Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Tereza de Calcutta și inima sa de "mamă". Papa Francisc: Să îi purtăm zâmbetul în inimă și să îl dăruim

de Francesca Sabatinelli

Într-un tweet, Papa Francisc amintește esența sfintei fondatoare a Misionarelor Carității, care a murit în urmă cu 25 de ani la Calcutta, unde se odihnește astăzi. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale secolului XX, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979. Aspectul matern al figurii sale rămâne în inimile și în experiența de viață a celor care au cunoscut-o. Mărturia postulatorului cauzei de canonizare.

Cea mai săracă dintre săraci, Sfânta Tereza de Calcutta, înainte de voturi Anjëzë Gonxhe Bojaxhiu, murea la câteva zile după ce a împlinit 87 de ani, în India. Era ziua de 5 septembrie 1997 și lăsa întreaga lume pradă emoției, 5.000 de surori din Congregația "Misionarele Carității" și 400 de conventuri active în slujba celor din urmă dintre cei din urmă, în toate continentele.

A dărui un zâmbet înseamnă a dărui speranță

Într-un tweet de astăzi [5 septembrie 2022], Papa Francisc repetă cuvinte referitoare la caritatea care a devenit zâmbet. "Poate că nu vorbesc limba lor, dar pot să zâmbesc". Invitația lui Francisc în ziua memoriei liturgice a Mamei Misionarelor Carității este de a purta" zâmbetul ei în inima noastră" și de a-l dărui "tuturor celor pe care îi întâlnim pe drumul nostru, mai ales celor care suferă. În acest fel", scrie el, "vom deschide orizonturi de bucurie și speranță".

Astăzi, ziua comemorării sale liturgice, la Calcutta, unde misionarele au 19 case, sărbătoarea este mare și însoțește inaugurarea unei noi structuri pentru copiii străzii în foarte centralul Park Street. Uși deschise și pentru Liturghia și omagiul la mormântul sfintei, în timp ce în toată țara vor fi ceremonii pentru a o aminti. La Pristina în Kosovo ceremoniile se vor referi și la a cincea aniversare a consacrării noului sanctuar dedicat sfintei într-o țară care o iubește, dat fiind că părinții săi erau kosovari, și chiar acolo tânăra Anjëzë s-a simțit chemată în slujba săracilor.

Moștenirea Maicii Tereza

Maica Tereza, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979, proclamată fericită de Ioan Paul al II-lea în 2003 și canonizată de Francisc la 4 septembrie 2016, este numită și astăzi "maică". "Continuăm să ducem înainte moștenirea Maicii, oferind gratuit tot binele pe care-l putem", spune sora Mary Joseph, superioară generală a ordinului din primele luni ale acestui an. Așa era cunoscută în India și așa o amintește cel care a fost aproape de ea timp de peste 20 de ani, părintele Brian Kolodiejchuk, de la Frații Misionari ai Carității, postulator al cauzei de canonizare a Maicii Tereza de Calcutta.

Cum explicați figura și opera fondată de sfânta Maica Tereza?

Când se privește la întreaga sa viață, Maica Tereza pare o figură extraordinară și în anumite privințe este așa. Cine ar fi început o congregație cu mii de surori? Era o mare "administrator delegat", pentru că a organizat toate acestea și le-a făcut să funcționeze. A fost într-adevăr un lucru extraordinar. Ea spunea mereu: "Nu încerc să am succes, încerc să fiu o credincioasă". Însă după aceea a avut mult succes. Odată eram aici, la Roma, într-o sacristie. Îmi amintesc că a spus: "Oamenilor le place să vadă această angajare", vorbind despre sine și despre toate atențiile pe care le primea. Deci știa că este un exemplu. Dar acest lucru nu i se urca la cap. Cred că una din marile sale virtuți a fost umilința. Apoi cu siguranță sunt caritatea și credința.

Dumneavoastră ați împărtășit douăzeci de ani din viață cu Maica Tereza. Ce ne puteți relata despre ea?

Cu mine a fost cu adevărat maternă. O mamă. îmi amintesc în perioada canonizării sale că am dat un interviu la un post de radio și televiziune din Statele Unite. Mi-au pus tocmai această întrebare: "Cum a fost experiența ta cu ea?". Și eu am dat câteva exemple, ca atunci când la New York am mers s-o luăm la aeroport. Ea în general venea de la Roma și intram în convent. După câteva minute ne așezam în parloar și imediat Maica Tereza ieșea cu un vas cu biscuiți, cafea și ceai. Apoi punea jos vasul și dădea o ceașcă fiecăruia dintre noi. Eram trei. Exact cum se întâmplă cu o mamă. Ea voia să fie mamă. În una din primele scrisori din anii '60 adresată unui arhiepiscop a scris: "Titlul de superioară generală nu înseamnă nimic pentru mine. Vreau să fiu mamă". Avea o inimă foarte mare, o inimă de mamă. Oricine a întâlnit-o chiar și o singură dată a început s-o numească "mamă" după aceea. Era cu adevărat maternă. O adevărată mamă.

"Nu m-am gândit niciodată că pot să schimb lumea. Am încercat numai să fiu o picătură de apă curată în care să se poată oglindi iubirea lui Dumnezeu" (Sfânta Maica Tereza).

(După Vatican News, 5 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 339.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat