la seminar. La celebrare au fost prezenți seminariști, persoane consacrate și numeroși credincioși. Cântarea a fost susținută de corurile reunite al catedralei: corul mare și corul Juvenes Ecclesiae.

PS Iosif spunea în scrisoarea prin care anunța trianul pastoral pentru dieceza noastră: "Biserica este, prin însăși natura sa, o comunitate într-o stare permanentă de misiune. Pentru a rămâne fidelă misiunii sale, ea este chemată la o reînnoire continuă din fidelitate față de Isus Cristos (cf. EG 25-26)". Tocmai acest lucru se dorește prin acest trieniu, adică trei ani pastorali.

Sfânta Liturghie din această duminică, 25 septembrie 2022, dă startul acestor trei ani pastorali care au ca tema generală: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!". Pornind de aici cei trei ani vor atinge pe rând cuvintele care formează această temă. Primul an din acest plan pastoral se inspiră din tema generală și se va concentra pe darul unității realizate de Duhul Sfânt între membrii Bisericii. De aceea, tema anului pastoral 2022-2023 va fi: "Uniți în Duhul Sfânt". Pe parcursul acestui an se dorește să redescoperim identitatea și misiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii, mai ales în plăsmuirea unității sale.

În cuvântul de învățătură, PS Iosif pornind de la cuvintele evangheliei despre Lazăr cel sărac i-a îndemnat pe cei prezenți, incluzându-se și pe sine, să facă o inventariere a lucrurilor pe care le au și dacă găsesc ceva care le este de prisos să ofere celor nevoiași. Isus îi reproșează bogatului un singur lucru spunea Preasfințitul: "Avea de toate, iar la poarta lui, Lazăr, ducea lipsă și nu l-a observat, nu l-a ajutat cu nimic". Cei care au nevoie de ajutor sunt de multe ori în anonimat, de aceea se cere o privire milostivă și atentă la nevoile oamenilor și nu la replicile învățate pe de rost. "Avem timp să trecem la fapte, dar să nu întârziem", spunea păstorul diecezei noastre. Vorbind despre noul an pastoral, PS Iosif spunea: "Să lucrăm împreună. Să ne aducem contribuția fiecare la viața și acțiunea Bisericii" de a-i sluji pe cei din jurul nostru și de a da mărturia noastră că suntem copii ai lui Dumnezeu care este iubire. Și pentru că "artizanul unității și sinodalității este Duhul Sfânt am ales ca imagine sugestivă mozaicul ce reprezintă Rusaliile din catedrala noastră". "Suntem însuflețiți de Duhul Sfânt ... De aceea, îl punem în centrul atenției noastre în acest prim an pastoral pe Duhul Sfânt".

Primul an pastoral are ca scop conștientizarea misiunii Duhului Sfânt în realizarea unității Bisericii, discernământul spiritual la nivel individual și comunitar, experiențe concrete de unitate și fraternitate, precum și identificarea unor acțiuni concrete la nivel parohial și diecezan pentru realizarea obiectivelor următorilor doi ani pastorali.

În cadrul celebrării, după momentul ofertoriului, episcopul Iosif Păuleț și pr. paroh Daniel Iacobuț au înmânat membrilor consiliului parohial și ai consiliului economic din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" broșura Planul pastoral 2022-2025 și Exortația apostolică Evangelii gaudium a Papei Francisc ca semne al misiunii lor în acești ani pastorali.

La finalul Liturghiei, PS Iosif a mulțumit tuturor celor care au participat, atât fizic cât și online, la acest moment de împrospătare spirituală și a adresat o mulțumire specială corurilor reunite ale catedralei: corul mare și corul Juvenes Ecclesiae, dirijat de Maximilian Husaru.

La îndemnul PS Iosif Păuleț, deschiderea noului an pastoral s-a celebrat în fiecare parohie a Diecezei de Iași.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 25 septembrie: Iași: Deschiderea noului an pastoral. Foto: Adrian Cuba

- 25 septembrie: Iași (catedrală): Deschiderea noului an pastoral

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii:

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Precizări liturgice cu privire la Liturghia de deschidere a anului pastoral 2022-2023

Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași 2022-2025

Anul pastoral 2022-2023 în Dieceza de Iași se va deschide pe 25 septembrie

Radio ERCIS FM: Interviu cu PS Iosif Păuleț despre anul pastoral 2022-2023 în Dieceza de Iași, având tema "Uniți în Duhul Sfânt"

PS Iosif Păuleț: Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

PS Iosif Păuleț: Scrisoare de anunțare a vizitei pastorale în dieceză

Secțiunea "Vizite pastorale"
 


lecturi: 1096.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat