Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Teză de doctorat a unui preot român publicată la "Edizioni Sant'Antonio"

Cartea Il kerigma in alcune pratiche kerigmatiche di «nuova evangelizzazione», scrisă de pr. Maricel Irinel Mititelu, conținând teza sa de doctorat susținută în 2012, a fost publicată la Editura "Edizioni Sant'Antonio" în limba italiană. Cartea este însoțită de o prefață a Mons. Piergiorgio Perini, fondator al Sistemului Celulelor Parohiale de Evanghelizare, și o alta a teologului și biblistului José H. Prado Flores, fondator al Școlii de Evanghelizare "Sfântul Andrei".

Prefață de Mons. Piergiorgio Perini, fondator al Sistemului Celulelor Parohiale de Evanghelizare

Salut cu entuziasm publicarea doctoratului părintelui Maricel Mititelu, preot pe care l-am întâlnit de multe ori ca prieten la diferitele Seminarii internaționale organizate la Sant'Eustorgio (Milano) de către Sistemul Celulelor Parohiale de Evanghelizare și în diverse alte colocvii personale. Am plăcerea de a introduce o carte pe care o consider cu adevărat importantă, nu doar pentru că se numără printre puținele cercetări științifice în domeniul teologic pe tema generală a kerygmei și pe tema specifică a metodelor moderne de evanghelizare kerygmatică, dar mai ales și într-un mod deosebit pentru claritatea și luciditatea neobișnuite. Paginile pe care le veți citi sunt o sinteză fericită între perspectivă de ansamblu, cercetare detaliată și documentare și capacitate expozitivă și expresivă.

Consider că aceste rezultate sunt rodul matur al fericitei întâlniri între o formare profundă, mare capacitate de muncă și experiența pastorală a autorului, care, în calitate de capelan pentru mulți ani al românilor catolici din Dieceza de Milano, a introdus în munca sa pastorală pentru comunitatea românească Sistemul Celulelor Parohiale de Evanghelizare, colaborând fructuos cu sediul nostru central din Sant'Eustorgio, Milano. Mai mult, ca un fir roșu care traversează întreaga operă, putem identifica un tip de vocație a autorului de a evangheliza în general și de a evangheliza cu mijloace moderne în special. Astăzi, la aproape zece ani de la scrierea tezei de doctorat, putem observa un itinerariu liniar în ceea ce privește pregătirea autorului. Într-adevăr, e vorba de o licență în teologie la Facultatea de Teologie a Italiei de Nord din Milano, un doctorat în teologie la Facultatea de Teologie din București, un master în Comunicare pentru Întreprinderi, Media și Organizații Complexe la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Milano, unde a urmat și Masterul în Scriere și Producție pentru Ficțiune și Cinema, și un al doilea doctorat în Comunicare Instituțională Eclezială la Universitatea Pontificală Santa Croce din Roma. La toate acestea se adaugă o diplomă profesională internațională în "Marketing Communications", de la "International Advertising Association" (Asociația Mondială a profesioniștilor în domeniul publicității, cu sediul la New York), toate acestea dublate de o bogată experiență profesională dobândită în Brazilia (unde, cu o bursă de studiu, a lucrat în departamentul de filme în comunitatea creștină Cancao Nova care evanghelizează cu mijloacele moderne) și la Hollywood (unde a lucrat într-o casă de producție de filme creștine).

Contribuția tezei la tema kerygmei este foarte importantă în toate cele trei părți ale tezei. În prima parte, autorul face o lectură fidelă, în cheie istorică, a situației actuale a kerygmei, în care, aproape conduși de mână, avem marea ocazie de a revedea toate momentele esențiale ale teologiei secolului trecut, începând cu Karl Barth, Rudolf Bultmann și "Noua Hermeneutică" și trecând prin mișcările kerigmatică - cu contribuția la tema noastră a Școlii din Innsbruck, a Școlii din Paris și a teologului Domenico Grasso - și antropologică - cu revizitarea marilor momente teologice ale secolului trecut dedicate evanghelizării, adică Sinodul IV al Episcopilor, exortația apostolică Evangelii Nuntiandi, enciclica Redemptoris missio -. În partea a doua a tezei, autorul se oprește asupra prezentării, de data aceasta în cheie analitică, a două metode moderne de evanghelizare kerygmatică și asupra figurii kerygmei în aceste metode. E vorba de Sistemul Celulelor Parohiale de Evanghelizare și de Școala de Evanghelizare Sfântul Andrei. Este surprinzătoare și foarte inteligentă prezentarea celor două metodologii urmând metoda discernământului pastoral, metodă care ne arată că în realitate cele două metodologii examinate nu sunt altceva decât un tip de strategie inspirată de Duhul Sfânt ca soluție practică la problemele care caracterizează lumea de astăzi. În sfârșit, în partea a treia, avem o sinteză integrală a elementelor fundamentale ale kerygmei.

În calitate de paroh al Parohiei Sant'Eustorgio (Milano), am avut marea oportunitate de a întâlni într-o comunitate parohială din Florida - este vorba de parohia Saint Boniface din Pembroke Pines, unde paroh era părintele Michael Eivers - o parohie în flăcări, reînnoită de Duhul Sfânt, total angajată în a-l proclama pe Isus prin intermediul Sistemului Celulelor Parohiale de Evanghelizare. Aducând această experiență în comunitatea milaneză din Sant'Eustorgio, unde am fost paroh pentru mulți ani, am văzut cum Duhul Sfânt a înflăcărat și realitatea noastră parohială și multe alte parohii din întreaga lume. O experiență deosebită, care a dus, pe 2 aprilie 2009, la recunoașterea Organismului Internațional de Serviciu al Sistemului Celulelor Parohiale de Evanghelizare de către Consiliul Pontifical pentru Laici. Experiența comunității din Sant'Eustorgio este experiența iubirii lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi și această experiență este și anunțul comunității: Isus te iubește. Și dacă evanghelizarea, așa cum spune papa, trebuie să fie "nouă în metode, nouă în fervoare, nouă în formă", sunt foarte convins că textul pe care îl veți citi va putea să-i entuziasmeze nu numai pe studioșii temei kerygmei, dar și pe toți cei care sunt convinși că Biserica, într-adevăr, există pentru a evangheliza și că astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie nu numai de dorința de evanghelizare, dar și de metode potrivite inspirate de Duhul Sfânt și recunoscute de către Biserica pentru a împlini această nobilă misiune a evanghelizării.

Milano, mai 2019

*

Prefață de José H. Prado Flores, fondator al Școlii de Evanghelizare Sfântul Andrei

Cea mai mare bucurie nu este să-l găsești pe Isus, ci să fii un colaborator al Duhului Sfânt pentru ca alții să-l găsească.

"Misiunea lui Cristos Răscumpărătorul, încredințată Bisericii, este încă departe de împlinirea ei. [...] o privire de ansamblu asupra umanității arată că această misiune este încă la început și că trebuie să ne angajăm cu toate forțele în slujirea ei" (Ioan Paul al II-lea, Redemptoris missio, 1). Datorită lucrării Duhului Sfânt, prin intermediul slujirii Papei Francisc, Biserica realizează astăzi tot mai mult că suntem chemați la o adevărată "convertire pastorală și misionară" (Francisc, Evangelii Gaudium, 25), trecând de la o pastorală de întreținere la o pastorală de evanghelizare. O convertire care este cerută nu atât de împrejurările actuale mult schimbate în comparație cu trecutul, cât mai ales și în mod deosebit de însăși natura Bisericii, care "există pentru a evangheliza" (Paul al VI-lea, Evangelii nuntiandi, 14). Într-adevăr, "dacă am putea rezuma într-un cuvânt lucrarea mântuitoare a lui Isus, ar trebui să spunem: el a evanghelizat. Dacă am putea rezuma activitatea Bisericii, ar trebui să spunem: a evangheliza" (Prado Flores JH, Cum să evanghelizezi pe cei botezați, Edizioni Dehoniane, Roma 1991, 5). Dar există o condiție sine qua non: pentru a evangheliza trebuie mai întâi ca tu să fii evanghelizat. Iar pentru a evangheliza "cu mare putere" (Fapte 4, 33) este necesar ca mai întâi tu să fii evanghelizat cu mare putere. Altfel, facem doar propagandă și prozelitism. Și dacă astăzi auzim tot mai mult de la mulți preoți invitația de a evangheliza, ceea ce din păcate lipsește din arsenalul evanghelizării este "cum" să evanghelizezi: "În Biserica Catolică, moștenitoare a unei tradiții de două mii de ani, datorită bogatului depozit de credință, am păzit cu gelozie și fidelitate "ce" să evanghelizăm, adică am păzit conținutul evanghelizării și al catehezei, dar din păcate nu s-a dezvoltat în egală măsură "cum" să transmitem ceea ce posedăm, adică metodologia" (Prado Flores JH, Cum să evanghelizezi pe cei botezați, Edizioni Dehoniane, Roma 1991, 7-8).

Tocmai în această direcție se înscrie textul tezei de doctorat a prietenului pr. Maricel Mititelu. Într-adevăr, după o prezentare în cheie istorică în prima parte a tezei a revenirii kerygmei în domeniul cercetării preponderent teoretice și a redescoperirii aceleiași kerygme în domeniul reflecției preponderent practice, miezul tezei se concentrează, în partea a doua a tezei, pe prezentarea a două metodologii moderne de evanghelizare kerygmatică, metodologii recunoscute de Biserica însăși. E vorba de Sistemul Celulelor Parohiale de Evanghelizare și de Școala de evanghelizare Sfântul Andrei, Școală al cărei fondator sunt. Pe lângă prezentarea bogată și completă a celor două metodologii, există și o lectură a acelorași metode realizată dintr-un unghi aparte, și anume cel al kerygmei. Elementele comune celor două metodologii și elementele specifice fiecăreia dintre ele îmbogățesc și mai mult munca realizată. În sfârșit, în cea de-a treia parte a tezei, totul se completează într-o prezentare a figurii kerygmei făcută în cheie practică și concretă, rod al unei profunde cunoașteri a celor două metodologii prezentate.

Pentru toate aceste motive și altele încă asupra cărora nu mă voi opri aici, îl felicit pe părintele Maricel Mititelu, care - spun asta de dragul de a exprima adevărul până la capăt - nu este doar un cercetător teoretic al metodologiilor de evanghelizare, dar mai ales și în mod deosebit un "practicant" al metodologiilor, întrucât, în calitate de capelan al românilor catolici din Dieceza de Milano, apoi de Manchester și astăzi de Londra, a folosit întotdeauna în munca pastorală cu propriile comunități aceste metodologii moderne, cărora le cunoaște în profunzime conotațiile teoretice si practice.

Citind această carte, aproape că aș vrea să schimb fraza Sfântului Pavel: "Vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia" (1 Cor 9, 16) cu "Ce fericit sunt când evanghelizez".

Mexic, mai 2022

Anna Gaina,
Team internazionale Edizioni Sant'Antonio

* * *

Il kerigma in alcune pratiche kerigmatiche di «nuova evangelizzazione»
Maricel Irinel Mititelu, Ed. "Edizioni Sant'Antonio", 2022, ISBN 978-613-8-39372-6, 15Ś22 cm, 276 p., 60,90 €

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurata prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii) pe pagina de internet a Editurii Sant'Antonio: www.edizioni-santantonio.com, sau în magazinele on-line www.morebooks.de, Amazon.com (www.amazon.com) ori Amazon Italia: www.amazon.it și în librării din străinătate.


 

lecturi: 1186.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat