Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comisia pentru Migranți: Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (25 septembrie)

Se apropie cu pași repezi Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului care va fi celebrată anul acesta la nivel universal la data de 25 septembrie. Această zi, a 108-a, stă sub auspiciile mesajului Sfântului Părinte care îi îndeamnă pe membrii Bisericii să aibă curajul de "A construi viitorul cu migranții și refugiații", amintindu-le că sensul călătoriei omului pe pământ este căutarea cetății adevărate: "Noi nu avem aici o cetate stabilă, ci o căutăm pe aceea care trebuie să vină" (Evr 13,14). Comisia pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România, prin glasul Preasfințitului Cristian-Dumitru Crișan, președintele comisiei, îi invită pe toți membrii Bisericii Catolice din România să se roage pentru cei afectați de acest fenomen al migrației.

I. Mesajul Sfântului Părinte pentru a 108-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului

Pornind de la sensul ultim al călătoriei omului pe pământ și de la cuvintele Sfântului Ioan Paul al II-lea - "Împărăția lui Dumnezeu este în noi", Papa Francisc se adresează Bisericii Universale vorbind despre Împărăția lui Dumnezeu care "încă nu este împlinită, dar este deja prezentă în cei care au primit mântuirea". Cei care au primit Botezul, cei care au murit și au înviat împreună cu Cristos, au primit harul mântuirii, har care îi face concetățeni ai Împărăției Cerurilor, dar și responsabili la continuarea proiectului lui Dumnezeu, acela de a lucra la convertirea personală și de a se implica în a transforma realitatea.

Acest proiect, ne spune Preasfințitul Cristian Dumitru Crișan în scrisoarea deschisă pentru această zi, este o lucrare meticuloasă ce presupune răbdare, jertfă și determinare pentru ca între zidurile acestei Cetăți să locuiască dreptatea; nimeni să nu se simtă exclus și fiecăruia să-i fie recunoscută valoarea.

Împlinirea acestui deziderat depinde de fiecare, ne spune Papa Francisc: "Iubiți frați și surori, și în special voi, tinerilor! Dacă vrem să cooperăm cu Tatăl nostru ceresc în construirea viitorului, să o facem împreună cu frații noștri și surorile noastre migranți și refugiați. Să-l construim astăzi! Pentru că viitorul începe astăzi și începe de la fiecare dintre noi. Nu putem lăsa generațiilor următoare responsabilitatea deciziilor care este necesar să fie luate acum, pentru ca proiectul lui Dumnezeu cu privire la lume să se poată realiza și să vină Împărăția sa de dreptate, de fraternitate și de pace."

Viitorul începe astăzi și începe de la fiecare dintre noi. Un viitor mai bun începe cu implicarea tuturor, iar implicarea presupune schimbarea inimii. Suntem datori să ne rugăm și să-i ajutăm pe migranți și refugiați ori de câte ori avem posibilitatea, dar cu precădere în Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului.

II. Întrebări și provocări lansate de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Pentru a-i provoca pe toți la o implicare personală, Papa Francisc adresează un set de șase întrebări, iar răspunsurile sunt sugerate în clipurile video lansate pe situl oficial al Secțiunii Migranți și Refugiați din cadrul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, www.migrants-refugees.va.

Întrebările și provocările Sfântului Părinte sunt:

1. Cum putem construi un viitor împreună? - Clip video: Un viitor de construit împreună

2. Ce înseamnă să-i așezi în centru pe cei vulnerabili? - Clip video: Un viitor pentru toți

3. Cum putem promova dezvoltarea potențialului migranților și refugiaților? - Clip video: A crește împreună ca societate

4. Cum putem promova o întâlnire de îmbogățire cu migranții și refugiații? - Clip video: A crește împreună ca umanitate

5. Cum îi putem implica mai mult în comunitățile noastre pe migranți și refugiați? - Clip video: A crește împreună ca Biserică

6. Ce decizii trebuie luate imediat pentru a construi, încă de astăzi, un viitor incluziv și mai bun pentru toți? - Clip video: Viitorul este astăzi

III. Materiale pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Comisia pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România propune pentru această zi câteva materiale. Acestea sunt propuse ca sprijin pentru toți cei care doresc să pregătească mai bine celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului. Materialele sunt:

1. Mesajul Sfântului Părinte

2. Afișul Zilei - 2022

3. Scrisoarea deschisă - PS Cristian Dumitru Crișan

4. Rugăciune pentru migranți și refugiați

5. Rugăciunea credincioșilor

6. Sfântul Rozariu pentru migranți și refugiați

7. Adorație/Veghe de rugăciune pentru migranți și refugiați

Materialele în limba română pot fi descărcate și de pe situl oficial al Secțiunii Migranți și Refugiați din cadrul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale: www.migrants-refugees.va.

Comisia pentru Migranți își dorește ca Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului să fie o zi binecuvântată și plină de haruri spirituale. În final salută și apropierea lunii misionare, luna octombrie, pentru că activitatea misionară și activitatea de însoțire a migranților ar trebui să meargă mână în mână și să se susțină una pe cealaltă. Oamenii afectați de fenomenul migrației au nevoie de creștini misionari, capabili să iasă din ei înșiși pentru a le veni în întâmpinare.

Pr. Florin-Petru Sescu
referent al Comisiei pentru Migranți

* * *

PS Cristian Dumitru Crișan: Scrisoare deschisă pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2022

"A construi viitorul cu migranții și refugiații". Mesajul Papei Francisc pentru a 108-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (25 septembrie 2022)


 

lecturi: 500.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat