Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita pastorală a Sfântului Părinte Francisc la L'Aquila (duminică, 28 august 2022)

Cuvintele Sfântului Părinte adresate rudelor victimelor, autorităților și cetățenilor prezenți în piață

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

Sunt bucuros să mă aflu printre voi și îi mulțumesc cardinalului arhiepiscop pentru salutul pe care mi l-a adresat în numele tuturor. Împreună cu voi prezenți aici îmbrățișez tot orașul și Dieceza de L'Aquila. Mulțumesc pentru prezența voastră, și a autorităților, a deținuților, a copiilor, a tuturor: poporul lui Dumnezeu.

În acest moment de întâlnire cu voi, îndeosebi cu rudele victimelor cutremurului, vreau să exprim apropierea mea de familiile lor și de întreaga voastră comunitate, care cu mare demnitate a înfruntat consecințele acelui eveniment tragic.

Înainte de toate vă mulțumesc pentru mărturia voastră de credință: deși în durere și în rătăcire, care aparțin credinței noastre de pelerini, v-ați îndreptat privirea spre Cristos, răstignit și înviat, care cu iubirea sa a răscumpărat de non-sens durerea și moartea. Și mă gândesc la unul dintre voi, care mi-a scris în urmă cu ceva timp, și îmi spunea că a pierdut cei doi copii ai săi unici adolescenți. Și ca acesta atâția, atâția. Isus v-a repus în brațele Tatălui, care nu lasă să cadă în zadar nici măcar o lacrimă, nici măcar una, ci pe toate le adună în inima sa milostivă.

În acea inimă sunt scrise numele celor dragi ai voștri, care au trecut de la timp la veșnicie. Comuniunea cu ei este mai vie ca oricând. Moartea nu poate frânge iubirea, ne amintește asta liturgia celor răposați: "Viața credincioșilor tăi, Doamne, se schimbă dar nu se pierde" (Prefața I). Dar durerea există, iar cuvintele frumoase ajută, dar durerea rămâne. Și cu cuvintele nu pleacă durerea. Numai apropierea, prietenia, afectul: a merge împreună, a ne ajuta ca frați și a merge înainte. Ori suntem un popor al lui Dumnezeu ori nu se rezolvă problemele dureroase, ca aceasta.

Vă felicit pentru grija cu care ați realizat Capela Amintirii. Amintirea este forța unui popor, și atunci când această amintire este luminată de credință, acel popor nu rămâne prizonier al trecutului, ci merge și merge în prezent îndreptat spre viitor, rămânând mereu alipit de rădăcini și prețuind experiențele trecute, bune și rele. Și cu această comoară și aceste experiențe merge înainte! Voi, oameni din L'Aquila, ați demonstrat un caracter rezistent. Înrădăcinat în tradiția voastră creștină și civică, a permis să rezistați la zguduirea seismului și să demarați imediat lucrarea curajoasă și răbdătoare a reconstruirii.

Totul trebuia reconstruit: casele, școlile, bisericile. Dar, voi o știți bine, asta se face împreună cu reconstruirea spirituală, culturală și socială a comunității civice și a celei ecleziale.

Renașterea personală și colectivă, după o tragedie, este dar al harului și este și rod al angajării fiecăruia și a tuturor împreună. Subliniez acel "împreună": nu în grupușoare mici, nu, împreună, toți împreună. Este fundamental să se activeze și să se întărească o colaborare organică, în sinergie, a instituțiilor și a organismelor asociative: o înțelegere harnică, o angajare clarvăzătoare, pentru ca să lucrăm pentru copii, pentru nepoți, pentru viitor.

În opera de reconstrucție, bisericile merită o atenție deosebită. Sunt patrimoniu al comunității, nu numai în sens istoric și cultural, ci și în sens identitar. Acele pietre sunt impregnate de credința și de valorile poporului; și templele sunt și locuri propulsive ale vieții sale, ale speranței sale.

Și cu privire la speranță, vreau să salut și să mulțumesc delegației lumii din închisoare din Abruzzo, prezentă aici. Și în voi salut un semn de speranță, pentru că și în închisori sunt atâtea, prea multe victime. Astăzi aici sunteți semn de speranță în reconstruirea umană și socială.

Reînnoiesc tuturor salutul meu, vă binecuvântez din inimă pe voi, familiile voastre și întregul oraș. Jemonnanzi! [Să mergem înainte!]

Franciscus

* * *

Sfânta Liturghie

Sfinții sunt o explicație fascinantă a Evangheliei. Viața lor este punctul de vedere privilegiat din care putem percepe vestea bună pe care Isus a venit ca s-o anunțe, și anume că Dumnezeu este Tatăl nostru și fiecare dintre noi este iubit de el. Aceasta este inima Evangheliei, și Isus este dovada acestei iubiri, întruparea sa, fața sa.

Astăzi celebrăm Euharistia într-o zi specială pentru acest oraș și pentru această Biserică: Iertarea Celestiniană. Aici sunt păstrate relicvele Sfântului Papă Celestin al V-lea. Acest om pare să realizeze pe deplin tot ceea ce am ascultat în prima lectură: "Cu cât ești mai mare, cu atât mai mult să te umilești și vei afla har înaintea Domnului!" (Sir 3,18). În mod eronat amintim figura lui Celestin al V-lea ca "acela care a făcut marele refuz", conform expresiei lui Dante în Divina Commedia; dar Celestin al V-lea nu a fost omul lui "nu", a fost omul lui "da".

De fapt, nu există alt mod de a realiza voința lui Dumnezeu decât asumând forța celor umili, nu există alt mod. Tocmai pentru că sunt astfel, cei umili apar în ochii oamenilor slabi și perdanți, dar în realitate sunt adevărații învingători, pentru că sunt unicii care se încred complet în Domnul și cunosc voința sa. De fapt, Dumnezeu "celor modești le revelează tainele sale. [...] El este glorificat de către cei umili" (Sir 3,19-20). În spiritul lumii, care este dominat de orgoliu, Cuvântul lui Dumnezeu de astăzi ne invită să ne facem umili și blânzi. Umilința nu constă în subevaluarea de noi înșine, ci în acel realism sănătos care ne face să recunoaștem potențialitățile noastre precum și mizeriile noastre. Pornind tocmai de la mizeriile noastre, umilința ne face să ne abatem privirea de la noi înșine pentru a o îndrepta spre Dumnezeu, cel care poate totul și ne obține și ceea ce singuri nu reușim să avem. "Toate sunt posibile pentru cel care crede" (Mc 9,23).

Forța celor umili este Domnul, nu strategiile, mijloacele umane, logicile din această lume, calculele... Nu, este Domnul. În acest sens, Celestin al V-lea a fost un martor curajos al Evangheliei, pentru că nicio logică de putere nu l-a putut închide și gestiona. În el noi admirăm o Biserică liberă de logicile lumești și pe deplin martor al acelui nume al lui Dumnezeu care este Milostivire. Aceasta este însăși inima Evangheliei, pentru că milostivirea înseamnă a ne ști iubiți în mizeria noastră. Merg împreună. Nu se poate înțelege milostivirea dacă nu se înțelege propria mizerie. A fi credincioși nu înseamnă a ne apropia de un Dumnezeu obscur și care provoacă frică. Ne-a amintit asta Scrisoarea către Evrei: "Voi nu v-ați apropiat de ceea ce poate fi atins, nici de un foc ce arde, nici de întuneric, nici de beznă, nici de furtună, nici de sunetul trâmbiței, nici de răsunetul cuvintelor la auzul cărora ascultătorii au cerut să nu li se mai rostească niciun cuvânt" (12,18-19). Nu, iubiți frați și surori, noi ne-am apropiat de Isus, Fiul lui Dumnezeu, care este Milostivirea Tatălui și Iubirea care mântuiește. Milostivirea este el și cu milostivirea poate vorbi numai mizeria noastră. Dacă vreunul dintre noi crede că ajunge la milostivire pe un alt drum care să nu fie propria mizerie, a greșit drumul. Pentru aceasta este important să înțelegem propria realitate.

L'Aquila, de secole, menține viu darul pe care chiar Papa Celestin al V-lea i l-a lăsat. Este privilegiul de a aminti tuturor că viața fiecărui bărbat și a fiecărei femei poate fi trăită cu bucurie cu milostivirea, și numai cu ea. Milostivire este experiența de a ne simți primiți, repuși pe picioare, întăriți, vindecați, încurajați. A fi iertați înseamnă a experimenta aici și acum ceea ce se apropie mai mult de înviere. Iertarea înseamnă a trece de la moarte la viață, de la experiența angoasei și a păcatului la cea a libertății și a bucuriei. Fie ca acest templu să fie mereu loc în care să ne putem reconcilia și să experimentăm acel har care ne repune pe picioare și ne dă o altă posibilitate. Dumnezeul nostru este Dumnezeul posibilităților: "De câte ori, Doamne? O dată? De șapte ori?" - "De șaptezeci de ori șapte". Este Dumnezeul care îți dă mereu o altă posibilitate. Să fie un templu al iertării, nu numai o dată pe an, ci mereu, în fiecare zi. De fapt, așa se construiește pacea, prin iertarea primită și dăruită.

A porni de la propria mizerie și a privi acolo, căutând cum să ajungem la iertare, pentru că și în propria mizerie vom găsi mereu o lumină care este calea pentru a merge la Domnul. El este cel care face lumina în mizerie. Astăzi, dimineața, de exemplu, m-am gândit la asta, când am ajuns la L'Aquila și nu puteam ateriza: ceață deasă, totul întunecat, nu se putea. Pilotul elicopterului se rotea, se rotea, se rotea... La sfârșit a văzut o mică gaură și a intrat acolo: a reușit, un maestru. Și m-am gândit la mizerie: cu mizeria se întâmplă același lucru, cu propria mizerie. De atâtea ori acolo, privind cine suntem, nimic, mai puțin decât nimic; și ne rotim, ne rotim... Dar uneori Domnul face o gaură mică: pune-te acolo înăuntru, sunt rănile Domnului! Acolo este milostivirea, dar este în mizeria ta. Este gaura pe care în mizeria ta Domnul ți-o face pentru a putea intra. Milostivire care vine în mizeria ta, în a mea, în a noastră.

Iubiți frați și iubite surori, voi ați suferit mult din cauza cutremurului, și ca popor încercați să vă ridicați și să vă repuneți pe picioare. Dar cine a suferit trebuie să poată prețui propria suferință, trebuie să înțeleagă că în întunericul experimentat i s-a oferit și darul de a înțelege durerea altora. Voi puteți păstra darul milostivirii deoarece cunoașteți ce înseamnă a pierde tot, a vedea prăbușindu-se ceea ce s-a construit, a lăsa ceea ce vă era mai drag, a simți sfâșierea absenței celui pe care l-ați iubit. Voi puteți păstra milostivirea pentru că ați trăit experiența mizeriei.

Fiecare în viață, fără a trăi neapărat un cutremur, poate, ca să spunem așa, să trăiască experiența unui "cutremur al sufletului", care îl pune în contact cu propria fragilitate, propriile limite, propria mizerie. În această experiență se poate pierde totul, dar se poate învăța și adevărata umilință. În aceste circumstanțe ne putem lăsa alterați de viață, sau putem învăța blândețea. Așadar, umilință și blândețe sunt caracteristicile aceluia care are misiunea de a păstra și de a mărturisi milostivirea. Da, pentru că milostivirea, atunci când vine de la noi este pentru că noi o păstrăm, precum și pentru că noi putem da mărturie despre această milostivire. Este un dar pentru mine, milostivirea, pentru mine mizerabil, dar această milostivire trebuie să fie transmisă și altora ca dar din partea Domnului.

Însă există un semnal de alarmă care ne spune dacă greșim drumul, iar Evanghelia de astăzi îl amintește (cf. Lc 14,1.7-14). Isus este invitat la prânz - am auzit - la casa unui fariseu și observă cu atenție cum mulți aleargă ca să ia locurile mai bune la masă. Acest lucru îi dă ideea pentru a relata o parabolă care rămâne valabilă și pentru noi astăzi: "Când ești invitat de cineva la nuntă, nu ocupa primul loc, pentru că ar putea fi chemat cineva mai de seamă decât tine și, venind cel care te-a chemat și pe tine și pe el, îți va spune: «Dă locul acestuia!» Atunci vei sta cu rușine pe ultimul loc" (v. 8-9). De prea multe ori se crede că unul valorează pe baza locului pe care-l ocupă în această lume. Omul nu este locul pe care-l deține, omul este libertatea de care este capabil și pe care o manifestă pe deplin atunci când ocupă ultimul loc, sau atunci când îi este rezervat un loc pe Cruce.

Creștinul știe că viața sa nu este o carieră în maniera acestei lumi, ci o carieră în maniera lui Cristos, care va spune despre sine însuși că a venit pentru a sluji și nu pentru a fi slujit (cf. Mc 10,45). Până când nu vom înțelege că revoluția Evangheliei se află în întregime în acest tip de libertate, vom continua să asistăm la războaie, violențe și nedreptăți, care nu sunt altceva decât simptomul extern al unei lipse de libertate interioară. Acolo unde nu există libertate interioară, au succes egoismul, individualismul, interesul, samavolnicia și toate aceste mizerii. Și iau comanda, mizeriile.

Fraților și surorilor, fie ca L'Aquila să fie cu adevărat capitală de iertare, capitală de pace și de reconciliere! Fie ca L'Aquila să știe să ofere tuturor acea transformare pe care Maria o cântă în Magnificat: "I-a dat jos de pe tron pe cei puternici și i-a înălțat pe cei smeriți" (Lc 1,52); aceea pe care Isus ne-a amintit-o în Evanghelia de astăzi: "Oricine se înalță pe sine va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat" (Lc 14,11). Și tocmai Mariei, venerată de voi cu titlul de Mântuire a poporului aquilan, vrem să încredințăm propunerea de a trăi conform Evangheliei. Mijlocirea sa maternă să obțină pentru întreaga lume iertarea și pacea. Conștiința propriei mizerii și frumusețea milostivirii.

Franciscus

* * *

Angelus

Iubiți frați și surori!

La sfârșitul acestei celebrări, ne adresăm Fecioarei Maria cu rugăciunea Angelus.

Însă mai întâi doresc să vă salut pe voi toți care ați participat și pe cei care au trebuit să facă asta la distanță, acasă sau în spital sau în închisoare. Mulțumesc autorităților civile pentru prezența lor și pentru efortul de organizare. Mulțumesc din inimă cardinalului arhiepiscop și celorlalți episcopi, preoților, consacratelor, consacraților, familiilor, corului și tuturor voluntarilor, precum și forțelor de ordine și protecției civile.

În acest loc, care a îndurat o calamitate dură, vreau să asigur apropierea mea de populațiile din Pakistan lovite de inundații de proporții dezastruoase. Mă rog pentru numeroasele victime, pentru răniți și evacuați, și pentru ca să fie promptă și generoasă solidaritatea internațională.

Și acum s-o invocăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca, așa cum spuneam la sfârșitul omiliei, să obțină pentru lumea întreagă iertarea și pacea. Să ne rugăm pentru poporul ucrainean și pentru toate popoarele care suferă din cauza războaielor. Dumnezeul păcii să reînsuflețească în inima responsabililor națiunilor simțul uman și creștin de milă, de milostivire. Marie, Mamă de milostivire și Regină a păcii, roagă-te pentru noi!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 379.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat