Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost prezentată a doua fază a Sinodului Episcopilor despre sinodalitate

Drumul Bisericii începe și ia forță din ascultare

de cardinal Mario Grech

Ne întâlnim la un an distanță de la conferința de presă de prezentare a celei de-a XVI-a Adunări a Sinodului. Atunci procesul sinodal apărea ca o pagină albă încredințată discernământului în Duh al Bisericilor locale. Astăzi putem da câteva informații despre drumul care a fost parcurs.

În momentul actual trăim prima fază a procesului sinodal, cu încheierea a două momente decisive: consultarea poporului lui Dumnezeu în Bisericile particulare și discernământul păstorilor în Conferințele Episcopale. Pornind de la sintezele Conferințelor Episcopale, Secretariatul Sinodului cu un grup calificat de experți se va reuni în scurt timp pentru a redacta un document de sinteză care va demara faza continentală.

Tocmai în această consultare se revelează natura Bisericii sinodale ca "mersul împreună" al poporului lui Dumnezeu. Sintezele venite vor revela cât de mult a fost trăit acest principiu (stil) sinodal în Bisericile locale și din rezultat vom înțelege cât putem încă să lucrăm pentru a-i face pe toți mai responsabili și părtași.

Nu avem iluzia că principiul consultării a fost aplicat cu aceeași grijă în toate Bisericile: suntem la începuturile unui drum eclezial care cere răbdare, cere o conștientizare că toți sunt făcuți părtași, fiecare după propria condiție și funcție, de viața eclezială și de aceea de drumul sinodal. Important este că s-a arătat și continuă să se arate că drumul Bisericii începe și ia forță din ascultare.

În orice caz, mă adresez vouă astăzi și celor care urmăresc de acasă cu un sentiment de recunoștință și multă speranță pentru viitorul Bisericii sinodale. Făcând abstracție de conținuturile care vor reieși din lectura sintezelor, experiențele ascultate sau trăite arată o Biserică vie, care are nevoie de autenticitate, vindecare și care năzuiește tot mai mult să fie comunitate care celebrează și vestește bucuria Evangheliei, învățând să meargă și să discearnă împreună.

Doresc să mulțumesc întregului popor al lui Dumnezeu care a participat.

Tocmai pentru că în Biserică nimeni nu are exclusivitatea adevărului, consultarea poporului lui Dumnezeu cere discernământul. Pentru a înțelege procesul sinodal, trebuie să ne gândim la o circularitate rodnică de profeție și discernământ. Dacă toți sunt profeți în poporul lui Dumnezeu (cf. Num 11,29), nu orice lucru spus este glas al Duhului: trebuie perceput în sunetul glasurilor glasul Duhului. Aici se află funcția discernământului, care este deja activ în procesul de ascultare, când comunitatea converge cu privire la un punct. Este vorba de a avea înțelegere deplină a ceea ce Duhul spune Bisericii printr-un proces de lectură în profunzime, care se aseamănă cu un proces de decantare. Certitudinea cu privire la ceea ce Duhul spune Bisericii există numai cu simțirea împreună, ba chiar consimțirea, convergerea în credință a poporului lui Dumnezeu, care are loc prin ascultarea reciprocă.

Dar discernământul continuă în adunările de episcopi care sunt principiu de unitate al Bisericilor lor. Mai mulți susțin că sintezele Conferințelor Episcopale vor fi mormântul profeției. Este timpul de a depăși această suspiciune, această rezervă care are desigur motivațiile sale istorice, dar care contrastează cu natura Bisericii, care este "«sacrament al unității», adică popor sfânt adunat și ordonat sub conducerea episcopilor" (SC 26). Dacă Biserica este trupul Bisericilor, pentru că fiecare Biserică este astfel pentru că episcopul este purtător al mlădiței apostolicității (cf. LG 20), trebuie să avem încredere unii în alții, nu contrapunând o Biserică de popor împotriva unei Biserici ierarhice și făcând dinamice și rodnice relațiile în Biserică: ale fiecărei portio populi Dei cu episcopul său și cu preoțimea sa, și ale tuturor episcopilor între ei și cu episcopul de Roma, "principiu vizibil și fundament al unității fie a episcopilor, fie a mulțimii credincioșilor", dar și a tuturor Bisericilor (cf. LG 23).

Procesul sinodal aflat în desfășurare este reglementat de acest principiu de circularitate, garantat de un act care-l face activ în trăirea eclezială: cel a restituirii către Biserici, care se va realiza în lunile următoare. Cu rezultatele consultării poporului lui Dumnezeu și ale discernământului Conferințelor Episcopale, Secretariatul Sinodului va fi în măsură să elaboreze un document de sinteză care ar fi putut să devină Instrumentum laboris pentru fraza finală care se va celebra la Roma. În schimb, inserarea unui nivel continental a fost voită pentru a garanta și mai mult respectarea consultării poporului lui Dumnezeu. Pentru a evita ca diferitele pasaje să poată sărăci ceea ce Duhul a spus Bisericilor în consultare, s-a gândit acest ulterior moment de discernământ, în care adunările continentale sunt chemate să recitească documentul produs de Secretariatul Sinodului, indicând dacă exprimă efectiv orizontul sinodal reieșit în Bisericile particulare din acel continent.

Acest ulterior nivel de discernământ nu poate să se reducă în niciun fel la celebrarea unei adunări ecleziale. Pentru aceasta este necesar ca să se realizeze principiul circularității printr-un act de restituire a documentului nu unei adunări, ci Bisericilor particulare. Acolo s-a desfășurat consultarea, acolo documentul se întoarce. Această restituire garantează respectarea actorilor procesului sinodal: de fapt, dând subiectului consultării rodul ascultării lor, se oferă fiecărei Biserici particulare posibilitatea de a răspunde cu un act eminamente eclezial: cel al receptării. Cu acest act fiecare Biserică își însușește documentul, conținuturile sale și îi evaluează corespunderea cu identitatea sa de Biserică ce este chemată să întrupeze într-un loc Evanghelia lui Cristos. Pentru aceasta se cere fiecărui episcop să aducă la cunoștința Bisericii sale documentul și să fie citit cu atenție măcar în organele de participare și să se redacteze cu echipa sinodală eventuale observații care trebuie trimise la Conferința Episcopală sau la Secretariatul adunării continentale.

Prin urmare, adunarea continentală va putea demara misiunea sa de lectură critică a documentului pe baza observațiilor venite de la Biserici. Oricine poate să-și dea seama că actul de restituire este în măsură să activeze dinamica sinodală prin circularitatea între subiecți și nivelurile vieții ecleziale. Noi suntem încrezători că, în pofida dificultăților în traducerea în practică a unui stil sinodal, unde toți suntem învățăcei, semnalele unei schimbări de mentalitate se văd deja.

(După L'Osservatore Romano, 26 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat