Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un album foarte actual al amintirii

Cu valiza carității

de cardinal Angelo Comastri

În 1979, întorcându-se de la Oslo unde a primit Premiul Nobel pentru Pace, Maica Tereza s-a oprit la Roma. Diferiți jurnaliști s-au îngrămădit în curtea exterioară a locuinței Misionarelor Carității la Celio. Maica Tereza nu s-a sustras de la jurnaliști, i-a primit ca fii, punând în mâna fiecăruia o mică medalie a Neprihănitei. O întrebare a fost un pic caraghioasă: "Maică, dumneavoastră aveți șaptezeci de ani! Când veți muri lumea va fi ca înainte. Ce s-a schimbat după atâta trudă? Odihniți-vă! Nu merită să faceți atâta trudă: lumea nu se schimbă!".

Maica Tereza ar fi putut să reacționeze cu un pic de mânie sfântă, în schimb a avut un zâmbet luminos, ca și cum i-ar fi dat un sărut: "Nu m-am gândit niciodată că pot să schimb lumea! Am încercat numai să fiu o picătură de apă curată în care să se poată oglindi iubirea lui Dumnezeu. Vi se pare puțin?".

Jurnalistul n-a reușit să răspundă, în timp ce în jur s-a creat tăcerea ascultării. Maica Tereza s-a adresat jurnalistului "obrăznicuț": "Încercați să fiți și dumneavoastră o picătură de apă curată și astfel vom fi doi. Sunteți căsătorit?" - "Da, maică" - "Să-i spuneți și soției dumneavoastră și astfel vom fi trei. Aveți copii?" - "Trei copii" - "Să le spuneți și copiilor dumneavoastră și astfel vom fi șase...". Nu era nevoie de adăugat altceva: Maica Tereza a spus clar că fiecare dintre noi are un mic, indispensabil, capital de iubire pe care trebuie să ne preocupăm să-l investim: restul este divagare inutilă sau polemică sterilă sau mască de dezangajare. Maica Tereza spunea adesea: "Este inutil a striga «e întuneric!». Astfel întunericul rămâne. Dacă vrei să-l învingi aprinde o lumină: și începe tu, fără a-i aștepta pe alții".

În 1985 este invitată la ONU de secretarul general care o prezintă cu cuvinte pe care Maica Tereza ar fi preferat să nu le audă: "Este femeia cea mai puternică de pe pământ, este cu adevărat Națiunile Unite pentru că în inima sa este loc pentru săracii din toate națiunile". Maica Tereza a răspuns: "Sunt numai o săracă femeie care se roagă. Rugându-mă, Isus îmi pune în inimă iubirea sa și eu alerg ca s-o dăruiesc tuturor săracilor pe care-i întâlnesc. Rugați-vă și voi și lăsați-vă umpluți de iubirea lui Isus și alergați ca s-o dăruiți săracilor care așteaptă de-a lungul străzii vieții voastre. Poate la etajul casei voastre sau poate chiar în casa voastră, cineva așteaptă iubirea voastră".

În 1988, Maica Tereza a venit în parohia mea din Porto Santo Stefano all'Argentario. A fixat ca o fetiță acel scenariu unic: "Într-un loc așa de frumos, și voi trebuie să vă preocupați să aveți suflete frumoase". Au fost suficiente acele cuvinte pentru a declanșa vibrația inimii a peste douăzeci de mii de persoane.

La sfârșitul veghii de rugăciune s-a petrecut un fapt pe care îl am mereu viu în amintire și amintindu-mi-l și astăzi mă emoționez profund. Un industriaș bogat mi-a manifestat intenția de a dărui Maicii Tereza vila sa pentru a primi bolnavi de SIDA. El avea în mână cheile pentru a le înmâna maicii care a răspuns prompt: "Trebuie să mă rog, să mă gândesc: nu știu dacă este lucru bun să aduc bolnavii de SIDA într-un loc de mare turism. Și dacă vor fi refuzați? Ar suferi de două ori!". Ce libertate interioară! Însă nouă tuturor, oameni cu puțină credință, ni se părea că Maica Tereza urma să piardă o ocazie frumoasă. Un domn distins, care a asistat la dialog, a simțit datoria de a sfătui: "Între timp luați cheile, apoi se va vedea...". Maica Tereza, fără nicio ezitare, probabil simțindu-se rănită în ceea ce avea mai drag și prețios, a încheiat discursul spunând cu hotărâre: "Nu, pentru că ceea ce nu-mi este de folos, mă apasă!".

În 1990, un fotograf indiscret făcea flash-uri continue în fața chipului Maicii Tereza în Biserica "San Gregorio al Celio". Eram prezent. L-am rugat s-o lase în pace pe maică și mi-am permis să spun: "De ce sunteți așa de insistent?". Răspuns: "Vreau să fotografiez de aproape ochii Maicii Tereza". Am adăugat: "Dar pentru ce?". Răspuns: "Maica Tereza nu are o față foarte frumoasă, dar are ochii cei mai fericiți pe care i-am întâlnit vreodată. Nici măcar ochii reginelor sau ai actrițelor mai vestite nu sunt așa de fericiți. De ce?". I-am spus asta maicii. "Secretul este atât de simplu", a răspuns ea. "Ochii mei sunt fericiți, pentru că mâinile mele șterg atâtea lacrimi. Faceți așa și dumneavoastră: vă asigur că veți găsi atâta bucurie și vă va străluci în ochi".

Odată mi-am permis să întreb: "Maică, dumneavoastră călătoriți mereu: când sunteți la Roma, când sunteți la New York, când sunteți la Tokyo, când sunteți la Londra. Unde aveți dumneavoastră domiciliul?". Mi-a răspuns: "Cu inima am luat domiciliu la Betleem! Acolo se respiră simplitate, sărăcie, umilință. Acolo se înțelege ceea ce contează și face fericită viața. Astăzi atâtea persoane caută fericirea din afară, în bani, în succes, în distracție, în timp ce fericirea depinde de ceea ce ești înăuntrul tău. Cine are inima limpede și curată și liberă de orgoliu și egoism înțelege că totul se află acolo unde ne aflăm. Și, de aceea, fericirea o purtăm mereu cu noi".

Am văzut-o pe Maica Tereza ultima dată la 22 mai 1997 în casa din via Casilina: era obosită, respira cu dificultate. Mi-a spus: "Vin de la New York și stau câteva zile la Roma pentru a vizita surorile mele și săracii mei, apoi trebuie să merg la Dublin, unde ne îngrijim de atâția alcoolici, apoi trebuie să merg la Londra unde ducem un pic de iubire săracilor care dorm sub podurile Tamisei, apoi... apoi...".

A fost spontan, din partea mea, să reacționez: "Maică, dar asta este o nebunie! Nu puteți înfrunta această trudă enormă: nici măcar un tânăr n-ar putea rezista la un asemenea ritm". M-a ascultat, a făcut o clipă de tăcere, apoi m-a fixat cu dulceață și mi-a spus: "Dragul meu episcop, viața este una singură, nu este ca sandalele pe care le pot schimba, și trebuie s-o dedic în întregime pentru a semăna iubire până la ultima respirație. Amintește-ți că atunci când vom muri vom duce cu noi numai valiza carității. Este valabil și pentru tine: umple-o, câtă vreme mai ai timp!". Aceste cuvinte îmi răsună în suflet în fiecare dimineață când mă trezesc și în fiecare seară când închei ziua: am pus ceva în valiza carității? Dacă n-am pus nimic, am pierdut în mod inutil o zi.

(După L'Osservatore Romano, 5 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 442.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat