Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 21 septembrie 2022

Cateheza: Călătoria apostolică în Kazahstan

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Săptămâna trecută, de marți până joi, am fost în Kazahstan, țară foarte întinsă din Asia centrală, cu ocazia celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Reînnoiesc domnului președinte al republicii și celorlalte autorități din Kazahstan recunoștința mea pentru primirea cordială care mi-a fost rezervată și pentru angajarea generoasă depusă în organizare. De asemenea, mulțumesc din inimă episcopilor și tuturor colaboratorilor pentru marea muncă pe care au făcut-o, și mai ales pentru bucuria pe care mi-au dat-o de a-i putea întâlni și de a-i vedea pe toți împreună.

Așa cum spuneam, motivul principal al călătoriei a fost de a lua parte la Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Această inițiativă este dusă înainte de douăzeci de ani de autoritățile țării, care se prezintă lumii ca loc de întâlnire și de dialog, în acest caz la nivel religios, așadar, ca protagonistă în promovarea păcii și a fraternității umane. A fost a șaptea ediție a acestui congres: o țară care are 30 de ani de independență, a făcut deja 7 ediții ale acestor congrese, unul la fiecare trei ani. Asta înseamnă a pune religiile în centrul angajării pentru construirea unei lumi în care ne ascultăm și ne respectăm în diversitate. Și acesta nu este relativism, nu: înseamnă a asculta și a respecta. Și despre aceasta trebuie recunoscut guvernul kazah, care, după ce s-a eliberat de jugul regimului ateist, acum propune un drum de civilizație, condamnând net fundamentalisme și extremisme. Este o poziție echilibrată și de unitate.

Congresul a discutat și a aprobat Declarația finală, care este în continuitate cu aceea semnată la Abu Dhabi în februarie 2019 despre fraternitatea umană. Îmi place să interpretez acest pas înainte ca rod al unui drum care pornește de departe: mă gândesc, desigur, la istorica Întâlnire interreligioasă pentru pace convocată de Sfântul Ioan Paul al II-lea la Assisi în 1986, atât de criticată de oamenii care nu aveau clarviziune; mă gândesc la privirea clarvăzătoare a Sfântului Ioan al XXIII-lea și a Sfântului Paul al VI-lea; precum și la aceea a marilor suflete din alte religii - mă limitez să-l amintesc pe Mahatma Gandhi. Dar cum să nu comemorăm atâția martiri, bărbați și femei de orice vârstă, limbă și națiune, care au plătit cu viața fidelitatea față de Dumnezeul păcii și al fraternității? Știm asta: momentele solemne sunt importante, dar după aceea este angajarea zilnică, este mărturia concretă care construiește o lume mai bună pentru toți.

În afară de congres, această călătorie mi-a dat ocazia de a întâlni și autoritățile din Kazahstan și Biserica ce trăiește în acea țară.

După ce l-am vizitat pe domnul președinte al republicii - căruia îi mulțumesc iarăși pentru gentilețea sa -, am mers la noua Sală de Concerte, unde am putut vorbi guvernanților, reprezentanților societății civile și corpului diplomatic. Am scos în evidență vocația Kazahstanului de a fi țară a întâlnirii: de fapt, în ea conviețuiesc circa o sută cincizeci de grupuri etnice și se vorbesc peste optzeci de limbi. Această vocație, care se datorează caracteristicilor sale geografice și istoriei sale - această vocație de a fi țară de întâlnire, de culturi, de limbi -, a fost primită și îmbrățișată ca un drum, care merită să fie încurajat și susținut. Așa cum am dorit și eu ca să poată continua construirea unei democrații tot mai mature, în măsură să răspundă efectiv la exigențele întregii societăți. Este o misiune grea, care cere timp, dar deja trebuie recunoscut că țara Kazahstan a făcut alegeri foarte pozitive, ca aceea de a spune "nu" armelor nucleare și cea a bunelor politici energetice și ambientale. Acest lucru a fost curajos. Într-un moment de acest război tragic unde unii se gândesc la armele nucleare - o nebunie - această țară deja de la început spune "nu" armelor nucleare.

Cât privește Biserica, m-a bucurat mult să întâlnesc o comunitate de persoane mulțumite, bucuroase, cu entuziasm. Catolicii sunt puțini în acea țară așa de vastă. Dar această condiție, dacă este trăită cu credință, poate să aducă roade evanghelice: înainte de toate fericirea micimii, a faptului de a fi drojdie, sare și lumină bazându-se numai pe Domnul și nu pe vreo formă de relevanță umană. În afară de asta, mărimea numerică scăzută invită la dezvoltarea de relații cu creștinii de alte confesiuni, precum și fraternitatea cu toți. Așadar, turmă mică, da, dar deschisă, nu închisă, nu defensivă, deschisă și încrezătoare în acțiunea Duhului Sfânt, care suflă liber unde și cum vrea. Am amintit și acea parte cenușie, martirii: martirii acelui popor sfânt al lui Dumnezeu - pentru că a suferit decenii de oprimare ateistă, până la eliberarea de acum 30 de ani - bărbați și femei care au suferit mult pentru credință în perioada lungă a persecuției. Asasinați, torturați, încarcerați pentru credință.

Cu această turmă mică, dar bucuroasă am celebrat Euharistia, tot la Nur Sultan, în piața de la Expo 2017, înconjurată de arhitecturi ultra-moderne. Era sărbătoarea Sfintei Cruci. Și asta ne face să reflectăm: într-o lume în care progresul și regresul se împletesc, Crucea lui Cristos rămâne ancora de salvare: semn al speranței care nu dezamăgește pentru că este întemeiată pe iubirea lui Dumnezeu, milostiv și fidel. Spre el se îndreaptă mulțumirea noastră pentru această călătorie și rugăciunea pentru ca ea să fie bogată în roade pentru viitorul Kazahstanului și pentru viața Bisericii peregrine din acea țară. Mulțumesc.

_______________

APELURI

Astăzi este Ziua Mondială a Alzheimer-ului, o boală care lovește atâtea persoane care, din cauza acestei patologii, sunt adesea puse la marginile societății. Să ne rugăm pentru bolnavii de Alzheimer, pentru familiile lor și pentru cei care se îngrijesc de ei cu iubire, pentru ca să fie tot mai susținuți și ajutați. Asociez la rugăciune și bărbații și femeile care fac hemodializă și au avut transplant, veniți aici cu o reprezentanță.

Și aș vrea să reamintesc situația teribilă din martirizata Ucraina. Cardinalul Krajewski a mers acolo pentru a patra oară. Ieri mi-a telefonat, el dedică timp acolo, ajutând în zona Odessa, dând atâta apropiere. Mi-a relatat durerea acestui popor, acțiunile sălbatice, monstruozitățile, cadavrele torturate pe care le găsesc. Să nu unim cu acest popor așa de nobil și martir.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 271.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat