Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru Dumnezeu și pentru aproapele

de Paolo Affatato

Credința autentică duce la dăruirea vieții. Și, prin harul lui Dumnezeu, poate genera sfinți și martiri. Este experiența pe care o trăiește, într-o atmosferă de emoție spirituală și bucurie intensă, deși amestecată cu durerea unei pierderi, comunitatea catolică din Lahore și toată Biserica din Pakistan. Izvorul acestei emoții este faptul de a fi primit oficial primul slujitor al lui Dumnezeu în istoria Bisericii din Pakistan, un tânăr deja definit și aclamat ca "martir", pentru modul cum a fost moartea sa. Akash Bashir, nici măcar 21 de ani, și oferit viața ca jertfă pentru a salva viața a sute de creștini prezenți în biserica catolică "Sfântul Ioan" din cartierul Youhanabad, în Lahore, la 15 martie 2015, blocând un terorist kamikaze care voia să facă măcel și murind cu el. Arhiepiscopul de Lahore, Sebastian Francis Shaw, a anunțat poporul lui Dumnezeu calea liberă a Sfântului Scaun la cererea de a începe faza diecezană a procesului de beatificare care, dacă va ajunge la recunoașterea martiriului, nu va avea nevoie de o minune datorată mijlocirii tânărului. Elogiind sacrificiul și curajul lui Bashir și prezentându-l tinerilor pakistanezi ca un model, arhiepiscopul a spus: "Să-l lăudăm și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest tânăr, care ar fi putut alege să fugă sau să se salveze, dar a rămas tare în credința sa și n-a lăsat ca atentatorul sinucigaș să intre în biserică. Și-a dat viața pentru a salva peste o mie de credincioși adunați pentru Liturghia duminicală. Aș vrea să exprim recunoștință profundă - a adăugat monseniorul Shaw - tuturor creștinilor din Pakistan: Akash este fiul vostru, fiu al acestei Biserici, este primul creștin pakistanez ridicat la rangul de slujitor al lui Dumnezeu pentru comunitatea noastră".

În cartierul Youhanabad, locație cu populație aproape total creștină în orașul Lahore, bucuria este palpabilă. Biserica catolică "Sfântul Ioan" păstrează încă semnele zilei groaznice a atacului terorist: păstrează ca un "obiect prețios al durerii" poarta smulsă și stricată de explozie în timp ce pe un zid care dă spre biserică a fost ridicat un monument funebru special dedicat lui Akash. Bucuria și emoția pe care o simte astăzi comunitatea credincioșilor a fost mereu brăzdată de lacrimile celor care (părinți, prieteni, rude, tineri enoriași) l-au cunoscut și iubit, îi poartă amintirea în inimă, îi promovează amintirea ca exemplu de virtute, de credință, de dăruire lui Dumnezeu și aproapelui.

Născut la 22 iunie 1994 la Risalpur, în provincia pakistaneză Khyber Pakhtun Khwa, Akash Bashir era un student de la Don Bosco Technical Institute din Lahore și era printre tinerii prezenți și activi în comunitatea parohială. În acord cu parohul, la celebrările duminicale și pentru marile evenimente contribuia la organizarea unui "serviciu de ordine" în cadrul porții de intrare a bisericii. Acolo l-a recunoscut și l-a blocat cu o îmbrățișare viguroasă pe terorist, pentru a împiedica să pătrundă și să facă măcel în interiorul locului de cult. Înainte ca atentatorul să declanșeze explozia, ultimele cuvinte ale lui Akash au fost, în deplină conștiință a sacrificiului suprem: "Voi muri, dar nu voi lăsa ca tu să intri". Acea deplină conștiință de sine, acea maturitate de credință arătată până în ultima clipă astăzi sunt de mare inspirație în mod special pentru tineri pakistanezi.

Episcopul de Hyderabad din Pakistan, Samson Shukardin, franciscan, președinte al Comisiei episcopale pentru tineri, a subliniat: "Este o mare binecuvântare, o onoare și motiv de profundă bucurie și emoție spirituală proclamarea lui Akash ca slujitor al lui Dumnezeu și începerea procesului diecezan de beatificare. Credința acestui tânăr l-a dus la martiriu. Bashir a rămas fidel față de misiunea sa de a-l proteja pe aproapele până la ultima sa respirație. Suntem recunoscători Sfântului Părinte Francisc pentru că a binecuvântat Biserica din Pakistan, pentru iubirea sa și rugăciunile sale pentru populație".

Tineretul din țară a găsit un nou model. Ayyaz Gulzar, coordonator al mișcării ecleziale Jesus Youth Pakistan, afirmă: "Suntem fericiți îndeosebi pentru tinerii din Pakistan. Akash Bashir este un erou, un exemplu, dăruirea vieții sale ne determină să fim și noi ascultători și fideli față de Evanghelie. Astăzi toți tinerii creștini se bucură cu el. Știrea a fost împărtășită activ în social media cu mesaje care au primit călduros această veste istorică. Experiența și misiunea lui Akash sunt deja o inspirație puternică pentru credința noastră și vor inspira mulți alți tineri să slujească Biserica prin dăruire, statornicie, dăruire necondiționată de sine". Figura lui Bashir trece peste granițele confesionale și asumă o valență pe care creștinii pakistanezi deja o văd ca "națională".

Pentru aceasta se cere ca guvernul din Pakistan să acorde tânărului catolic una din cele mai înalte distincții civile. "Și guvernul din Pakistan ar trebui să ia act de eroismul său", afirmă Nasir Raza, președinte al Comitetului național pentru pacea și armonia interreligioasă în provincia pakistaneză Sindh. "Cei pe care Akash Bashir i-a salvat - afirmă el - erau bărbați, femei și copii, toți pakistanezi. Sacrificiul său nu trebuie considerat ca unul numai pentru comunitatea creștină, ci pentru tot Pakistanul, și pentru întreaga omenire, pentru că a salvat sute de ființe umane".

Cu această convingere creștinii cer ca lui Akash Bashir să-i fie acordată "Medalia de curaj" (Shujaat), distincție pe care statul o conferă celor care s-au remarcat pentru că au făcut un act eroic în favoarea națiunii.

(După L'Osservatore Romano, 7 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 476.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat