Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălușești: Hramul și Mirul într-o singură sărbătoare

În zilele de 3 și 4 septembrie 2022, comunitatea romano-catolică din satul Bălușești, județul Neamț, a avut marea bucurie de trăi două evenimente foarte importante pentru comunitate. Sâmbătă am celebrat hramul bisericii parohiale, care are ca patron "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". A doua zi, duminică, a avut loc administrarea sacramentului Sfântului Mir de către PS Iosif Pauleț, episcop de Iași.

Deși vremea ploioasă din prima zi a hramului a împiedicat desfășurarea celebrării la grota din curtea parohiei, Sfânta Liturghie a fost celebrată în Biserică. Vremea ploioasă nu a oprit bucuria și atmosfera de sărbătoare din inima credincioșilor și dorința lor de a o cinsti pe Maria, aceea care ne deschide calea spre Isus. Bucuria a fost mărită și de prezența în mijlocul nostru pe părintele decan, Sebastian Bilboc, celebrantul principal al frumoasei celebrări.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Lucaci Emil, paroh de Tețcani, care a subliniat că Maria, prin rolul ei de mamă, învață prin gesturi și cuvinte. Maria învață chiar și atunci când tace. Noi care îi atribuim titlul de "Maica lui Dumnezeu", trebuie să înțelegem clar rolul Mariei ca mamă a Mântuitorului nostru, Isus Cristos. De aceea rolul mamei astăzi în societate este primordial deoarece, ea educă în credință, moralitate și iubire și pe creștinii de astăzi. În mijlocul nostru a fost prezent și un părinte nou sfințit, pr. Petru Vârgă, care, la sfârșitul Liturghiei, a împărțit binecuvântarea sa de preot nou sfințit.

În cea de-a doua zi de sărbătoare, continuând atmosfera festivă, cei 77 candidați la Sfântul Mir, împreună cu întreaga comunitate, l-au primit cu emoție pe păstorul diecezei noastre, PS Iosif Păuleț, care a ajuns în mijlocul nostru într-o caleașcă frumoasă. Pe chipul tuturor se putea vedea fericirea și entuziasmul.

După ce a împărțit salutul și binecuvântarea sa, am pornit în procesiune împreună spre biserica noastră parohială, unde în mod solemn am celebrat Sfânta Liturghie și sacramentul Sfântului Mir.

În cuvântul său de învățătură, PS Iosif Păuleț ne-a vorbit despre importanța sacramentului Mirului, despre Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, despre rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viața fiecăruia dintre noi. În timpul omiliei, Preasfințitul a verificat pregătirea religioasă a candidaților, insistând asupra celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, îndemnându-ne să trăim credința noastră și să fim mărturisitori ai acesteia. Momentul cel mai important al ceremoniei a fost atunci când, la îndemnul PS Iosif Păuleț, candidații și-au reînnoit într-un singur glas făgăduințele de la Botez (și împreună cu ei și noi) urmat de conferirea propriu-zisă a sacramentului Sfântului Mir.

La finalul Sfintei Liturghii, unul dintre tinerii candidați a mulțumit PS Iosif Păuleț pentru că l-a oferit pe Duhul dătător de viață, cel care reînnoiește viața Bisericii. La finalul celebrării, părintele paroh, Maricel Medveș, a transmis recunoștința sa față de Dumnezeu pentru acest timp binecuvântat și PS Iosif Păuleț pentru darul Duhului Sfânt conferit tinerilor candidați din comunitatea noastă, precum și tuturor celor implicați în pregătirea, organizarea și animarea acestor zile pline de har.

Răzvan Petruț, seminarist

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 septembrie: Bălușești: Hramul și Mirul într-o singură sărbătoare


 

lecturi: 1343.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat