Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la sesiunea plenară a Academiei Pontificale de Științe (10 septembrie 2022)

Domnule cardinal, dragi frați episcopi,
stimați doamne și domni!

Vă spun bun-venit cu ocazia sesiunii plenare a Academiei Pontificale de Științe (APȘ). Îi mulțumesc președintelui, prof. Joachim von Braun, pentru cuvintele sale respectuoase. Exprim recunoștința mea monseniorului Marcelo Sánchez Sorondo, care a lucrat mult în calitate de cancelar în slujba acestei Academii și a celei de Științe Sociale. Domnul să-l răsplătească și să-l umple de binecuvântări; și noi îi adresăm cele mai bune urări pentru sărbătorirea a 80 de ani și pentru un timp fericit de pensie! Și lasă pe alții să conducă. Înainte, curaj! Și să spunem bun-venit noului cancelar, cardinalul Peter Turkson: mulțumesc pentru că ați acceptat, Eminență!

Tema sesiunii voastre plenare este "Știință de bază pentru dezvoltarea umană, pacea și sănătatea planetară". O perspectivă care ține cont de problemele-cheie pe care omenirea le înfruntă în acest moment al istoriei.

Însă, în primul rând aș vrea să răspund la o întrebare pe care nu puțini și-o pun: de ce papii, începând din 1603, au voit să aibă o Academie de Științe? Nicio altă instituție religioasă pe care eu o cunosc nu are o Academie de acest tip, și mulți lideri religioși s-au interesat pentru a crea una asemănătoare. Lăsând altora reconstrucțiile istorice, îmi place să interpretez astăzi această alegere în orizontul iubirii și a grijii față de casa comună în care Dumnezeu ne-a pus să trăim. Biserica împărtășește și promovează pasiunea pentru cercetarea științifică drept exprimare a iubirii față de adevăr, față de cunoașterea lumii, a macrocosmosului și a microcosmosului, a vieții în simfonia minunată a formelor sale. Sfântul Toma afirmă că "scopul întregului univers este adevărul" (Summa contra Gentiles, I, 1). Noi suntem parte din acest univers, și suntem astfel cu o responsabilitate unică, ce derivă din faptul că în fața realității suntem capabili de uimire și ne întrebăm "de ce?". Așadar, la bază este această atitudine contemplativă; și, complementară cu ea, este misiunea de a păzi creația. În această perspectivă, dragi prieteni, se pune și tema acestei sesiuni plenare a voastre.

Privind la anii recenți, amintesc cu recunoștință declarațiile APȘ în fața diferitelor urgențe, fie pentru criza alimentară și lupta împotriva foamei - în colaborare cu Food Summit de la Națiunile Unite -, fie pentru sănătatea oceanelor și mărilor, fie pentru a întări rezistența săracilor în caz de shock climatice. A fost importantă și angajarea pentru a ajuta la reconstruirea cartierelor sărace în mod sustenabil aplicând bioeconomia; precum și acțiunea orientată spre egalitate pentru a înfrunta problemele de sănătate cauzate de pandemia de Covid. Nu mai puțin relevantă este munca pentru instituirea de standarde internaționale cu privire la donarea și transplantul de organe în lupta împotriva traficului de ființe umane; de asemenea pentru promovarea unei noi științe a reabilitării medicale în favoarea bătrânilor și săracilor. În afară de asta, apreciez în mod deosebit efortul de a implica știința și politica pentru a preveni războiul nuclear și crimele de război împotriva populațiilor civile. Îi felicit pe toți cei care au participat activ, mai ales pe dumneavoastră, profesor von Braun, pentru înțelepciunea și dăruirea cu care ați adus noutăți în viața Academiei. Ați perceput provocările de astăzi ca oportunități științifice specifice, pentru a le înfrunta lucrând cu oameni de știință care pot contribui să rezolve problemele.

În această sesiune plenară, subliniați "știința de bază", care ne oferă atâtea noi cunoștințe despre Pământ, despre univers și despre locul ființei umane în el. Vă felicit pentru că mențineți obiectivul de a lega știința de bază cu rezoluția provocărilor actuale; de a lega astronomia, fizica, matematica, biochimia, științele climei cu filozofia, în slujba dezvoltării umane, a păcii și a sănătății planetei. Această abordare conectivă este foarte importantă pentru că, treptat ce cuceririle științelor măresc uimirea noastră față de frumusețea și complexitatea naturii, se simte tot mai mult necesitatea de studii interdisciplinare, legate cu reflecția filozofică, menite să ducă la noi sinteze. Această viziune interdisciplinară, dacă ține cont și de Revelație și de teologie, poate contribui să dea răspunsuri la întrebările ultime ale omenirii, care sunt puse și de noile generații, uneori dezorientate.

De fapt, cuceririle științifice din acest secol trebuie să fie orientate mereu de exigențele fraternității, dreptății și păcii, contribuind la rezolvarea marilor provocări pe care omenirea și habitatul său trebuie să le înfrunte. Și în acest sens Academia Pontificală de Științe este unică în structura sa, în compunerea sa și în obiectivele sale, mereu menite să facă părtași de beneficiile științei și tehnologiei un număr cât mai mare de persoane, mai ales cei mai nevoiași și dezavantajați; și astfel ea tinde și spre eliberarea de diferite forme de sclavie, cum ar fi munca silnică, prostituția și traficul de organe. Aceste crime împotriva umanității, care merg în același pas cu sărăcia, există și în țările dezvoltate, în orașele noastre. Corpul uman nu poate fi niciodată, nici în parte nici în întregimea sa, obiect de comerț! Mă bucur că APȘ este angajată activ să susțină aceste scopuri și aș vrea să continue să facă asta cu o intensitate după măsura necesității crescânde.

Pe scurt, rezultatele pozitive ale științei în acest secol al XXI-lea vor depinde, în largă măsură, de capacitatea oamenilor de știință de a căuta adevărul și de a aplica descoperirile într-un mod care să meargă în același pas cu cercetarea a ceea ce este drept, nobil, bun și frumos. Aștept cu interes rezultatele lucrărilor voastre; vor fi importante și pentru instituțiile educative și pentru tinerele generații.

Dragi membri ai Academiei, în acest moment al istoriei, vă cer să promovați cunoașterea care are ca obiectiv construirea păcii. După cele două războaie mondiale tragice, părea că lumea a învățat să meargă progresiv spre respectarea drepturilor umane, a dreptului internațional și diferitelor forme de cooperare. Dar din păcate istoria arată semne de regres. Nu numai că se intensifică conflicte anacronice, ci reapar naționalisme închise, exasperate și agresive (cf. Enciclica Fratelli tutti, 11), precum și noi războaie de dominare, care lovesc civili, bătrâni, copii și bolnavi, și provoacă distrugere pretutindeni. Numeroasele conflicte armate care sunt în desfășurare preocupă în mod serios. Am spus că era un al treilea război mondial "pe bucăți"; astăzi probabil putem spune "total", iar riscurile pentru persoane și pentru planetă sunt tot mai mari. Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că, prin mijlocirea Mariei, lumea a fost ferită de războiul atomic. Din păcate trebuie să continuăm să ne rugăm pentru acest pericol, care deja de mult timp ar fi trebuit să fie respins.

Este necesar de mobilizat toate cunoștințele bazate pe știință și pe experiență pentru a depăși mizeria, sărăcia, noile sclavii, și pentru a evita războaiele. Refutând unele cercetări, destinate inevitabil, în circumstanțe istorice concrete, pentru scopuri de moarte, oamenii de știință din toată lumea se pot uni într-o disponibilitate comună de a dezarma știința și de a forma o forță pentru pace. În numele lui Dumnezeu, care a creat toate ființele umane pentru un destin comun de fericire, suntem chemați astăzi să mărturisim esența noastră fraternă de libertate, dreptate, dialog, întâlnire reciprocă, iubire și pace, evitând să alimentăm ură, resentiment, diviziune, violență și război. În numele lui Dumnezeu care ne-a dăruit planeta pentru a o salvgarda și a o dezvolta, astăzi suntem chemați la convertirea ecologică pentru a salva casa comună și viața noastră împreună cu aceea a generațiilor viitoare, în loc să mărim inegalitățile, exploatarea și distrugerea.

Dragi academicieni, dragi prieteni, vă încurajez să continuați să lucrați pentru adevăr, libertate și dialog, dreptate și pace. Astăzi mai mult ca oricând Biserica Catolică este aliată a oamenilor de știință care urmează această inspirație, și este astfel și grație vouă! Vă asigur rugăciunea mea și, respectând convingerile voastre, invoc asupra fiecăruia binecuvântarea lui Dumnezeu. Și voi, vă rog, în modul care vă este propriu, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 208.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat