Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Isus creștea în înțelepciune, statură și har

Mesaj la început de nou an școlar

Primele zile de toamnă aduc an de an un parfum aparte: parfum de carte și de școală. Nenumărate speranțe și vise se împletesc în mintea și inima elevilor, profesorilor și părinților. Ne frământă gândul că societatea de mâine depinde de cum arată educația astăzi. În ceea ce o privește, Biserica nu poate sta deoparte. Întrucât a primit de la Cristos misiunea de a învăța, dimensiunea educativă a devenit parte integrantă din misiunea ei. Toți creștinii sunt datori în conștiință să se implice activ în realizarea acestei dorințe pe care Isus ne-a lăsat-o chiar înainte de înălțarea sa la cer: "Așadar, mergând, faceți ucenici din toate neamurile, ... învățându-i să țină toate câte v-am poruncit!" (Mt 28,19-20). Conștient de această mare responsabilitate, la acest început de an școlar, aș vrea să vă așez tuturor un gând pe suflet.

Un gând special pentru toți elevii. Dacă privim cu atenție la copilul Isus, descoperim că el "creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52). Dacă Isus a ales să crească, cu cât mai mult nu ar trebui și noi să ne străduim să creștem în înțelepciune și har? Când privesc în urmă, în istoria vieții și a vocației mele, pot mărturisi că am crescut întrucât am avut încredere în ceea ce profesorii și superiorii mei m-au învățat. Nu a fost întotdeauna ușor, dar, pentru că am avut încredere și m-am lăsat călăuzit de ei, astăzi pot să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru multe lucruri frumoase pe care le-a făcut în viața mea. Nu se poate înainta în viață fără încredere. Aveți încredere în înțelepciunea și buna intenție a profesorilor și părinților voștri!

Un gând pentru cei care au misiunea de a educa: profesori, învățători, educatori, precum și alte tipuri de personal didactic și nedidactic din școli. În urmă cu aproximativ 2000 de ani, cel mai mare profesor din toate timpurile, Domnul Isus, străbătea Țara Sfântă în lung și în lat, învățându-i pe oameni, prin faptă și cuvânt, cele mai sacre adevăruri. În cele din urmă, a întărit ceea ce a învățat cu propriul sânge. El a devenit modelul educatorilor din toate timpurile. Viața lui e cel mai bun manual de pedagogie care a existat vreodată. El ne spune tuturor că doar martorii sunt credibili. Ce frumos ar fi ca tot personalul didactic și nedidactic din școlile noastre să fie format din martori, capabili să dea mărturie oricui despre propria credință! Îmi doresc enorm ca, așa cum sunteți profesioniști în disciplina pe care o predați, să vă străduiți să cunoașteți și credința pe care o aveți, citind și studiind Catehismul Bisericii Catolice și Sfânta Scriptură.

Un gând pentru toți părinții ai căror copii pășesc în acest an școlar într-o sală de clasă. Când Iosif și Maria îl găsesc pe Isus în templu, în mijlocul învățătorilor, sunt uimiți (cf. Lc 2,47-50). Ei știu că cele mai importante lecții le înveți de la oamenii lui Dumnezeu. Ca părinte, e important să îți îndrumi copiii spre școli care dezvoltă nu doar intelectul, ci și caracterul, școli care te ajută să crești în sfințenie. Dragi părinți, în virtutea angajamentelor pe care le-ați luat la botezul propriilor copii, vă revine misiunea de a-i educa în legea lui Cristos, iar asta implică și a alege o școală în care ideologiile străine de evanghelie să nu le tulbure puritatea inimii. Însoțiți-i cu dragoste și responsabilitate în această etapă atât de importantă a vieții lor.

Un gând special și o mare rugăminte pentru toți: nu uitați de ora de religie! Dacă se participă cu dorință sinceră de cunoaștere și dacă profesorii țin aceste ore cu maximă responsabilitate și profesionalism, ele ar putea reprezenta o comoară de mare preț, ce ar ajuta generații întregi de tineri să îl cunoască și să îl iubească pe Dumnezeu. Isus nu e o invenție a oamenilor, ci e personaj istoric concret, care a demonstrat prin faptă și cuvânt că este Dumnezeu. Când apostolii au înțeles acest lucru, viața lor s-a schimbat la 180 de grade și nimeni nu a putut sta în calea mărturiei lor. Participând la ora de religie veți putea înțelege adevărul care a revoluționat lumea în urmă cu 2000 de ani și care o poate face și astăzi. Nu ratați această șansă!

Dumnezeu să vă binecuvânteze în noul an școlar și să vă umple de har!

Iași, 2 septembrie 2022

Cu aleasă prețuire,
episcopul vostru,
Iosif Păuleț


 

lecturi: 1280.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat