Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de Conferința Mondială a Institutelor Seculare (CMIS) (25 august 2022)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia Adunării Generale a Conferinței Mondiale a Institutelor Seculare (CMIS). Vă salut cu afect și mulțumesc președintelui pentru cuvintele sale. Doresc să vă ofer câteva reflecții pentru a vă ajuta să luați în considerare particularitatea vocației dăruite vouă, pentru ca să devină mai incisivă carisma voastră în timpul pe care-l trăim.

Termenul secularitate, care nu echivalează pe deplin cu acela de laicitate, este inima vocației voastre care manifestă natura seculară a Bisericii, popor al lui Dumnezeu, aflat pe cale între popoare și cu popoarele. Este Biserica în ieșire, nu departe, nu separată de lume, ci cufundată în lume și în istorie pentru a fi sarea și lumina ei, germen de unitate, de speranță și de mântuire. Misiunea voastră specială vă face să fiți în mijlocul oamenilor, pentru a cunoaște și a înțelege ceea ce trece în inima bărbaților și femeilor de astăzi, pentru a vă bucura împreună și pentru a pătimi împreună, cu stilul apropierii, care este stilul lui Dumnezeu: apropierea.

Acesta este și stilul lui Dumnezeu, care a arătat apropierea sa și iubirea sa față de omenire născându-se din femeie. Este misterul întrupării, origine a acelei relații care ne constituie frați cu fiecare creatură și care cere încontinuu să fie contemplat, pentru a percepe și pentru a promova acel bine pe care Dumnezeu l-a pronunțat asupra diferitelor realități și pe care nici măcar păcatul, deși îl întunecă, n-a fost în măsură să-l distrugă complet.

Carisma pe care ați primit-o vă angajează, singular și în comunitate, să uniți contemplația cu acea participare care vă permite să împărtășiți neliniștile și așteptările omenirii, percepând întrebările ei pentru a le ilumina cu lumina evangheliei. Sunteți chemați să trăiți toată precaritatea provizoriului și toată frumusețea absolutului în viața obișnuită, pe drumurile pe care merg oamenii, unde mai puternică este truda și durerea, unde drepturile nu sunt respectate, unde războiul dezbină popoarele, unde este negată demnitatea. Acolo, așa cum ne-a arătat Isus, Dumnezeu continuă să ne dăruiască mântuirea sa. Și voi sunteți acolo, sunteți chemați să fiți acolo, pentru a mărturisi bunătatea și duioșia lui Dumnezeu cu gesturi zilnice de iubire.

Dar unde se găsește forța pentru a fi în slujba celorlalți cu generozitate? Unde se găsește curajul de alegeri chiar îndrăznețe care determină la o mărturie? Această forță și acest curaj le găsiți în rugăciune și în contemplația tăcută a lui Cristos. Întâlnirea în rugăciune cu Isus vă umple inima cu pacea sa și cu iubirea sa, pe care o veți putea dărui celorlalți. Căutarea asiduă a lui Dumnezeu, familiaritatea cu Sfânta Scriptură și participarea la sacramente, sunt cheia rodniciei lucrării voastre.

Vocația voastră este o vocație de frontieră, uneori păstrată în discreție rezervată. În multe ocazii ați remarcat că nu întotdeauna sunteți cunoscuți și recunoscuți de păstori și această lipsă de stimă probabil v-a făcut să vă retrageți, să vă sustrageți de la dialog, și acest lucru nu merge bine. Și totuși vocația voastră este una care deschide drumuri, de frontieră, pentru a nu rămâne pe loc: deschide drumuri. Mă gândesc la contextele sociale blocate de clericalism - care este o pervertire -, unde vocația voastră exprimă frumusețea unei secularități binecuvântate deschizând Biserica la apropierea de fiecare bărbat și femeie. Mă gândesc la societățile unde drepturile femeii sunt negate și unde voi, așa cum s-a întâmplat și în Italia cu Fericita Armida Berelli, aveți forța pentru a schimba lucrurile promovând demnitatea lor. Mă gândesc la acele locuri, care sunt multe, în politică, în societate, în cultură, în care se renunță să se gândească, se uniformizează la curentul dominant sau la propria comoditate, în timp ce voi sunteți chemați să amintiți că destinul fiecărui om este legat cu destinul celorlalți. Nu există un destin solitar.

Dragi prieteni și dragi prietene, nu încetați să arătați fața unei Biserici care are nevoie să se redescopere pe cale cu toți, să primească lumea cu toate trudele și frumusețile sale. Biserica nu este un laborator pentru a ne tranchiliza și a ne odihni. Biserica este o misiune. Numai împreună putem merge ca popor al lui Dumnezeu, ca niște căutători de sens cu toți bărbații și femeile din acest timp, păstrători ai bucuriei unei milostiviri întrupate în viața noastră. Acest parcurs cere să se demonteze cutume care nu mai vorbesc nimănui, să se strice schimele care încurcă vestirea, sugerând cuvinte întrupate, capabile să ajungă la viața persoanelor pentru că sunt hrănite de viața lor și nu de idei abstracte. Nimeni nu dă mărturie cu idei abstracte. Nu. Ori tu evanghelizezi cu viața ta, și aceasta este mărturia, ori ești incapabil să evanghelizezi.

Vă încurajez să faceți prezentă în Biserică secularitatea cu blândețe, fără revendicări, ci cu determinare și cu acea autoritate care vine din slujire. Slujirea voastră să fie slujirea seminței, slujirea drojdiei, slujirea ascunsă și, în același timp, evidentă care știe să moară în evenimente - chiar și ecleziale - pentru ca să se poată schimbă dinăuntru și să aducă roade de bine. Puneți-vă cu docilitate în ascultarea Duhului Sfânt pentru a înțelege cu să faceți tot mai eficace lucrarea voastră, parcurgând și drumuri noi care să facă vizibilă bogăția pe care o purtați cu voi.

În această privință, este esențial ca păstorii Bisericii să fie alături de voi pentru a vă asculta și a vă implica în acel discernământ al semnelor timpurilor care marchează pasul misiunii. Din partea mea, vă reînnoiesc apropierea și aprecierea pentru contribuția și respirația lumii pe care o aduceți în Biserică, având toată pasiunea care locuiește în voi. Nu încetați să duceți în lume vestea unei vieți noi, a unei fraternități universale și a unei păci durabile, daruri splendide ale Domnului Înviat.

Invoc asupra voastră și asupra activităților voastre ocrotirea maternă a Fecioarei Maria și, în timp ce vă dau binecuvântarea, vă cer să vă rugați pentru mine. Faceți asta din inimă! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 396.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat