Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duhul este în acțiune pentru un dialog eclezial fără precedent

de cardinal Jean-Claude Hollerich

La 9 și 10 octombrie 2021, Papa Francisc a deschis la nivel universal actualul proces sinodal convocând Biserica în Sinod. De atunci s-au desfășurat sute de mii de întâlniri cam peste tot în lume (conversații spirituale, întâlniri de dialog și de rugăciune, conferințe...) la diferite niveluri (parohial, diecezan, național... precum și în sfera digitală) și implicând realități ecleziale de diferită natură: de la grupurile parohiale la congregațiile călugărești, la asociațiile de credincioși, la grupuri de profesioniști, grupuri informale...

A fost impresionant să descoperim entuziasmul și creativitatea tuturor acestor grupuri. Era clar încă din primele săptămâni că Duhul era în acțiune!

Inima acestor experiențe sinodale era ascultarea lui Dumnezeu prin ascultarea reciprocă, inspirați de cuvântul lui Dumnezeu. Apoi s-a cerut să se adune într-o "sinteză" roadele rugăciunii și ale reflecției reieșite în timpul acestor experiențe sinodale.

Înainte de a intra în conținutul sintezelor, este important să înțelegem ce anume sunt aceste sinteze. Sinteza cerută nu este nici prezentarea cronologiei etapelor procesului sinodal urmate în mod concret, nici un proces verbal care să prezinte în manieră nediscriminată toate punctele reieșite în momentele experienței sinodale. Mai degrabă, trebui înțelese drept culmea discernământului spiritual comunitar. Vor să adune și să exprime roadele procesului sinodal în așa fel încât să poată fi înțelese și de cel care n-a participat, indicând modul în care a fost înțeleasă în contextul local chemarea Duhului Sfânt adresată Bisericii.

Lectura sintezelor venite a produs în mine, ca discipol al lui Cristos și ca episcop, o mare mângâiere spirituală care se deschide la o mare speranță. Această speranță, acum, trebuie să se transforme într-un dinamism misionar.

Sintezele venite la secretariatul general al Sinodului la 25 august 2022 pot fi împărțite între următoarele 5 categorii:

De la Conferințele Episcopale. În general sinteza unei singure Conferințe Episcopale este rod al unei lucrări de discernământ pornind de la sintezele venite de la dieceze care, la rândul lor, sunt rodul discernământului diferitelor instanțe ecleziale la nivel diecezan: parohii, asociații, mișcări, congregații călugărești, precum și al altor diferite instanțe ecleziale naționale: federații, școli catolice, universități catolice, asociații...

Deja 98% din cele 114 Conferințe Episcopale au numit un referent sau o echipă sinodală. Sintezele venit până astăzi sunt 100... și încă vin. Acest lucru incredibil ne spune că da, Biserica este în sinod!

Bisericile orientale catolice. Fiecare Biserică orientală catolică a fost invitată să trimită o sinteză proprie și specifică. Este clar că în teritoriile în mod tradițional de rit latin, eparhiile prezente în teritoriu au trimis contribuția lor și la Conferințele Episcopale de apartenență.

De la USG și UISC. Uniunea Superiorilor Generali și Uniunea Internațională a Superioarelor Generale au trimis contribuția lor specifică realizată pornind de la contribuțiile congregațiilor călugărești (masculine și feminine) și ale Institutelor de viață consacrată și Societățile de viață apostolică (masculine și feminine). Exprim recunoștința mea acestor două instituții pentru contribuția lor importantă și generoasă. Aceste comunități au un patrimoniu "sinodal" de oferit întregii Biserici și procesul sinodal l-a și ni l-a amintit.

De la Dicasterele vaticane. Și Dicasterele vaticane au trimis o contribuție. În afară de asta, unele dintre ele au avut sarcina de a aduna sintezele instanțelor ecleziale specifice. Este cazul Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică ce au adunat și elaborat sintezele unui ulterior drum de discernământ al congregațiilor călugărești și al institutelor de viață consacrată și societăților de viață apostolică.

La rândul său, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a avut sarcina de a aduna și a lucra asupra sintezelor asociațiilor și mișcărilor ecleziale. Dicasterul urmărește și realizarea unei sinteze realizate pornind de la ascultarea și discernământul efectuat de realități care se ocupă de pastorația persoanelor cu dizabilități.

Dincolo de propriul drum intern de ascultare și discernământ, Dicasterul pentru Comunicare a urmărit și realizarea unui proiect pilot (demarat d rețeaua RIIAL în colaborare cu Imission), intitulat "Biserica te ascultă". A fost vorba de o activitate de ascultare în rețelele sociale realizată de unii influencers. În acest caz au venit circa 110.000 de răspunsuri și cu o estimare de persoane implicate de circa 20 de milioane de persoane.

Și Secretariatul de Stat a realizat, pentru prima dată, o sinteză prin ascultarea nunțiilor apostolici.

Ultimul grup este cel al observațiilor. În afară de aceste categorii, au fost adunate peste o mie de contribuții din partea credincioșilor sau grupurilor ecleziale sau nerecunoscut oficial de autoritatea ecleziastică locală. Îndeosebi pentru acestea din urmă este vorba de realități care se simt "în periferie sau la marginile" vieții Bisericii. Primind aceste contribuții am cerut mereu ca să fie expediate și respectivilor ordinarii locali.

A fost frumos să constatăm cum aceste grupuri s-au simțit interpelați de chemarea Papei Francisc. Simt că trebuie să le mulțumesc. Spre deosebire de ceea ce s-ar putea crede, multe din contribuțiile trimise nu sunt simple liste de revendicări, ci adevărate lucrări de ascultare și discernământ. Pe ei vreau să-i asigur că vom citi cu atenție și vom lua în serios contribuțiile lor!

Din toate aceste date sunt convins că suntem în fața unui dialog eclezial fără precedent în istoria Bisericii, nu numai prin cantitatea de răspunsuri venite sau de persoane implicate (faptul că vreunuia care vrea să se bazeze numai pe numere - care nu pot să fie decât aproximative - va putea să i se pară limitat), ci și prin calitatea participării.

Procesul de ascultare și de discernământ nu a fost desigur perfect. Știm asta, dar știm și că încercăm să fim tot mai mult imagine a Bisericii sinodale, că învățăm și din greșelile noastre.

(După L'Osservatore Romano, 26 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat