Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviul pontifului la postul portughez TVI/CNN

Soluția la războiul din Ucraina trece prin dialog

de Gabriella Ceraso

Dialogul este dificil, dar numai cu dialogul, care se învață în familie, se poate merge înainte. Înseamnă a pune deoparte instinctul și a asculta: numai cel care este instinct pur, ca animalele, nu știe să dialogheze. O spune papa, vorbind despre războiul din Ucraina, în interviul dat lui Maria João Avillez la 11 august la TVI/CNN Portugalia și transmis aseară [5 septembrie], în care anunță colocviul telefonic care urma să-l aibă ziua următoare, 12 august, cu președintele ucrainean Zelensky. La întrebarea despre o eventuală călătorie la Kiev, prezintă sfatul exprimat în acele zile de medic în legătură cu dificultatea sa de a călători până la vizita sa în Kazahstan programată de la 13 la 15 septembrie: "Acum nu pot să merg pentru că după călătoria în Canada recuperarea genunchiului s-a resimțit un pic și medicul mi-a interzis asta". Dar pentru război există o angajare constantă: "Însoțesc cu durerea mea și cu rugăciunile mele tot ceea ce pot. Dar situația este într-adevăr tragică", afirmă pontiful, care amintește că a trimis la Kiev trei reprezentanți ai săi pentru a se face prezent în mod "puternic".

Apoi pasajul despre abuzurile în Biserică, o "monstruozitate", un lucru "distructiv", "diabolic din punct de vedere uman", cu privire la care pontiful reafirmă că trebuie continuată "toleranța zero". "Un preot nu poate continua să fie preot dacă este un molestator. Nu poate". "Bolnav sau criminal, există pentru a-i conduce pe oameni la Dumnezeu și nu pentru a-i distruge în numele lui Dumnezeu". "Mă face să sufăr - explică el - fiecare caz de abuz, dar trebuie înfruntat": în Biserică, în familie, în toată cultura abuzului din păcate foarte extinsă care oricum nu trebuie să fie ascunsă. Este o "suferință, fiecare caz de abuz pe care îl aflu", dar suferința trebuie înfruntată și "sunt responsabil de faptul ca să nu se mai întâmple niciodată". Nu are nicio legătură celibatul, pentru că se întâmplă și în familie, și este un lucru diabolic. Bărbați și femei chemați să slujească, să creeze unitate, să contribuie la creștere și mai ales să-i ducă la Dumnezeu pe tineri, în schimb distrug viețile lor. Diabolic este că persoane bolnave folosesc poziția lor pentru a satisface nevoile lor personale.

Este amplu spațiul acordat temei tineri și pregătirii pentru ZMT care se va desfășura în Portugalia în august 2023. Francisc garantează cu o glumă prezența papei: "Mă gândesc să merg. Papa merge. Ori merge Francisc, ori merge Ioan al XXIV-lea, dar papa merge". O ocazie, cea a Zilelor Mondiale, și de "reconciliere" într-un moment dificil pentru Biserica din Portugalia, legat de evenimentul abuzurilor. Francisc relansează apropierea și dialogul. În sfârșit îi elogiază pe tineri pentru creativitatea lor, remarcă nevoia lor de ascultare și de răspunsuri. Papa relatează o întâlnire avută la Roma cu tineri de diferite limbi și proveniențe, precum și de diferite credințe: spontaneitatea lor este mereu o bogăție chiar și atunci când atacă sau critică în mod sincer și niciodată cu ipocrizie. Pentru creșterea lor este fundamental dialogul inter-generațional: încă o dată Francisc repetă că viitorul pornește de la rădăcini. Și apoi ZMT și ca moment de reconciliere cu Biserica națională: cu apropierea este dialogul și acolo se poate "plămădi" reconcilierea.

De Portugalia papa este legat și prin devoțiunea sa față de Fecioara de la Fatima: Fecioara tăcerii, o definește el, amintind devoțiunea mariană învățată în familie și apoi rugăciunea Rozariului practicată încă de copil. De aici modul personal de a se ruga al pontifului, făcut - mărturisește el - și din distrageri: dar Dumnezeu "nu se distrage și asta mă mângâie". A ne ruga înseamnă a sta în prezența lui Dumnezeu și a-l lăsa să vorbească - adaugă Francisc - așadar libertate drept componentă esențială și încredințare la ceea ce inspiră Duhul Sfânt care este "armonie" și "viață".

Apoi o privire la opera reformatoare internă din Biserică - prin motu proprio Traditionis custodes și scrisoarea apostolică Desiderio desideravi - și apoi la rolul femeilor. Francisc reafirmă că liturgia, care este marea operă a Bisericii de adorație și laudă adusă lui Dumnezeu, trebuie să fie bine celebrată și prin urmare trebuie disciplinată. Apoi despre prezența femeilor în diferite domenii, în Curie ca și la Guvernatoratul statului Cetatea Vaticanului, afirmă că nu este vorba de "o modă feministă", ci de "un act de dreptate" pentru că femeia a fost pusă deoparte din punct de vedere cultural. "Toți botezații - afirmă el - au dreptul de a face ceva pentru Biserică. Aici toți botezații au un loc. Este un lucru pe care nu l-am inventat eu, ci merge înainte de 20 sau 30 de ani și care se implementează lent". Exemplele se inspiră din colocvii personale sau din experiențe trecute, pentru a remarca faptul că femeile au un mod diferit de a duce înainte lucrurile pentru că raționează în mod diferit. Și apoi femeia "are rolul de a duce înainte faptul Bisericii de a fi mamă" și prin urmare pentru a alege episcopii, "este bine ca să fie femei care se gândesc la modul cum trebuie să fie episcopii". Conform pontifului, este proprie femeilor și acea "calitate a lui Dumnezeu care este duioșia". Francisc repetă asta amintind că atunci când la Buenos Aires vizita închisorile și vedea cozile de mame care așteptau să intre la fii, niciodată renegați pentru că erau "carne" din carnea lor. Inspirația vine de la marile figuri feminine din Biblie: Iudita, care apără cu curaj poporul său, și desigur Maria, femeia prin excelență, în care se află "forță, slujire, feminitate".

Francisc este interpelat și despre umor și subliniază că îi place o rugăciune specială: "De peste 40 de ani recit rugăciunea pentru simțul umorului a Sfântului Tomas Morus. Recit această rugăciune. Cer acest har, simțul umorului". Este vorba de o rugăciune care începe așa: "Dă-mi, Doamne, o digestie bună, precum și ceva de digerat".

În interviu este spațiu și pentru a comenta parcursul sinodal întreprins de Biserică: nu un soi de parlament, ci locul discernământului în care Duhul Sfânt acționează creând armonia din diversitate. Un parcurs marcat în nașterea sa de Sfântul Paul al VI-lea, pe care Biserica îl învață în ultimii 50 de ani. Un parcurs în care nu lipsesc diviziuni, care vor fi stabilizate numai la sfârșit, și în care, între cel care împinge înainte și cel care merge înapoi, episcopul ca Bunul Păstor reușește să rămână "universal față de poporul sfânt și credincios al lui Dumnezeu", evitând pervertirea clericalismului.

În schimb în domeniul ecumenic și interreligios, încă o dată Francisc reafirmă că dialogul este arma învingătoare: în dialog - repetă el - înțeles ca a ști să se asculte și nu un joc de echilibre, "nu se pierde niciodată" și Dumnezeu acționează.

Cum este viața papei, cum își petrece vacanțele și de unde ia forță pentru a crede în victoria binelui asupra răului care pare să triumfe astăzi, sunt reflecțiile de încheiere a interviului. Vacanțele de vară le petrece în Vatican "citind, ascultând muzică și rugându-se". Wagner și opera sunt preferințele lui Francisc în zilele care încep devreme, la patru dimineața, și se termină la zece seara. Forța pentru a crede în bine vine de la Isus, Stăpânul istoriei: mereu - afirmă papa - epocile au avut calități și defecte, au văzut crescând grâul și neghina împreună.

În sfârșit, la cererea finală a unui cuvânt pentru a lumina drumul Bisericii portugheze în ajunul ZMT, vine răspunsul lui Francisc: nu vă închideți în voi înșivă, priviți mai departe, mențineți orizontul amplu și lărgiți inima.

(După L'Osservatore Romano, 6 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 258.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat