Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sâmbătă, 24 septembrie, capitulul general al "mănăstirii wi-fi"

A ne ruga fără încetare

de Valentina Angelucci

"Timpurile dedicate pentru a sta cu Dumnezeu reînsuflețesc credința, care ne ajută în concretețea trăirii, iar credința, la rândul său, alimentează rugăciunea, fără întrerupere. În această circularitate între credință, viață și rugăciune, se menține aprins acel foc al iubirii creștine pe care Dumnezeu o așteaptă de la noi" (Francisc, Audiența generală, 9 iunie 2021). Și tocmai grija pastorală a succesorului lui Petru, care susține inițiativele pe care Duhul le trezește, reînnoind primăvara Conciliului al II-lea din Vatican, a dus laicatul să ia asupra sa și conștiința propriei responsabilități în rugăciune.

Acesta este spiritul care animă din 2018 mii de persoane care o dată pe an se întâlnesc împreună pentru o zi de rugăciune născută din intuiția câtorva prietene, unite de dorința de a se ruga împreună, și se bazează pe pilaștrii tradiționali ai credinței creștine: ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, rugăciunea, spovada, Euharistia, postul. Împărtășirea acestei dorințe pe social network a făcut în așa fel încât să se descopere ca dorință comună a multor persoane în toată Italia: în acest mod s-a născut experiența primului capitul general al "mănăstirii wi-fi". Dacă în primul an a fost suficient spațiul acordat de Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", în al doilea an, dată fiind creșterea numărului de prezențe, ziua s-a desfășurat în Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor". De anul trecut se desfășoară în Bazilica "Sfântul Petru", singura în măsură să găzduiască un număr așa de mare de prezențe.

Iubirea față de Biserică, dorința de a mări focul rugăciunii și al comuniunii stimulează la o întâlnire deschisă tuturor sensibilități diferite ale Bisericii, așa cum se poate vedea bine din prezența preoților prezenți, care provin toți din diferitele carisme care rodesc în cadrul poporului lui Dumnezeu.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, o călugăriță carmelită din claustrare lansa un strigăt care răsună de atunci în urechile multora: "Am găsit locul meu în Biserică, și acest loc, Dumnezeul meu, mi l-ai dat tu! În inima Bisericii mama mea, eu voi fi iubirea". Acea iubire, făcută concretă în rugăciune, a făcut din Sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe patroana misiunilor. Rugăciunea devine, așadar, focul de alimentat și este marea responsabilitate a tuturor celor botezați.

Și participanții la capitulul general al mănăstirii wi-fi își însușesc instrumentele cele mai mari pe care Biserica, "mare școală de rugăciune" (Francisc, 14 aprilie 2021), le-a încredințat fiilor săi.

După ziua despre rugăciune și cea despre cuvântul lui Dumnezeu, la 24 septembrie anul acesta, ziua va avea ca temă spovada și va fi ritmată de diferite cateheze, între care cea a părintelui Maurizio Botta despre păcatul strămoșesc și cea a lui don Luigi Maria Epicoco despre Spovada: exerciții de realitate, având intermezzo rugăciunea rozariului și încheiată de adorația euharistică prezidată de monseniorul Pierangelo Pedretti, prelat secretar de la Vicariatul de Roma.

Un "club exclusiv" în care sunt admiși nu numai păcătoșii, această constatare simpatică din care se poate înțelege cum unicul scop este de a împărtăși dorința de a avea tot mai mult spații rezervate rugăciunii, nu numai în capitală, ci și în alte locuri din Italia unde inițiativa este adesea făcută la fel. O gură de aer proaspăt pentru viața spirituală a bărbaților și femeilor care după aceea se pot întoarce revigorați în propriile parohii și în locurile de fraternitate cu entuziasm și dorință de a arăta tuturor că ne-a fost dat un drum spre paradis și nu trebuie irosit.

Faptul de a se întâlni, în inima Bisericii mamă, pentru a se ruga cu alți frați și surori devine astfel mărturie prețioasă pentru momentul în care, întorși la viața zilnică, ne putem descoperi fără legături aparente cu persoane care împărtășesc cu noi aceeași speranță a vieții veșnice. Și iată că atunci devine clară legătura "wi-fi" inserată în titlul zilei: uneori legătura nu este evidentă, dar a ști că există frați și surori care se roagă pentru noi și cu noi, chiar la distanță, devine bastion de care nu se poate face abstracție și indispensabil pentru a trăi ca "sare a pământului" în societatea actuală.

(După L'Osservatore Romano, 20 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat