Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liturghie de mulțumire pentru o nouă frecvență ERCIS FM

PS Iosif Păuleț a celebrat o Liturghie de mulțumire pentru obținerea frecvenței ERCIS FM în zona Bacăului în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, joi, 8 septembrie 2022, la ora 18.00. Noua frecvență este 107 MHz FM. La celebrare au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Benone Lucaci, decan de Bacău, pr. Adrian Blăjuță, director Radio ERCIS FM, membri ai echipei radioului, numeroși preoți și credincioși din Bacău și împrejurimi, precum și autorități locale și centrale. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Postul de radio al Diecezei Romano-Catolice de Iași, ERCIS FM, se aude prin frecvență radio în municipiul Bacău și în satele din împrejurimi pe frecvența FM 107 MHz din 12 august 2022. Frecvența a fost obținută în urma concursului organizat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în luna iunie. Aceste momente istorice din Dieceza de Iași au fost marcate printr-o Sfântă Liturghie pontificală în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria.

Înainte de Liturghie, membrii echipei ERCIS FM s-au rugat Rozariul, meditând misterele de lumină împreună cu credincioșii din biserica băcăuană.

Celebrarea prezidată de PS Iosif Păuleț a avut ca scop aducerea de mulțumire lui Dumnezeu pentru realizarea acestui proiect. După cum spunea și pr. Adrian Blăjuță, directorul radioului ERCIS FM, Dumnezeu a lucrat prin oameni pentru ca acest vis să devină realitate, și anume ca postul de radio ERCIS FM să se audă și în radiourile credincioșilor romano-catolici din zona Bacăului.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Francisc Ungureanu, director al postului de televiziune Angelus TV. Sfinția Sa a început omilia subliniind că prin această Liturghie noi sărbătorim un nou început și că sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria este mai mult decât sugestivă pentru a marca acest moment istoric. Lecturile sfinte din această zi, după cum spunea părintele, nu vorbesc despre nașterea Mariei, ci despre nașterea lui Isus. Pornind de la mântuirea adusă de Isus înțelegem importanța Mariei în planul lui Dumnezeu. Tot astfel pornind de la Isus înțelegem importanța unui radio romano-catolic în dieceza noastră. ERCIS FM nu este o finalitate, ci un nou început în vestirea învățăturii lui Isus Cristos. Parafrazând răspunsul Mariei dat îngerului Gabriel "Cum va fi aceasta?" pr. Francisc s-a întrebat "Cum va fi acest radio?". Iar răspunsul la fel ca și în cazul Mariei a fost că, dacă membrii echipei ERCIS FM se vor lăsa inspirați de Duhul Sfânt, atunci acest proiect poate ajunge la desăvârșire.

După binecuvântarea finală, pr. Adrian Blăjuță a prezentat cum a luat naștere și a crescut acest radio care a început să funcționeze la 19 martie 2021. În aproximativ un an și jumătate ERCIS FM a reușit să treacă de la a emite doar pe internet la a fi preluat pe rețelele de cablu TV și acum a fi difuzat în eter pe trei frecvențe FM: Piatra Neamț, Roman și Bacău. Părintele Adrian a adresat un gând de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect: episcopilor noștri, membrilor Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), reprezentați la celebrare de Ionel Palăr, Mircea Fechet, deputat, Narcis Jitaru, subprefect de Bacău, și Nicolae Ovidiu Popovici, secretar al municipiului Bacău. Un gând special de mulțumire a adresat părintelui Benone Lucaci, decan de Bacău centru, pentru bunăvoința de a găzdui acest eveniment, precum și preoților prezenți în altar, echipei ERCIS FM, corului și credincioșilor că au dorit să fie prezenți la acest eveniment istoric.

Ionel Palăr, membru CNA, a felicitat dieceza noastră și echipa ERCIS FM pentru acest proiect, mărturisind că au dat dovadă de profesionalism.

PS Petru, în intervenția sa, a mărturisit că i s-a împlinit un vis, acela de a avea un radio romano-catolic în Dieceza de Iași. A încurajat, de asemenea, colectivul radioului ERCIS FM, spunându-le că "Dumnezeu vă alege pe voi să-i oferiți glasul vostru pentru a se auzi peste tot un imn de preamărire lui Dumnezeu".

PS Iosif Păuleț și-a exprimat marea bucurie că a reușit să ajungă să trăiască acest moment istoric. Păstorul diecezei noastre și-a amintit de bolnavii și bătrânii care, din motive întemeiate, nu pot ajunge la biserică și sunt singuri. "Prin radio ERCIS FM singurătatea lor este ușurată, iar bucuria lor am auzit-o exprimată în numeroase împrejurări". Excelența Sa i-a îndemnat pe cei prezenți, dar și pe cei care ascultau la radio sau pe internet, să ajute și să susțină acest radio atât spiritual, cât și material.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Bacău: Liturghie de mulțumire pentru o noua frecvență ERCIS FM. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Rozariului și a Sfintei Liturghii:

* * *

Radio ERCIS FM a fost lansat pe platforme on-line la 19 martie 2021, în sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale, având ca moto: "Mereu împreună cu tine", și emite pe frecvențe radio FM în municipiul Bacău (și împrejurimi) - 107 MHz, municipiul Piatra Neamț (și împrejurimi) - 89,8 MHz, municipiul Roman (și împrejurimi) - 88,3 MHz și municipiul Bacău (și împrejurimi) - 107 MHz. ERCIS FM poate fi recepționat și on-line, pe www.ercisfm.ro, prin aplicațiile ERCIS FM de pe telefoanele mobile (cu Android sau iOS) sau prin apel telefonic cu tarif normal/minute naționale 0315040409, dar și în rețelele de cablu TV, prin rețeaua DIGI (RCS & RDS) și Vodafone-UPC. Pe pagina Facebook a radioului facebook.com/ercisfm.ro credincioșii pot fi la curent cu programul și noutățile radio. Pe aplicațiile ERCIS FM pe telefoane și pe site-ul radioului (ercisfm.ro) pot fi reascultate multe dintre emisiunile difuzate, sub formă de podcast.


 

lecturi: 1119.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat