Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Kazahstan
(13-15 septembrie 2022)

Lectura declarației finale și încheierea congresului

"Palatul Independenței" (Nur-Sultan), joi, 15 septembrie 2022

Iubiți frați și surori!

Am mers împreună. Mulțumesc pentru că ați venit din diferite părți ale lumii, aducând aici bogăția crezurilor voastre și a culturilor voastre. Mulțumesc pentru că ați trăit intens aceste zile de împărtășire, munca și angajarea în semnul dialogului, și mai prețioase într-o perioadă atât de dificilă, asupra căreia apasă, în afară de pandemie, nebunia nesăbuită a războiului. Există prea multe uri și diviziuni, prea multă lipsă de dialog și înțelegere a celuilalt: acest lucru, în lumea globalizată, este și mai periculos și scandalos. Nu putem merge înainte legați și separați, conectați și sfâșiați de prea multe inegalități. Așadar, mulțumesc pentru eforturile menite pentru pace și pentru unitate. Mulțumesc autorităților locului, care ne-au găzduit, pregătind și înzestrând cu mare grijă acest congres, și populației din Kazahstan, prietenoasă și curajoasă, capabilă să îmbrățișeze celelalte culturi păstrând istoria sa nobilă și tradițiile sale prețioase. Kiop raqmet! Bolshoe spasibo! Thank you very much!

Vizita mea, care se îndreaptă de acum spre încheiere, are ca moto Mesageri de pace și de unitate. Este la plural, pentru că drumul este comun. Și acest al șaptelea congres, pe care Preaînaltul ne-a dat harul să-l trăim, a marcat o etapă importantă. Încă de la nașterea sa în 2003, evenimentul a avut ca model Ziua de Rugăciune pentru pacea în lume convocată în 2002 de Ioan Paul al II-lea la Assisi, pentru a reafirma contribuția pozitivă a tradițiilor religioase la dialogul și la înțelegerea între popoare. După cele întâmplate la 11 septembrie 2001, era necesar să se reacționeze, și să se reacționeze împreună, la climatul incendiar la care violența teroristă voia să incite și care risca să facă din religie un factor de conflict. Dar terorismul de matrice pseudo-religioasă, extremismul, radicalismul, naționalismul înveșmântat de sacralitate măresc încă temeri și preocupări în privința religiei. Astfel în aceste zile a fost providențial să ne întâlnim și să reafirmăm esența ei adevărată și indispensabilă.

În această privință, declarația congresului nostru afirmă că extremismul, radicalismul, terorismul și orice alt stimulent la ură, la ostilitate, la violență și la război, orice motivație sau obiectiv și-ar propune, nu au nimic de-a face cu spiritul religios autentic și trebuie să fie respinse în termenii cei mai hotărâți posibili (cf. nr. 5): condamnate, fără "dacă" și fără "dar". În afară de asta, pe baza faptului că Atotputernicul a creat toate persoanele egale, independent de apartenența lor religioasă, etnică sau socială, am convenit în a afirma că respectul reciproc și înțelegerea trebuie să fie considerate esențiale și indispensabile în învățământul religios (cf. nr. 13).

Kazahstanul, în inima marelui și decisivului continent asiatic, a fost locul natural pentru a ne întâlni. Drapelul său ne-a amintit necesitatea de a păstra un raport sănătos între politică și religie. De fapt, dacă acvila aurită, prezentă în steag, amintește autoritatea pământească, amintind de imperii antice, fundalul albastru evocă acea culoare a cerului, transcendența. Așadar, există o legătură sănătoasă între politică și transcendență, o coexistență sănătoasă care să țină distincte domeniile. Distingere, nu învălmășeală și nici separare. "Nu" învălmășelii, pentru binele ființei umane, care are nevoie, ca și acvila, de un cer liber pentru a zbura, de un spațiu liber și deschis la infinit care să nu fie limitat de puterea pământească. O transcendență care, pe de altă parte, nu trebuie să cedeze în fața tentației de a se transforma în putere, altminteri cerul s-ar prăbuși pe pământ, ceea ce este divin dincolo ar fi închis în prezentul pământesc, iubirea față de aproapele în alegeri de parte. Așadar, "nu" învălmășelii. Dar "nu" și separării între politică și transcendență, deoarece aspirațiile umane cele mai înalte nu pot fi excluse din viața publică și izolate numai la domeniul privat. De aceea, să fie tutelat mereu și pretutindeni cel care dorește să exprime în mod legitim propriul crez. În schimb, câte persoane sunt și astăzi persecutate și discriminate pentru credința lor! Am cerut cu forță guvernelor și organizațiilor internaționale competente să asiste grupurile religioase și comunitățile etnice care au îndurat încălcări ale drepturilor lor umane și ale libertăților lor fundamentale, și violențe din partea extremiștilor și teroriștilor, și drept consecințe ale războaielor și conflictelor militare (cf. nr. 6). Este nevoie mai ales să ne angajăm pentru ca libertatea religioasă să nu fie un concept abstract, ci un drept concret. Să apărăm pentru toți dreptul la religie, la speranță, la frumusețe: la cer. Pentru că nu numai Kazahstanul, așa cum proclamă imnul său, este un "soare aurit în cer", ci fiecare ființă umană: fiecare bărbat și femeie, în unicitatea sa irepetabilă, dacă în contact cu divinul, poate iradia o lumină deosebită pe pământ.

De aceea Biserica Catolică, ce nu încetează să anunțe demnitatea inviolabilă a fiecărei persoane, creată "după chipul lui Dumnezeu" (cf. Gen 1,26), crede și în unitatea familiei umane. Crede că "toate popoarele constituie o singură comunitate, au o singură origine, pentru că Dumnezeu a făcut să locuiască întregul neam omenesc pe toată fața pământului" (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Declarația Nostra aetate, 1). Pentru aceasta, încă de la începuturile acestui congres, Sfântul Scaun, în special prin Dicasterul pentru Dialogul Interreligios, a participat activ. Și vrea să continue așa: calea dialogului interreligios este o cale comună de pace și pentru pace, și ca atare este necesară și fără întoarcere. Dialogul interreligios nu mai este numai o oportunitate, este o slujire urgentă și de neînlocuit adusă omenirii, spre lauda și gloria Creatorului tuturor.

Fraților, surorilor, gândindu-mă la acest drum comun, mă întreb: care este punctul nostru de convergență? Ioan Paul al II-lea - care în urmă cu douăzeci și unu de ani tot în această lună a vizitat Kazahstanul - a afirmat că "toate căile Bisericii conduc la om" și că omul este "calea Bisericii" (Scrisoare enciclică Redemptor hominis, 14). Aș vrea să spun astăzi că omul este și calea tuturor religiilor. Da, ființa umană concretă, slăbită de pandemie, doborâtă de război, rănită de indiferență! Omul, creatură fragilă și minunată, care "fără Creator dispare" (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Constituția pastorală Gaudium et spes, 36) și fără ceilalți nu subzistă! Să se privească mai mult la binele ființei umane decât la obiectivele strategice și economice, la interesele naționale, energetice și militare, înainte de a lua decizii importante. Pentru a face alegeri care să fie cu adevărat mari să se privească la copii, la tineri și la viitorul lor, la bătrâni și la înțelepciunea lor, la oamenii obișnuiți și la nevoile lor reale. Și noi să ne ridicăm glasul pentru a striga că persoana umană nu se reduce la ceea ce produce și câștigă; că trebuie primită și niciodată rebutată; că familia, în limba kazahă "cuib al sufletului și al iubirii", este matca naturală și de neînlocuit care trebuie protejată și promovată pentru ca să crească și să se formeze bărbații și femeile de mâine.

Pentru toate ființele umane marile înțelepciuni și religii sunt chemate să mărturisească existența unui patrimoniu spiritual și moral comun, care se întemeiază pe doi piloni: transcendența și fraternitatea. Transcendența, Dincolo, adorația. Este frumos că în fiecare zi milioane și milioane de bărbați și de femei, de diferite vârste, culturi și condiții sociale, se reunesc în rugăciune în nenumărate locuri de cult. Este forța ascunsă care face lumea să meargă înainte. Și apoi fraternitatea, celălalt, proximitatea: pentru că nu poate mărturisi adevărată adeziune la Creator cel care nu iubește creaturile sale. Acesta este sufletul care impregnează declarația congresului nostru, din care aș vrea să subliniez trei cuvinte, în încheiere.

Primul este sinteza a toate, exprimarea unui strigăt din inimă, visul și ținta drumului nostru: pacea! Beybitșilik, mir, peace! Pacea este urgentă pentru că orice conflict militar sau focar de tensiune și de ciocnire astăzi nu poate decât să aibă un nefast "efect de domino" și compromite serios sistemul de relații internaționale (cf. nr. 4). Dar pacea "nu este pura absență a războiului, nici nu se reduce la stabilizarea unui echilibru între forțe adverse, nici nu se naște dintr-o dominare despotică", ci este "lucrare a dreptății" (Gaudium et spes, 78). Așadar, izvorăște din fraternitate, crește prin lupta împotriva nedreptății și a inegalităților, se construiește întinzând mâna către ceilalți. Noi, care credem în Creatorul tuturor, trebuie să fim în prima linie în răspândirea conviețuirii pașnice. Trebuie s-o mărturisim, s-o predicăm, s-o implorăm. De aceea declarația îndeamnă liderii mondiali să oprească peste tot conflictele și vărsările de sânge și să abandoneze retorici agresive și distructive (cf. nr. 7). Vă rugăm, în numele lui Dumnezeu și pentru binele omenirii: angajați-vă pentru pace, nu pentru armamente! Numai slujind pacea numele vostru va rămâne mare în istorie.

Dacă lipsește pacea este pentru că lipsesc atenția, duioșia, capacitatea de a genera viață. Așadar, ea trebuie căutată implicând mai mult - al doilea cuvânt - femeia. Pentru că femeia dă îngrijire și viață lumii: este cale spre pace. De aceea am susținut necesitatea de a proteja demnitatea ei și de a-i îmbunătăți statusul social ca membru cu drept egal al familiei și al societății (cf. nr. 23). Femeilor trebuie încredințate și roluri și responsabilități mai mari. Câte alegeri de moarte ar fi evitate dacă tocmai femeile ar fi în centrul deciziilor! Să ne angajăm pentru ca să fie mai respectate, recunoscute și implicate.

În sfârșit, al treilea cuvânt: tinerii. Ei sunt mesagerii de pace și de unitate de astăzi și de mâine. Ei sunt cei care, mai mult decât alții, invocă pacea și respectul față de casa comună a creației. În schimb, logicile de dominare și de exploatare, acapararea resurselor, naționalismele, războaiele și zonele de influență desenează o lume veche, pe care tinerii o refuză, o lume închisă la visele lor și la speranțele lor. Tot așa și religiozități rigide și sufocante nu aparțin viitorului, ci trecutului. Gândind la noile generații, aici s-a afirmat importanța instruirii, care întărește primirea reciprocă și conviețuirea respectuoasă între religii și culturi (cf. nr. 21). Să le dăm în mână tinerilor oportunități de instruire, nu arme de distrugere! Și să-i ascultăm, fără frica de a ne lăsa interogați de ei. Mai ales, să construim o lume gândindu-ne la ei!

Fraților, surorilor, populația din Kazahstan, deschisă la ziua de mâine și martoră a atâtor suferințe trecute, cu extraordinarele sale multireligiozități și multiculturalități ne oferă un exemplu de viitor. Ne invită să-l edificăm fără a uita transcendența și fraternitatea, adorarea Preaînaltului și primirea celuilalt. Să mergem înainte așa, mergând împreună pe pământ ca fii ai cerului, țesători de speranță și artizani de înțelegere, mesageri de pace și de unitate!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 269.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat