Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 31 august 2022

Cateheze despre discernământ: 1. Ce înseamnă a discerne?

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi începem un nou ciclu de cateheze: am terminat catehezele despre bătrânețe, acum începem un nou ciclu despre tema discernământului. A discerne este un act important care ne privește pe toți, pentru că alegerile sunt parte esențială a vieții. A discerne alegerile. Se alege o mâncare, o haină, un parcurs de studii, un loc de muncă, o relație. În toate acestea se concretizează un proiect de viață și se concretizează și relația noastră cu Dumnezeu.

În Evanghelie, Isus vorbește despre discernământ cu imagini luate din viața obișnuită: de exemplu, descrie pescarii care aleg peștii buni și îi aruncă pe cei răi; sau negustorul care știe să găsească, între multe perle, pe cea cu valoare mai mare. Sau cel care, arând un ogor, se izbește de ceva care se revelează a fi o comoară (cf. Mt 13,44-48).

În lumina acestor exemple, discernământul se prezintă ca un exercițiu de inteligență, precum și de expertiză și de voință, pentru a percepe momentul favorabil: acestea sunt condițiile pentru a realiza o alegere bună. Este nevoie de inteligență, expertiză precum și voință pentru a face o alegere bună. Și există și un preț cerut pentru ca discernământul să poată deveni operativ. Pentru a desfășura cât mai bine propria meserie, pescarul trebuie să fie conștient de truda, de nopțile lungi petrecute pe mare, și apoi faptul de a arunca o parte din pescuire, acceptând o pierdere a profitului pentru binele celor cărora le este destinat. Negustorul de perle nu ezită să vândă totul pentru a cumpăra perla aceea; și același lucru îl face omul care a găsit o comoară. Situații neașteptate, neprogramate, unde este fundamental a recunoaște importanța și urgența unei decizii de luat. Deciziile trebuie să le ia în fiecare; nu există unul care le ia pentru noi. La un moment dat adulții, liberi, pot să ceară sfat, pot să se gândească, dar decizia este proprie; nu se poate spune: "Am pierdut asta, pentru că a decis soțul meu, a decis soția mea, a decis fratele meu": nu! Tu trebuie să decizi, fiecare dintre noi trebuie să decidă, și pentru aceasta este important să știm să discernem: pentru a decide bine este necesar să știm să discernem.

Evanghelia sugerează un alt aspect important al discernământului: el implică afectele. Cine a găsit comoara nu simte dificultatea de a vinde totul, atât de mare este bucuria sa (cf. Mt 13,44). Termenul folosit de evanghelistul Matei indică o bucurie cu totul specială, pe care nicio realitate umană n-o poate da; și de fapt revine în foarte puține texte din Evanghelie, care fac trimitere toate la întâlnirea cu Dumnezeu. Este bucuria magilor atunci când, după o călătorie lungă și obositoare, revăd steaua (cf. Mt 2,10); bucuria, este bucuria femeilor care se întorc de la mormântul gol după ce au ascultat vestea învierii din partea îngerului (cf. Mt 28,8). Este bucuria celui care l-a găsit pe Domnul. A lua o decizie frumoasă, o decizie corectă, te duce mereu la acea bucurie finală; probabil că pe drum trebuie să înduri un pic incertitudinea, să te gândești, să cauți, dar la sfârșit decizia corectă te răsplătește cu bucurie.

La judecata finală Dumnezeu va realiza un discernământ - marele discernământ - față de noi. Imaginile agricultorului, a pescarului și a negustorului sunt exemple a ceea ce se întâmplă în Împărăția cerurilor, o Împărăție care se manifestă în acțiunile obișnuite ale vieții, care cer să se ia poziție. Pentru aceasta este așa de important să știm să discernem: marile alegeri se pot naște din circumstanțe la prima vedere secundare, dar care se revelează decisive. De exemplu, să ne gândim la prima întâlnire a lui Andrei și Ioan cu Isus, o întâlnire care se naște dintr-o simplă întrebare: "Rabbí, unde locuiești?" - "Veniți și veți vedea" (cf. In 1,38-39), spune Isus. Un schimb foarte scurt, dar este începutul unei schimbări care, pas cu pas, va marca toată viața. La distanță de ani, evanghelistul va continua să amintească acea întâlnire care l-a schimbat pentru totdeauna, va aminti și ora: "Era cam pe la ceasul al zecelea" (v. 39). Este ora în care timpul și veșnicul s-au întâlnit în viața sa. Și într-o decizie bună, corectă, se întâlnește voința lui Dumnezeu cu voința noastră; se întâlnește drumul actual cu veșnicul. A lua o decizie corectă, după un drum de discernământ, înseamnă a face această întâlnire: timpul cu veșnicul.

Prin urmare: cunoaștere, experiență, afecte, voință: iată câteva elemente indispensabile ale discernământului. În cursul acestor cateheze vom vedea altele, la fel de importante.

Discernământul - așa cum spuneam - comportă o trudă. Conform Bibliei, noi nu găsim în fața noastră, deja împachetată, viața pe care trebuie s-o trăim: nu! Trebuie s-o decidem încontinuu, în funcție de realitățile care vin. Dumnezeu ne invită să evaluăm și să alegem: ne-a creat liberi și vrea ca să exercităm libertatea noastră. Pentru aceasta, a discerne este angajant.

Am trăit adesea această experiență: să alegem ceva care ni se părea bine și în schimb nu era bine. Sau să știm care era adevăratul nostru bine și să nu-l alegem. Omul, spre deosebire de animale, poate să greșească, poate să nu vrea să aleagă în manieră corectă și Biblia arată asta încă de la primele sale pagini. Dumnezeu îi dă omului o instrucțiune precisă: dacă vrei să trăiești, dacă vrei să guști viața, amintește-ți că ești creatură, că nu tu ești criteriul binelui și răului și că alegerile pe care le vei face vor avea o consecință, pentru tine, pentru alții și pentru lume (cf. Gen 2,16-17); poți face pământul o grădină magnifică sau poți face din el un deșert de moarte. O învățătură fundamentală: nu întâmplător este primul dialog dintre Dumnezeu și om. Dialogul este: Domnul dă misiunea, tu trebuie să faci asta și asta; și omul la fiecare pas pe care îl face trebuie să discearnă ce decizie să ia. Discernământul este acea reflecție a minții, a inimii pe care noi trebuie s-o facem înainte de a lua o decizie.

Discernământul este obositor, dar indispensabil pentru a trăi. Cere ca eu să mă cunosc, ca eu să știu ce este bine pentru mine aici și acum. Cere mai ales un raport filial cu Dumnezeu. Dumnezeu este Tată și nu ne lasă singuri, este dispus mereu să ne sfătuiască, să ne încurajeze, să ne primească. Dar nu impune niciodată voința sa. De ce? Pentru că vrea să fie iubit și nu temut. De asemenea, Dumnezeu ne vrea fii, și nu sclavi: fii liberi. Și iubirea se poate trăi numai în libertate. Pentru a învăța să trăim trebuie să învățăm să iubim, și pentru aceasta este necesar să discernem: ce pot face acum, în fața acestei alternative? Ca să fie un semnal de mai multă iubire, de mai multă maturitate în iubire. Să cerem ca Duhul Sfânt să ne conducă! Să-l invocăm în fiecare zi, în special atunci când trebuie să facem alegeri. Mulțumesc.

_______________

APELURI

Urmăresc cu îngrijorare evenimentele violente care au avut loc la Bagdad în ultimele zile. Să-i cerem lui Dumnezeu în rugăciune să dăruiască pace populației irakiene. Anul trecut am avut bucuria de a o vizita și am simțit de aproape marea dorință de normalitate și de conviețuire pașnică între diferitele comunități religioase care o compun. Dialog și fraternitate sunt calea maestră pentru a înfrunta actualele dificultăți și a ajunge la această țintă.

Mâine vom celebra Ziua Mondială de Rugăciune pentru Creație și începutul Timpului Creației, care se va încheia la 4 octombrie, sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi. Tema din acest an, "Ascultă glasul creației", să poată favoriza în toți angajarea concretă de a se îngriji de casa noastră comună. În voia exceselor noastre consumiste, sora mamă pământ geme și ne imploră să oprim abuzurile noastre și distrugerea sa. În timpul acestui Timp al Creației, să ne rugăm ca întâlnirile COP27 și COP15 ale ONU să poată uni familia umană în înfruntarea cu hotărâre criza dublă a climei și a reducerii biodiversității.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat