Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Lombardi: Recunoscător lui Dumnezeu pentru cei 80 de ani ai mei, a comunica binele este o misiune

de Alessandro Gisotti

Părintele Federico Lombardi împlinește astăzi [29 august 2022] 80 de ani. Iezuitul piemontez, între protagoniștii comunicației ecleziale după Conciliu, a fost director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun cu Benedict al XVI-lea și Papa Francisc; timp de 25 de ani la conducerea Radio Vatican, mai întâi ca director de programe și apoi ca director general al postului de radio pontifical. În afară de asta, timp de peste 10 ani a condus Centrul de Televiziune Vatican. O viață de mărturie și slujire a Bisericii, caracterizată de pasiune și competență, pe care continuă astăzi ca președinte al Fundației Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea și ca superior al comunității călugărești a iezuiților de la "La Civiltà Cattolica". Tocmai revistei Societății lui Isus, în îndepărtatul 1973, i-a făcut primii pași ca jurnalist pentru a deveni apoi vice-director în 1977. În acest interviu cu mass-media vaticane, părintele Lombardi se oprește asupra câtorva pasaje fundamentale ale vieții sale și ale profesiei sale trăite alături de ultimii trei pontifi.

Părinte Lombardi, cu ce sentiment trăiți această a optzecea aniversare care precedă cu puține zile - este semnificativ și acest lucru - cei 50 de ani de hirotonire sacerdotală, la 2 septembrie?

Există un sentiment de uimire pentru că am ajuns aici! Noi toți atunci când suntem tineri ne gândim la cei 80 de ani, sau la cei 50 de ani de preoție, ca la niște ținte foarte îndepărtate, ale persoanelor foarte bătrâne... și apoi, zi de zi ne apropiem și la sfârșit ajungem, și eventual se merge și mai departe... deci o uimire însoțită desigur de multă recunoștință, pentru că eu nu pot decât să mulțumesc, fie pentru viață, fie pentru că am fost chemat să trăiesc această viață ca persoană consacrată și ca preot. Este un timp de mulțumire, dacă vrei și cu un pic de privire și de bilanț asupra propriei vieți, asupra propriei slujiri, dar în mod substanțial este de mulțumire, pentru că tot ceea ce unul a primit este așa de mult încât cu adevărat este numai de mulțumit Domnului cu uimire de spus: "Mulțumesc, mi-ai dat atâta timp și atâtea ocazii și atâtea dovezi ale harului tău: mulțumesc pentru că m-ai însoțit până aici. Sper că am răspuns într-un mod acceptabil la darul pe care mi l-ai oferit".

Din cei 80 de ani ai dumneavoastră, aproape 50 au fost dedicați slujirii Bisericii și a Sfântului Scaun în domeniul comunicației. Ce ați învățat - chiar dacă, desigur, este dificilă o sinteză - mai ales în slujba diferiților pontifi peste ani, de altfel, marcați de o rapidă, foarte rapidă dezvoltare tehnologică și în domeniul informației?

Primul lucru pe care l-am învățat pe baza experienței - și m-am străduit un pic, însă, ca să-l învăț - este că pentru o persoană care are trăiește în credință și în Biserică o comunicare este o participare la misiunea de a evangheliza, de a comunica, lucru care este tocmai printre perspectivele în care se poate vedea întreaga realitate a lumii, a istoriei, a raportului cu Dumnezeu și între oameni. Iată comunicarea: Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care comunică, un Dumnezeu care ne-a comunicat pe sine însuși cu cuvintele, cu Revelația, cu trimiterea lui Isus Cristos! Apoi toată Biserica are o misiune, care este să comunice, să proclame, să răspândească acest cuvânt al Domnului. A înțelege că dacă unul este chemat să lucreze în domeniul comunicației, este chemat să colaboreze - chiar dacă în moduri și misiuni specifice - la aceeași natură a Bisericii și a raportului între Dumnezeu și omenire.

Dumneavoastră sunteți un iezuit, ați fost și provincial al Italiei. Cum a influențat spiritualitatea ignațiană asupra modului de a lucra tocmai în comunicare?

Spiritualitatea ignațiană ne învață, ne ajută, ne educă, să-l vedem pe Dumnezeu în toate lucrurile, să vedem lucrarea lui Dumnezeu în jurul nostru, în realitatea și în persoanele din jurul nostru. Apoi ne ajută să citim ceea ce este realitatea și persoanele și evenimentele într-o perspectivă de credință, ca prezență a Domnului care lucrează. Sfântul Ignațiu vorbește despre Domnul ca despre unul care lucrează: asta m-a impresionat mult întotdeauna. El lucrează în jurul nostru în evenimente, în istorie, în persoane și este vorba de a-l cunoaște, de a-l vedea, de a-l re-cunoaște în această lucrare a sa și a-i ajuta și pe alții să-l vadă, să-l înțeleagă și să-l primească în această prezență a sa.

Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea, Francisc. Dumneavoastră ați avut oportunitatea de a fi un colaborator apropiat al ultimilor trei pontifi. Ce purtați înainte de toate la nivel personal, precum și profesional, dintr-o experiență așa de extraordinară, aproape unică?

Am conceput mereu munca mea ca o slujire și mi s-a părut clar mereu că papa este un slujitor: papa este un mare slujitor al Bisericii și al umanității, al prezenței lui Dumnezeu în lume. Așadar, eu am fost chemat să slujesc această slujire, să colaborez la această slujire. Cu timpul mi s-a părut cu adevărat un mare dar, această chemare la colaborare, pentru că misiunea pe care o desfășoară papii este cu adevărat o misiune minunată pentru binele persoanelor, al umanității, al credincioșilor. Eu am putut să colaborez, să pun un pic toate forțele mele pentru a ajuta această misiune, apoi în sensul specific de a ajuta să se înțeleagă, să se informeze prin mijloacele noastre, prin căile noastre de comunicare. A fost o slujire pentru această mare slujire a papilor adusă umanității și Bisericii. Asta m-a fascinat mereu și am fost foarte recunoscător că am fost chemat la acest tip de muncă.

Cel care a avut privilegiul de a lucra cu dumneavoastră știe câtă atenție ați dedicat mereu tinerilor, creșterii lor personale și profesionale. Astăzi, unui tânăr sau unei tinere care vrea să întreprindă profesia jurnalistului, ce sugestii simțiți că ați da?

I-aș spune că profesia sa poate să fie una foarte frumoasă, dar care trebuie trăită ca vocație: nu numai ca o carieră în care să dezvolte capacități tehnice, ci drept o cale prin care unul ajută persoanele ca să-i întâlnească pe alții, să stabilească o comunicare care este înțelegere, dialog reciproc. O comunicare care ajută să se cunoască adevărul și să nu fie înșelați ceilalți; în care se învață să se scoată în evidență și aspectele pozitive și nu numai dramatismul suferințelor sau al problemelor puse de rău și de nedreptăți. Desigur acestea trebuie denunțate, dar este necesară și capacitatea de a arăta o prezență, adesea un pic mai ascunsă, dar la fel de importantă, a binelui, a iubirii. Trebuie să spun că în momentele mai bune de slujire, și ale papilor, în comunicare am avut tocmai experiența, impresia că și colegii jurnaliști erau bucuroși să descopere frumusețea muncii lor drept comunicatori pentru că ei colaborau să difuzeze mesaje care erau pozitive pentru omenirea în slujba căreia trebuie să fie, drept comunicatori. Acesta mi se pare idealul cu care trebuie mers în domeniul comunicării, cu toată răbdarea și concretețea de care avem nevoie pentru a învăța, zi de zi, să comunicăm bine și din punctul de vedere profesional. A nu ne lăsa dominați de capacitățile tehnico-profesionale, ci a ști că acestea trebuie să fie puse în slujba a ceva mare și frumos pentru a construi împreună o societate și o comunitate eclezială civilă demnă.

Dumneavoastră aveți 80 de ani, dar încă sunteți activ în domeniul informației, la La Civiltà Cattolica, precum și în cadrul vatican ca președinte al Fundației Ratzinger - Benedict al XVI-lea. Se poate da așa de mult și ca bătrâni, așa cum a subliniat Papa Francisc cu recentele sale cateheze despre așa-numita vârstă a treia...

Până când unul poate, are forțe, desigur că este bine să desfășoare slujirea care îi este cerută. Uneori, este o slujire care se schimbă un pic în stil, în natură și chiar în efecte: o persoană bătrână se simte probabil mai puțin chemată să stea pe actualitatea ultimului moment, ci mai mult pe reflecție, pe căutarea sensului lucrurilor, pe valori, dar și pe viitor pentru că nu ne putem concentra pe noi înșine. Un viitor în care să continue să fie conducători lucrurile esențiale. Întocmai, un pic tradițional, consider că adevărul, binele, frumosul continuă să fie punctele de referință ale vieții noastre și ale perspectivei noastre de speranță.

(După Vatican News, 29 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat