Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Când vocația se naște slujindu-i pe săraci

Preotul și salata

de pr. Stefano Meloni
paroh de "San Gregorio Magno alla Magliana"

Sunt unul din voluntarii mulți care a avut norocul și privilegiul de a desfășura slujirea, în cadrul secțiunii caritative a Asociației "Sfinții Petru și Paul", la Roma cu surorile Misionare ale Carității ale Maicii Tereza. O slujire adusă celor mai săraci dintre săraci, așa cum indică al patrulea vot al surorilor, pe care am desfășurat-o în mod deosebit în casa "Darul Mariei", voită în Vatican de Sfântul Ioan Paul al II-lea.

Slujirea se desfășura în manieră simplă, urmând indicațiile pe care surorile ni le dădeau nouă voluntarilor. În fiecare după-amiază, de la 16.30 la 19.00, eram alături de surori și de săraci, oaspeții casei "Darul Mariei", cărora le pregăteam o masă caldă și, dacă era necesar, câteva haine.

De la săraci primeam un zâmbet, uneori un "mulțumesc". Dar de la ei, mai ales, am învățat mult: cea mai bună școală, pentru noi, a fost cea a săracilor: cea mai bună universitate a fost aceea care îi avea pe ei ca profesori: pe ei și surorile, surorile noastre mai mari, de la care am învățat să fim aproape de săraci, să-i ajutăm, să-i ascultăm.

Au fost ani cu adevărat fericiți. Ani în care am cunoscut-o și pe Maica Tereza care adesea venea la Roma. Și am cunoscut-o nu numai în momentele solemne, ca pentru voturile călugărești ale surorilor, ci și în bucătărie sau în sufragerie. Pentru că ea, ca o soră normală, cobora în bucătărie pentru a pregăti cina sau servea la masă în sufragerie.

Într-o după-amiază eram în bucătărie, erau sora Barothi și alți voluntari, când iat-o coborând pe Maica Tereza care, după ce ne-a salutat, ne-a întrebat dacă am spus rugăciunile care, în cotidianitatea Congregației Misionarelor Carității, de obicei se spun când se începe slujirea în bucătărie. Apoi privește în jur pentru a vedea unde era mai multă nevoie de ajutorul său.

În acel moment eu eram în locul mai rău, cu o grămadă de salată de pregătit. Și astfel se pune lângă mine pentru a curăța salata și repetă întrebarea pe care ne-o pusese cu puțin înainte, adică dacă am spus rugăciunile. Adăugând: "Știi pentru ce este important să ne rugăm? Pentru că rodul tăcerii este rugăciunea, rodul rugăciunii este credința, rodul credinței este iubirea, iar rodul iubirii este slujirea".

Mereu în timp ce curățăm salata, îmi vine în minte o întrebare izvorâtă din cuvintele sale: "Maică, și rodul slujirii?". Ea mă privește și zâmbește. Credeam că nu a înțeles, astfel o privesc pe sora Barothi, de cealaltă parte a mesei, și cu un semn o întreb dacă Maica Tereza a înțeles ceva. Dar nici ea n-a înțeles întrebarea mea.

Continuând să curățăm salata îi repet întrebarea: "Maică, și rodul slujirii?". Ea zâmbește din nou. După un pic de timp mă privește și îmi spune: "Rodul slujirii este bucuria".

Într-o zi de mai, Maica Tereza mi-a spus: "Tu trebuie să devii preot. Eu mă voi ruga pentru tine ca să devii preot". Și așa a fost. Ioan Paul al II-lea m-a hirotonit preot în 1999. În biletul meu de participare am ales să pun "imnul adus carității" al Sfântului Paul. Alături un gând al Maicii Tereza care din cer - sunt sigur de asta - continuă să se roage pentru mine și pentru toți cei care fac bine săracilor "săi", săracilor lui Dumnezeu. Așadar, am cunoscut-o pe Maica Tereza și Misionarele Carității lucrând ca voluntar și în angajarea lor față de cei mai săraci am descoperit bucuria de a fi creștin. În acea slujire există o singură "învățătoare": caritatea.

(După L'Osservatore Romano, 5 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 685.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat