Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de International Catholic Legislators Network (25 august 2022)

Preafericite,
Eminențe, Excelențe,
Stimați doamne și domni,

Sunt bucuros să vă spun bun-venit vouă tuturor, participanți la întâlnirea promovată de International Catholic Legislators Network. Îi mulțumesc cardinalului Schönborn și lui dr. Alting von Geusau pentru cuvintele lor de salut și sunt recunoscător și tuturor celor care au organizat această întâlnire. Adresez un salut și Sanctității Sale Ignatius Aphrem al II-lea, patriarh al Bisericii siro-ortodoxe, și sunt fericit că este prezent cu noi.

V-ați reunit pentru a reflecta asupra temei importante a promovării dreptății și a păcii în actuala situație geopolitică, marcată de conflictele și de diviziunile care lovesc multe zone ale lumii. În această privință, aș vrea să ofer câteva scurte reflecții despre trei cuvinte-cheie care pot ajuta să conducă discuțiile voastre în aceste zile: dreptate, fraternitate și pace.

Primul cuvânt, dreptate, definită clasic ca voința de a da fiecăruia ceea ce îi revine, implică, după tradiția biblică, acțiuni concrete menite să promoveze relații drepte cu Dumnezeu și cu ceilalți, în așa fel încât binele indivizilor și al comunității să poată înflori. În lumea de astăzi, multe persoane cer dreptate, îndeosebi cele mai vulnerabile care adesea nu au glas și care așteaptă ca liderii civili și politici să protejeze, prin politici și legi publice eficace, demnitatea lor de fii ai lui Dumnezeu și inviolabilitatea drepturilor lor umane fundamentale. Mă gândesc, de exemplu, la săraci, la migranți, la refugiați, la victimele traficului de ființe umane, la bolnavi, la bătrâni și la atâția alți indivizi care riscă să fie exploatați sau rebutați de cultura actuală a acelui "folosește și aruncă", de cultura rebutării. Provocarea voastră este aceea de a lucra pentru a salvgarda și a valoriza în sfera publică acele relații drepte care permit fiecărei persoane să fie tratată cu respectul și iubirea care i se cuvin. Așa cum ne amintește Domnul: "Faceți și celorlalți tot ceea vreți ca ei să vă facă vouă" (Mt 7,12; cf. Lc 6,31).

Asta ne duce la al doilea cuvânt-cheie: fraternitate. De fapt, o societate dreaptă nu poate să existe fără legătura fraternității, adică fără un simț de responsabilitate împărtășită și de preocupare pentru dezvoltarea și bunăstarea integrală a fiecărui membru al familiei noastre umane. Pentru acest motiv, "pentru a face posibilă dezvoltarea unei comunități mondiale, capabile să realizeze fraternitatea pornind de la popoare și națiuni care să trăiască prietenia socială, este necesară cea mai bună politică, pusă în slujba adevăratului bine comun" (Enciclica Fratelli tutti, 154). Dacă vrem să vindecăm lumea noastră, așa de dur încercată de rivalități și forme de violență care se nasc mai degrabă din dorința de a domina decât de a sluji, avem nevoie nu numai de cetățeni responsabili, ci și de lideri capabili, inspirați de o iubire fraternă îndreptată mai ales spre cei care se află în condițiile de viață mai precare. În această optică, încurajez eforturile voastre continue, la nivel național și internațional, pentru adoptarea de politici și legi care să încerce să înfrunte, într-un spirit de solidaritate, numeroasele situații de inegalitate și nedreptate care amenință țesutul social și demnitatea intrinsecă a tuturor persoanelor.

În sfârșit, efortul pentru a construi viitorul nostru comun cere căutarea constantă a păcii. Pacea nu este pur și simplu lipsa războiului. Drumul spre o pace durabilă cere în schimb cooperarea, mai ales din partea celor care au responsabilități mai mari, în urmărirea obiectivelor care să fie în folosul tuturor. Pacea derivă dintr-o angajare durabilă prin dialogul reciproc, dintr-o căutare răbdătoare a adevărului și din voința de a pune înaintea avantajului personal binele autentic al comunității. În această perspectivă, munca voastră de legislatori și lideri politici este mai important ca oricând. Pentru că pacea adevărată poate fi obținută numai atunci când ne străduim, prin procese politice și legislative clarvăzătoare, să construim o ordine socială întemeiată pe fraternitatea universală și pe dreptatea pentru toți.

Dragi prieteni, Domnul să vă ajute să deveniți drojdie pentru reînnoirea vieții civile și politice, martori ai "iubirii politice" (cf. ibid., 180 șu) pentru cei mai nevoiași. Doresc ca angajarea voastră pentru dreptate și pace, alimentată de un spirit de solidaritate fraternă, să continue să vă conducă în opera nobilă de a contribui la venirea Împărăției lui Dumnezeu în lume.

Vă binecuvântez pe voi, familiile voastre și munca voastră. Și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 280.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat