Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Luciani, omilia despre preotul "slujitor care se consumă" pentru oameni

de Andrea Tornielli

"Mama mea nu mi-a spus niciodată să fiu preot, niciodată, însă era așa de bună, îl iubea mult pe Domnul, încât în contact cu ea eu am luat-o pe acest drum în mod spontan...". Vocea este inconfundabilă și este aceea pe care cu nostalgie și-o mai amintesc atâția credincioși care în timpul celor 34 de zile de pontificat începeau să-l cunoască și să-l iubească pe Ioan Paul I, papa care este beatificat acum de succesorul său Francisc. Este vocea lui Albino Luciani, care în acea zi de 29 iunie 1968, în marea biserică parohială "Santa Maria del Piave", Dieceza de Vittorio Veneto, a venit pentru a-l hirotoni preot pe don Giuseppe Nadal. Unsprezece minute de omilie, rostită liber, pentru a trasa un portret robot al preotului. Un document sonor care poate fi ascultat integral, datat cu peste cincizeci de ani în urmă, dar care conține cuvinte încă foarte actuale astăzi: vorbesc despre păstori "cu mirosul oilor" și ne ajută să intrăm în inima noului fericit.

Trebuie să fim recunoscători lui don Giuseppe, 79 de ani - astăzi paroh la Piave di Soligo după ce a fost timp de aproape un deceniu misionar Fidei donum în Burundi - pentru că a pus la dispoziția mass-media vaticane înregistrarea audio făcută în parohia sa natală în ziua hirotonirii. Luciani are la început un gând pentru familia noului preot și pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru el. Episcopul amintește un scriitor francez, care a spus: "Există mame care au o inimă sacerdotală și o transpun în copiii lor". Apoi o amintește pe mama sa, Bortola Tancon, care cu mărturia sa de credință l-a indus să îmbrățișeze preoția: "mi se părea că pentru mine nu exista alt drum. Domnul s-a folosit de ambientul familial".

"Eu sper cu adevărat - adăuga Luciani - ca Domnul să-l ajute pe noul preot, ca și pe preoții pe care i-am consacrat astăzi dimineață, și să mi-i facă dedicați poporului, capabili să slujească. Voi auziți că se spune miniștri ai lui Dumnezeu: miniștri înseamnă «slujitori», slujitori ai lui Dumnezeu și slujitori ai poporului. Un preot este un preot bun atunci când este slujitorul celorlalți; dacă este slujitor al său nu este în ordine". Episcopul Luciani citează un "preot sfânt" - don Francesco Mottola, viitor fericit - care a scris: "Preotul trebuie să fie pâine, preotul trebuie să se lase mâncat de oameni". Apoi, adaugă el, "să fie la dispoziția oamenilor în toate momentele; a renunțat la familia sa tocmai pentru a fi la dispoziția celorlalte familii".

În omilie este după aceea o aluzie explicită la celibatul sacerdotal: "Unii spun: «Preoții nu se căsătoresc pentru că Biserica nu apreciază căsătoria, le este frică să pună căsătoria alături de aceste lucruri sfinte»: nu este adevărat, nu este adevărat! Sfântul Petru era căsătorit, nu este asta. Noi în schimb credem asta: familia este un lucru sublim și mare și tocmai pentru asta dacă unul este tată de familie îi este suficient pentru a-și face datoria: copii de educat, copii de crescut; totul este angajat în acel lucru acolo, este prea mare familia pentru ca unul să poată fi cu o familie și să poată face sarcini așa de mari cum este preoția. Ori un lucru, ori altul".

"Așadar - continua episcopul de Vittorio Veneto - repet: preotul să fie slujitorul tuturor. Aceasta este în special misiunea sa, locul său: să slujească. Și poporul știe să înțeleagă, când vede că preotul este cu adevărat un slujitor care se consumă pentru ceilalți. Atunci spune: «Avem un preot bun», atunci este mulțumit, atunci este cu adevărat mulțumit".

După ce a asigurat că înainte de a hirotoni un preot se fac "atâtea examene" și se ascultă "ce gândesc oamenii despre el", Luciani insistă asupra mărturiei personale, adică asupra importanței de a întrupa în viață ceea ce mărturisește și predică. Și face asta cu trăsături care descriu umilința sa. Întrucât cuvântul predicat, "mai întâi, pe cât posibil, trebuie să fie trăit; eu nu pot să vă spun vouă: «Fiți buni», dacă mai întâi nu sunt eu bun; și dacă ați ști uneori câtă înroșire și pentru episcop să se prezinte în fața oamenilor și să spună: «Fiți buni, fiți mai buni, eu poate că n-am făcut îndeajuns, nici eu nu sunt bun îndeajuns». Ar fi foarte frumos ca eu, înainte de a predica altora, să fi făcut tot ceea ce spun altora. Nu este posibil mereu. Trebuie să vă mulțumiți de efort, avem și noi temperamentul, avem și noi slăbiciunea. Însă preotul, dacă vrea să fie preot, trebuie să nu se prezinte ca să predice altora dacă mai înainte el însuși n-a încercat măcar - cu eforturi repetate - să facă tot ceea ce cere altora să facă".

În sfârșit, o recomandare: în viața pastorală și în celebrarea sacramentelor, "mai ales spovada", trebuie să fim "suavi" și să-i tratăm bine pe oameni: "Eu spun mereu preoților mei. «Iubiți frați... oamenii au nevoie să fie tratați bine. Dacă este adevărat că suntem slujitori trebuie să-i tratăm bine pe oameni; nu este suficient să ne dedicăm oamenilor, ci să fim suavi cu oamenii chiar dacă vreunul este uneori ingrat»". Și dacă "nu există mereu recunoștința justă, nu trebuie să lucrăm pentru această recunoștință. Domnul ne așteaptă acolo, ca să vadă dacă în pofida a toate suntem capabili să facem un pic de bine oamenilor". Concluzia este o rugăciune și o urare de "a avea preoți care să fie cu adevărat sfinți și cu adevărat slujitori ai poporului".

(După Vatican News, 25 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 997.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat