Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie cu noii cardinali și Colegiul Cardinalilor (marți, 30 august 2022)

Lecturile de la această celebrare - proprii formularului "pentru Biserică" - ne prezintă o dublă uimire: cea a lui Paul în fața planului de mântuire al lui Dumnezeu (cf. Ef 1,3-14) și cea a discipolilor, între care și Matei însuși, la întâlnirea cu Isus înviat, care îi trimite în misiune (cf. Mt 28,16-20). Dublă uimire. Să intrăm în aceste două teritorii, unde suflă cu putere vântul Duhului Sfânt, așa încât să putem pleca de la această celebrare, și de la această convocare de cardinali, mai capabili să "vestim tuturor popoarelor lucrările minunate ale Domnului" (cf. Psalmul responsorial).

Imnul cu care se deschide Scrisoarea către Efeseni izvorăște din contemplarea planului mântuitor al lui Dumnezeu în istorie. Așa cum rămânem încântați în fața universului care ne înconjoară, tot așa ne impregnează uimirea privind istoria mântuirii. Și dacă în cosmos fiecare lucru se mișcă sau stă pe loc conform forței impalpabile de gravitație, în planul lui Dumnezeu prin toate timpurile totul își află origine, subzistență, destinație și sfârșit în Cristos.

În imnul paulin această expresie - "în Cristos" sau "în el" - este pilonul care susține toate fazele istoriei mântuirii: în Cristos am fost binecuvântați înainte de creație; în el am fost chemați; în el am fost răscumpărați; în el fiecare creatură este condusă la unitate, și toți, de aproape și de departe, primii și ultimii, suntem destinați, grație lucrării Duhului Sfânt, să fim spre lauda gloriei lui Dumnezeu.

În fața acestui plan, nouă - așa cum spune liturgia - "ni se cuvine lauda" (Responsoriu Laude luni săptămâna a IV-a): laudă, binecuvântare, adorație, recunoștință care recunoaște lucrarea lui Dumnezeu. O laudă care trăiește din uimire, și este ferită de riscul de a ajunge în obișnuință atât timp cât se inspiră din minunare, atât timp cât se alimentează cu această atitudine fundamentală a inimii și a spiritului: uimirea. Eu aș vrea să întreb pe fiecare din noi, pe voi, dragi frați cardinali, pe voi, episcopi, preoți, consacrați, consacrate, popor al lui Dumnezeu: cum merge uimirea ta? Tu simți uimire, uneori? Sau ai uitat ce înseamnă?

Acest climat de uimire este climatul pe care-l respirăm intrând în teritoriul imnului paulin.

Apoi dacă intrăm în scurta, dar densa relatare evanghelică, dacă împreună cu discipolii răspundem la apelul Domnului și mergem în Galileea - fiecare dintre noi are propria Galilee în propria istorie, acea Galilee în care am simțit chemarea Domnului, privirea Domnului care ne-a chemat; întoarcerea la acea Galilee -, dacă ne întoarcem la acea Galilee, pe muntele indicat de el, experimentăm o nouă uimire. De această dată, nu planul de mântuire în el însuși ne încântă, ci faptul - și mai surprinzător - că Dumnezeu ne implică, în acest plan al său: este realitatea misiunii apostolilor cu Cristos înviat. De fapt, abia ne putem imagina cu ce stare a sufletului cei "unsprezece discipoli" au ascultat acele cuvinte ale Domnului: "Mergând, faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit" (Mt 28,19-20); și apoi promisiunea finală care revarsă speranță și mângâiere - astăzi [la reuniunea de dimineață] am vorbit despre speranță -: "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (v. 20). Aceste cuvinte ale Celui Înviat încă au forța de a face să vibreze inimile noastre, la două mii de ani distanță. Nu încetează să ne uimească decizia divină insondabilă de a evangheliza lumea pornind de la acel mic grup de discipoli, care - cum notează evanghelistul - încă se îndoiau (cf. v. 17). Dar, dacă ne uităm bine, nu este diferită uimirea care ne cuprinde dacă privim la noi, reuniți aici astăzi, cărora Domnul a repetat tot acele cuvinte, tot acea invitație! Fiecare dintre noi, și noi drept comunitate, drept Colegiu.

Fraților, această uimire este o cale de mântuire! Dumnezeu să ne-o păstreze mereu vie, pentru că ea ne eliberează de ispita de a ne simți "la înălțime", de a ne simți "prea eminenți", de a nutri siguranța falsă că astăzi, în realitate, este diferit, nu mai este ca la începuturi, astăzi Biserica este mare, Biserica este solidă, iar noi suntem puși la gradele eminente ale ierarhiei sale - ne numim "eminențe" -... Da, există adevăr în asta, dar există și atâta înșelăciune, cu care Mincinosul din totdeauna caută să-i mondenizeze pe ucenicii lui Cristos și să-i facă naivi. Această chemare este sub ispita mondenității, care pas cu pas îți ia forța, îți ia speranța; te împiedică să vezi privirea lui Isus care ne cheamă pe nume și ne trimite. Aceasta este molia mondenității spirituale.

Într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu astăzi trezește în noi uimirea de a fi în Biserică, uimirea de a fi Biserică! Să ne întoarcem la această uimire inițială, baptismală! Și asta face atrăgătoare comunitatea credincioșilor, mai întâi pentru ei înșiși și apoi pentru toți: misterul dublu de a fi binecuvântați în Cristos și de a merge cu Cristos în lume. Și această uimire nu scade în noi cu trecerea anilor, nu dispare cu creșterea responsabilităților noastre în Biserică. Mulțumire fie lui Dumnezeu nu. Se întărește, se aprofundează. Sunt sigur că așa este și pentru voi, dragi frați care ați intrat în Colegiul Cardinalilor.

Și ne dă bucurie faptul că acest sentiment de recunoștință ne unește pe toți, pe noi toți cei botezați. trebuie să fim foarte recunoscători Sfântului Papă Paul al VI-lea, care a știut să ne transmită această iubire față de Biserică, o iubire care este înainte de toate recunoștință, uimire recunoscătoare față de misterul său și față de darul de a fi admiși, nu numai atât, de a fi implicați, părtași, mai mult, de a fi coresponsabili. În prologul de la enciclica Ecclesiam suam - cea programatică, scrisă în timpul Conciliului - primul gând care-l animă pe papa este - citez - "că aceasta este ora în care Biserica trebuie să aprofundeze conștiința de sine însăși, [...] propria origine, propria misiune"; și face referință tocmai la Scrisoarea către Efeseni, la "«planul providențial al misterului ascuns de secole în Dumnezeu... pentru ca să fie manifestat... prin intermediul Bisericii» (Ef 3,9-10)".

Acesta, iubiți frați și surori, este un slujitor al Bisericii: unul care știe să se uimească în fața planului lui Dumnezeu și care cu acest spirit iubește cu pasiune Biserica, gata să slujească misiunea sa acolo unde și cum vrea Duhul Sfânt. Așa era apostolul Paul - vedem asta în Scrisorile sale -: elanul apostolic și preocuparea pentru comunități îl el este mereu însoțit, ba chiar, precedat de binecuvântarea plină de admirație recunoscătoare: "Binecuvântat să fie Dumnezeu...", și plină de uimire. Și probabil aceasta este măsura, termometrul vieții noastre spirituale. Repet întrebarea, frate drag, soră dragă - suntem toți împreună aici -: cum merge capacitatea ta de a te uimi? Sau te-ai obișnuit așa mult încât ai pierdut-o? Mai ești capabil să te uimești?

Fie ca să poată fi așa și pentru noi! Să ne uimim. Să fie așa pentru fiecare dintre voi, dragi frați cardinali! Să ne dobândească acest har mijlocirea Fecioarei Maria, Mama Bisericii, care privea și purta toate lucrurile în admirație în inima sa. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 539.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat