Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răstignit pentru Cristos, dăruit lumii. Slujitorul lui Dumnezeu preot Anton Demeter

"Am fost răstignit împreună cu Cristos. Așadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Și ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și s-a dat pentru mine" (Gal 2, 19-20).

Scriu aceste rânduri cu o zi înainte de ziua de nașterea pr. Anton Demeter, care a avut loc în data de 17 septembrie 1925, zi în care Ordinul Franciscan comemorează primirea Stigmatelor din partea Sfântului Francisc de Assisi, și nu mă îndoiesc deloc că cele două evenimente s-ar fi întâlnit din pură întâmplare, căci în planul lui Dumnezeu toate au un rost, și nașterea, și viața, dar și moartea credincioșilor săi. Este, așadar, evident că născându-se în această zi importantă, și istoria vieții părintelui Anton avea să fie marcată de ea: răstignit de răutatea oamenilor încă din tinerețe, țintuit timp de 47 de ani într-un cărucior fabricat rudimentar, pr. Anton a știut să facă din această condiție motiv de sfințire și de sfințenie atât pentru sine, cât și pentru toți cei care l-au căutat, așa cum se caută aurul și pietrele prețioase în pământ.

Meditând la viața iubitului pr. Anton Demeter și citind numeroasele mărturii și atestate de stimă din partea a mii de credincioși care l-au cunoscut, gândul m-a dus la citatul de mai sus, conchizând că, dacă ar fi fost părintele cel care ar fi alcătuit Scrisoarea către Galateni, nu ar fi schimbat niciun cuvânt, căci experiența lui este, în multe privințe, aceeași care a fost a Sfântului Paul. Răstignit și el împreună cu Cristos, împreună cu multe alte zeci de milioane de creștini în marea închisoare numită Gulagul comunist, a ajuns să nu mai poată trăi el, ci Cristos să trăiască în el, căci, da, peste tot pe unde un creștin suferea pentru credință, era Cristos cel care suferea în carnea lui, dând astfel mărturie că ultimul cuvânt nu este al Răufăcătorilor, ultimul cuvânt nu este al suferinței, ci al dragostei, al lui Cristos. Însă, înainte de finalul învăluit în dragostea paradisului, în pelerinajul pe acest pământ, pr. Anton a trebuit să treacă prin examenul purificării credinței în Fiul lui Dumnezeu, examen pe care l-a trecut cu brio, căci știa că toate cele ce le trăia aveau o țintă foarte precisă, țintă numită iubirea veșnică și comuniunea cu Dumnezeu și cu sfinții din cer.

Și încă un cuvânt biblic, la care părintele Anton a corespuns la perfecțiune: «Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul, sau strâmtorarea, sau persecuția, sau foametea, sau lipsa de haine, sau primejdia, sau sabia? După cum este scris: "Pentru tine suntem dați la moarte toată ziua, suntem socotiți ca niște oi de înjunghiere". Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit. Căci sunt convins că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adâncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru» (Rom 8,35-39).

Nimeni, nimic, niciodată nu l-au putut îndepărta pe mărturisitorul lui Dumnezeu Anton Demeter de la iubirea lui Cristos. Nimic. De aceea a devenit sfânt și mijlocește pentru noi.

La mulți ani, Părinte Anton!
Părinte Anton, mijlocește pentru noi!

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv.
ministru provincial

* * *

Roman: Osemintele preotului Anton Demeter au fost depuse în Capela Institutului Franciscan (15 septembrie 2022)


 

lecturi: 867.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat