Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kazahstan, arhiepiscopul Peta: Prezența papei aici va fi o mare binecuvântare

de Deborah Castellano Lubov

Peste o săptămână, de la 13 la 15 septembrie 2022, Papa Francisc va merge în Kazahstan cu ocazia celui de-al șaptelea Congres al liderilor mondiali și al religiilor tradiționale, în întâlnire trienală care se ține aici, promovată de președintele națiunii Kassym-Jomart K. Tokayev. Este o călătorie apostolică sub semnul păcii și unității, așa cum afirmă motoul. Vizita se va concentra în capitala modernă și futuristă Nur-Sultan, în nordul țării, unde va întâlni autoritățile și societatea civilă, se va ruga cu reprezentanții diferitelor credințe și le va vorbi, va întâlni membrii Bisericii locale, va celebra o Liturghie în ziua sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.

O mică Biserică în stepă

Originile Bisericii din Kazahstan dăinuie din jumătatea secolului al XIII-lea cu trimiterea, din partea Franței, a câtorva misionari care de acolo au ajuns în Mongolia. Franciscanii au fost cei responsabili de misiune în întreaga zonă a Asiei Centrale. În secolul următor au început primele persecuții și nu au mai existat vești până la jumătatea secolului al XIX-lea. S-au întors catolicii în parte ca soldați din armata rusă, în parte ca exilați, deportați, prizonieri de război, sau coloniști voluntari și refugiați. Sfârșitul Uniunii Sovietice, din care făcea parte această zonă, și nașterea Kazahstanului independent în 1991, a imprimat o cotitură în mica Biserică catolică locală: în 1992 au fost stabilite relațiile diplomatice ale fostei Republici sovietice cu Sfântul Scaun și în 1998 un acord între cele două părți care garantează Bisericii Catolice libertatea de a desfășura activitatea sa socială, educativă, socio-sanitară, să aibă acces la mijloacele de comunicare socială și de a asigura credincioșilor săi asistența spirituală în structurile sanitare și în închisori. Tocmai invitația la armonia între religii și culturi a fost în centrul vizitei lui Ioan Paul al II-lea în țară, în 2001, temă care în substanță, Papa Francisc urmează s-o relanseze și în lumina enciclicei Fratelli tutti.

Vizita papei pentru a promova o reconciliere globală

Catolicii din Kazahstan sunt 0,01% din populație, circa un sfert din această minoritate este constituită din creștin, în prevalență netă ortodocși. Credincioșii sunt distribuiți în patru dieceze (arhidieceza "Sfânta Maria Preasfântă" din Astana - Nur-Sultan, Dieceza "Preasfânta Treime" din Almaty, Dieceza de Karaganda și administrația apostolică din Atyrau) cu un total de 70 parohii. Circa o sută de preoți. Vorbește despre asta la Vatican News Monseniorul Tomasz Bernard Peta, arhiepiscop de "Sfânta Maria Preasfântă".

Care este importanța vizitei Papei Francisc în Kazahstan?

O vizită a Papei Francisc este întotdeauna un eveniment istoric, cu atât mai mult într-o țară unde catolicii sunt o turmă mică. Sunt convins că este o mare binecuvântare pentru noi catolicii și pentru întregul Kazahstan. Luând în considerare situația internațională dramatică, actuala vizită aduce cu sine speranța de pace și reconciliere la scară globală. Suntem foarte recunoscători că Sfântul Părinte binecuvântează în catedrala din Nur-Sultan noua icoană din tripticul "Maica Marii Stepe". Această icoană este destinată sanctuarului nostru național "Regina Păcii" de la Ozyornoye. Ne va aminti vizita papală.

Care este valoarea Congresului interreligios și a participării pontifului?

Congresul liderilor mondiali ai religiilor mondiale și tradiționale nu este o platformă de discuții teologice. După părerea mea, poate să fie un semn pe care-l indică Dumnezeu ca izvor de pace. Eforturile politicienilor, deși fiind necesare, sunt insuficiente. Este necesară o rugăciune intensă a credincioșilor pentru pace. Participarea Sfântului Părinte Francisc la Congres ridică nivelul acestui eveniment și indică grija Bisericii față de pacea și bunăstarea întregii omeniri.

Cum este văzut Papa Francisc în Kazahstan?

Pentru catolicii din Kazahstan este conducătorul Bisericii, Succesorul lui Petru. Îl așteptăm cu bucurie și speranță. Trebuie notat că pentru autoritățile kazahe Sfântul Părinte reprezintă o autoritate. Demonstrează asta asiduitatea cu care guvernul pregătește vizita.

De când ați ajuns în Kazahstan, ce v-a impresionat mai mult în această țară?

Am ajuns în Kazahstan în 1990, încă în timpurile Uniunii Sovietice. Atunci nu existau structuri ecleziastice. În teritoriu a cinci republici ale Uniunii Sovietice lucrau circa 15 preoți locali, cetățeni ai Uniunii Sovietice. În multe orașe și sate existau comunități de credincioși. Unde în timpurile comunismului se ruga îndeosebi rozariul, credința și sentimentul de apartenență la Biserică erau păstrate. După aceea asta a adus roadele sale în condițiile de libertate de religie și de conștiință după ce Kazahstanul a obținut independența (în 1991). Au fost rapid instituite parohii și au fost construite biserici și capele.

Ce înseamnă a fi catolici în Kazahstan?

În Kazahstan ne bucurăm de libertate religioasă. Totuși, nu este ușor a fi catolici. De ce? Catolicii sunt mai puțin de 1%. Cei 19 milioane de cetățeni ai Kazahstanului sunt un mozaic de 130 de naționalități - 70% sunt kazahi - și aparțin la 18 religii înregistrate oficial. A fi catolici înseamnă a face o alegere matură. În timpul anilor independenței țării noastre, diferite milioane de cetățeni au mers în patriile lor istorice. Printre ei erau diferite mii de catolici. În această perioadă comunitatea catolică a devenit mai internațională. Catolicii din Kazahstan aparțin la zece naționalități diferite, între care și reprezentanți ai națiunii kazahe. Nu ne mai putem numi, ca înainte, Biserică "germană" sau "poloneză".

În Asia Centrală cum ați primit apelurile papei pentru pacea cu privire la războiul din Ucraina?

Războiul din Ucraina este o mare tragedie. Se poate spune că este o rană pe corpul întregii omeniri. Credem că vizita Sfântului Părinte Francisc va contribui puternic la sfârșitul războiului din Ucraina și la obținerea păcii atât de așteptate.

(După Vatican News, 6 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 341.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat