Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică, 4 septembrie, beatificarea Papei Luciani

Fața unei Biserici umile, laborioase și senine

de cardinal Beniamino Stella

Beatificarea lui Ioan Paul I, care va avea loc duminică, 4 septembrie 2022 în Piața Sfântul Petru, a fost prezentată vineri, 2 septembrie, în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii în Sala de Presă a Sfântului Scaun, la care au participat cardinalul postulator al cauzei de beatificare (publicăm integral intervenția sa în această pagină); Stefania Falasca, vicepreședinte al Fundației vaticane "Ioan Paul I" și vice-postulator al cauzei; don Davide Fiocco, reprezentant al Diecezei de Belluno-Feltre; Lina Petri, nepoata lui Albino Luciani; Margherita Marin, de la Surorile "Maria Bambina"; Juan José Dabusti, preot din Arhidieceza de Buenos Aires.

Mi se pare oportun să amintesc pe scurt istoria cauzei de beatificare și canonizare a lui Albino Luciani, Ioan Paul I.

Au trecut 44 de ani de la moartea sa, din acel an 1978 care a văzut trei succesori ai lui Petru care au urmat la conducerea Bisericii. Au trecut diferite generații. Dar trebuie amintit că deja imediat după moartea lui Ioan Paul I - un papă care în puțin mai mult de o lună a cucerit inima credincioșilor și a întregii lumi - faima sa de sfințenie, deja prezentă în viață, a început să se răspândească. Mulți credincioși au început să-l roage. Fostul episcop de Belluno-Feltre, dieceza natală a lui Albino Luciani, a primit multe cereri pentru ca să-i înceapă cauza.

Etapa cea mai semnificativă a acestor cereri este datată la 1 iunie 1990, când întreaga Conferință Episcopală din Brazilia i-a cerut lui Ioan Paul al II-lea să înceapă procesul. Am definit această etapă ca semnificativă pentru că atestă faima de sfințenie și răspândirea sa crescândă în timp, conformându-se astfel cu o condiție fundamentală pentru introducerea unei cauze de canonizare. Cei 226 de episcopi semnatari au evidențiat motivațiile care i-au dus la instanța solidară, luând în considerare exemplul habitus-ului virtuos al episcopului de Roma, Albino Luciani, care s-a arătat "sinteză tipică a omului lui Dumnezeu, care este plinătate de umanitate și în același timp plinătate de Cristos" și ca atare el "a fost apostol al Conciliului, ale cărui învățături le-a explicat cu luciditate cristalină și a tradus corect în practică directivele sale". Prin urmare "convingerea noastră cea mai intimă - afirmau în concluzie episcopii brazilieni - este că interpretăm evaluarea favorabilă a multor alți frați în episcopat și traducem o aspirație foarte vie a credincioșilor Bisericii din Brazilia, ca și a catolicilor din toată lumea".

Însă timpurile încă nu veniseră desigur. Din păcate acea petiție importantă din partea unuia din episcopatele cele mai importante numeric din lume, nu a mișcat nimic. Dicasterul (pe atunci Congregația) Cauzelor Sfinților a răspuns de fapt episcopului de Belluno-Feltre, Maffeo Ducoli, că începerea procesului apărea prematură, fiind deja în desfășurare cauzele referitoare la alți papi (Pius al IX-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea).

O cotitură a fost inițiativa celui de-al doilea succesor al lui Ducoli, episcopul salezian Monseniorul Vincenzo Savio, care în 2002, în ajunul celei de-a douăzeci și cincea aniversări a morții lui Ioan Paul I, a obținut consimțământul de a începe procesul la Belluno și nu la Roma, sediu competent deoarece este locul unde candidatul la altare a murit. De fapt, Luciani a trăit întreaga sa viață - în afară de ultimele 34 de zile de pontificat - în Veneto, între Canale d'Agordo, Belluno, Vittorio Veneto și Veneția, așadar această derogare era mai mult decât justificată. Așadar investigația a început la 22 noiembrie 2003 și s-a încheiat la 10 noiembrie 2006. Procesul diecezan s-a împărțit în 203 sesiuni, în timpul cărora - în sediile episcopale de Belluno, Vittorio Veneto, Veneția și Roma - au fost ascultați 167 de martori, toți de visu cu excepția unuia, dintre care nouă ex officio și la care se adaugă depozițiile a trei experți din Comisia istorică. După aceasta, în faza romană a cauzei, a urmat o altă fază suplimentară, în anul 2007, condusă de vice-postulatoare, Stefania Falasca, la sediul patriarhal din Veneția pentru a integra investigarea izvoarelor cu obținerea de documentație ulterioară, îndeosebi scrierile din arhiva privată a lui Albino Luciani, astăzi patrimoniu al Fundației vaticane "Ioan Paul I". În afară de asta au fost obținute noi depoziții extra-procesuale ale altor 21 de martori cu referință deosebită la perioada pontificatului și la moartea lui Ioan Paul I, dintre care o importanță cu totul excepțională o are mărturia Papei Benedict al XVI-lea prin unicum istoric până acum, deoarece este prima dată când un papă dă o mărturie de visu despre un alt papă, și cea a sorei Margherita Marin, care a trăit cu Ioan Paul I timp de o lună împreună cu alte trei surori care se ocupau de apartamentul papal.

La 17 octombrie 2016 cele cinci volume groase ale Positio cu un total de peste 3.500 de pagini au fost depozitate la Dicasterul pentru Cauzele Sfinților. La 8 noiembrie 2017, Papa Francisc autoriza publicarea decretului referitor la virtuțile eroice ale Papei Luciani, care devenea astfel "venerabil".

La sfârșitul lunii noiembrie din același se încheia la Buenos Aires în Argentina și investigația diecezană, începută în anul precedent de vice-postulatoare, pentru cazul presupusei vindecări extraordinare, petrecute în 2011, a unei fetițe pentru care fusese prospectată moartea iminentă din cauza unei forme grave de epilepsie refractară și șoc septic (...).

La 13 octombrie 2021, Papa Francisc a autorizat Dicasterul să promulge decretul referitor la minune. Comisia medicală din același Dicaster recunoscuse în prealabil, în unanimitate, că era vorba de un eveniment inexplicabil pentru știință. A fost pasul care a deschis calea spre beatificare, pe care urmează s-o celebrăm.

Nouăsprezece ani de lucru: cauza Papei Luciani, deși s-a deschis la 25 de ani de la moarte, nu a fost nici mai lungă decât altele, nici mai scurtă și urgentată decât altele, pentru că este un pontif al Bisericii. A fost o cercetare fără scutiri: îngrijită, conștiincioasă, scrupuloasă, făcută cu metodă istorico-critică, pe baza unei investigații serioase și omnino plena a izvoarelor arhivistice, a unei cercetări bibliografice atente și a unei bogate panorame de mărturii. Totul a fost făcut conform regulilor canonice, cu știință și conștiință din partea celui care a lucrat la ea mulți ani cu pasiune și dăruire. Apoi izvoarele au permis să se redacteze prima biografie completă (Stefania Falasca, Davide Fiocco, Mauro Velati, Io sono la polvere Giovanni Paolo I 1912-1978 [Eu sunt praful Ioan Paul I 1912-1978], Biografia ex documentis, Edizioni San Paolo, Cinisello Balsamo 2022).

Permiteți-mi acum să spun un cuvânt despre inima acestei cauze, adică despre sfințenia lui Albino Luciani, pe care l-am cunoscut personal ca seminarist și apoi ca preot. Era episcopul meu și păstrez cea mai bună amintire despre el: om al rugăciunii asidue și profunde, al ascultării atente și capabil de sprijin uman și spiritual, ca păstor al preoților și al poporului lui Dumnezeu, doct și pregătit ca maestru al credinței și bun comunicator al Cuvântului lui Dumnezeu, prieten și frate al preoților, vizitator al bolnavilor și catehet inegalabil. Aș scoate în evidență trei caracteristici ale lui Luciani: preot care se ruga, care trăia sărac și care se simțea bine cu oamenii. În relație cu sărăcia mama mea obișnuia să-l citeze, uneori, pe Monseniorul Luciani, pentru a spune că preotul nu trebuia să aibă conturi în bancă sau carnet de cecuri. Cred că a auzit asta de la el însuși în vizitele și întâlnirile periodice ale părinților în seminar.

Sfințenia de viață creștină a lui Ioan Paul I este cea care se trăiește în umilință și în dăruirea zilnică pentru Biserică și pentru aproapele, inspirate din virtuțile teologale, practicate cu fervoare interioară, și unde crucea și jertfa, și uneori umilirea, au de contribuit să-l facă pe discipolul lui Isus mai apropiat de Domnul său. O credință care merge la esențialul evangheliei, care este vestire și practică a carității. Ca preot, episcop și papă a fost capabil să manifeste prin viața sa duioșia unui Dumnezeu milostiv și matern.

Sfințenia Papei Luciani este importantă pentru Biserica și pentru lumea de astăzi pentru că prin exemplul său suntem chemați la inima vieții creștine: la umilința și la bunătatea celui care știe să se recunoască păcătos care are nevoie de milostivire, a celui care vrea să-i slujească pe ceilalți cu dăruire generoasă și cu fapte de bine, vestind bucuria evangheliei. Luciani ne mărturisește fața unei Biserici umile, laborioase și senine, preocupate de urmarea Domnului său, departe de tentația frecventă de a măsura incidența și valoarea evangheliei din starea de opinie a oamenilor, sau a societății, în privința ei.

Dar există un ultim element pe care aș vrea să-l semnalez: Albino Luciani ne-a învățat prin mărturia sa de episcop, care are la inimă dimensiunea universală a Bisericii, importanța iubirii generoase și a ascultării necondiționate față de succesorul lui Petru, precum și marea valoare a unității și a comuniunii episcopale. Diferite episoade din biografia sa ne vorbesc despre această atitudine a sa, rod al credinței sale profunde, care recunoaște importanța comuniunii ecleziale, trăită uneori în jertfă și în renunțarea la poziții și percepții personale, pentru binele Bisericii și al vocației sale înnăscute la unitate, atât de dorită de Isus la Ultima Cină. În prefața la volumul despre magisteriul lui Ioan Paul I - care prezintă pentru prima dată corpus-ul complet și integral al textelor și documentelor lui Ioan Paul I din cursul pontificatului său, o slujire fundamentală care a fost realizată prin grija Fundației vaticane "Ioan Paul I" - Papa Francisc, reluând cuvintele sfântului episcop Óscar Romero, afirmă că: "Succesorul lui Petru este piatra de consistență pe care ia unitate Biserica pe care însuși Cristos o zidește, cu darul harului său. Și dacă porțile iadului și moartea nu o vor birui, asta nu se întâmplă prin «umerii fragili» ai papei, ci pentru că papa «este susținut de Cel care este viața veșnică, nemuritorul, sfântul, divinul: Isus Cristos, Domnul nostru». Și acesta este misterul care strălucește și în activitatea și în învățăturile lui Ioan Paul I" (Giovanni Paolo I, Il Magistero, testi e documenti del Pontificato [Magisteriul, texte și documente ale pontificatului], sub îngrijirea Fundației vaticane "Ioan Paul I", cu prefața Papei Francisc, ed. LEV-San Paolo, Città del Vaticano - Cinisello Balsamo 2022, pag. 7).

(După L'Osservatore Romano, 2 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 528.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat