Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Elisabeta a II-a și prietenia cu papii

Regina Angliei și a Țării Galilor a fost primită de mai multe ori de suveranii pontifi la Vatican. Îi refacem întâlnirile de la Pius al XII-lea la Francisc.

de Amedeo Lomonaco și Benedetta Capelli

A fost cel mai longeviv monarh britanic din istorie, Elisabeta a II-a în lunga sa viață a întâlnit patru papi ca regină, cinci în decursul vieții sale. Născută în 1926, Elisabeth Alexandra Mary a urcat la tron în 1953, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui, regele George al VI-lea. A ajuns prima dată în Vatican în 1951 ca principesa Elisabeta. În acea perioadă papa era Pius al XII-lea.

Regină la 25 de ani, este încoronată la 2 iunie 1953 în Abația din Westminster. Pe tron asistă la schimbări epocale și la transformarea treptată a Imperiului Britanic în Commonwealth.

În 1961, cu prințul consort Filip, duce de Edinburgh, cu care s-a căsătorit în 1947, merge în audiență la Papa Ioan al XXIII-lea. "Prezența dumneavoastră în Vatican - afirmă cu acea ocazie Papa Roncalli - încoronează în modul cel mai fericit seria de demonstrații de prietenie care au marcat relațiile dintre Regatul Unit și Sfântul Scaun".

În 1980, regina Elisabeta a II-a îl întâlnește pe Papa Ioan Paul al II-lea. "Ioan al XXIII-lea - a amintit Papa Wojtyła referindu-se la întâlnirea din 1961 - a vorbit despre marea simplitate și demnitate cu care maiestatea voastră poartă povara multelor responsabilități proprii. Două decenii mai târziu, aceste observații sunt încă foarte apropiate și este evident că responsabilitățile care apasă asupra dumneavoastră nu s-au diminuat deloc".

După doi ani, Papa Ioan Paul al II-lea face vizita sa pastorală în Marea Britanie într-un moment de mare tensiune din cauza situației din Insulele Falkland, insulele cunoscute în Argentina ca Las Malvinas. "Vizita mea - a spus Papa Wojtyła - se desfășoară într-un moment de tensiune și de angoasă, un moment în care atenția lumii s-a concentrat asupra situației delicate a conflictului din Atlanticul de sud... Această situație tragică m-a preocupat foarte mult și am cerut în mod repetat catolicilor din toată lumea și tuturor persoanelor de bunăvoință să se unească în rugăciune cu mine pentru o soluție dreaptă și pașnică".

Apoi, după 18 ani, regina a mers din nou în Vatican, în octombrie, pentru a treia întâlnire cu Ioan Paul al II-lea. În discursul său papa a cuprins în gândul său de la Europa la lume, s-a concentrat asupra ștergerii datoriei pentru țările mai sărace și a avut cuvinte de recunoștință față de regină. "Maiestatea Voastră, timp de mulți ani și în timpuri de mari schimbări ați domnit cu o demnitate și un simț la datoriei care au edificat milioane de persoane în toată lumea".

2010 este anul călătoriei apostolice a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie. Ocazia este beatificarea cardinalului John Henry Newman, acum sfânt. La Edinburgh, în Scoția, Benedict al XVI-lea o întâlnește pe regina Elisabeta a II-lea. În 2012, cu ocazia Jubileului de diamant al domniei sale, Benedict al XVI-lea exprimă cele mai cordiale felicitări ale sale. "Dumneavoastră ați oferit supușilor și întregii lumi - scrie într-un mesaj - un exemplu inspirator de dăruire pentru datorie și de angajare în susținerea principiilor de libertate, dreptate și democrație, conform unei viziuni nobile a rolului unui monarh creștin".

În aprilie 2014, regina merge în vizită de stat în Italia. După ce l-a întâlnit pe președintele Napolitano, este primită în Vatican de Papa Francisc. Vizita sa coincide și cu a 32-a aniversare a începutului războiului din Falkland, insulele cunoscute în Argentina ca Las Malvinas. În ziua celebrărilor pentru jubileul de platină al urcării la tron și pentru împlinirea vârstei de 96 de ani a suveranei, Papa Francisc scrie o scrisoare reginei Elisabeta a II-a. Pontiful exprimă apropiere prin rugăciune "pentru ca Dumnezeu Atotputernicul să vă dea dumneavoastră, membrilor familiei regale și întregului popor al națiunii binecuvântări de unitate, prosperitate și pace".

(După Vatican News, 8 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1399.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat