Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, în slujba păcii

de Paolo Ondarza

Cine face războiul uită umanitatea. În șase luni de conflict în Ucraina au fost neîncetate apelurile Papei Francisc pentru pace și pentru a înlătura riscul unei catastrofe globale.

Pontiful n-a ratat ocazia pentru a aminti lumii, cu o privire care se extinde dincolo de contingența granițelor geografice în care se duc lupte, că "orice război reprezintă o înfrângere pentru toți" (Angelus, 27 martie 2022), îndemnând la răsturnarea perspectivei și prin urmare "la înfrângerea războiului" (Audiența generală, 23 martie 2022). "Fantezia noastră", a spus el, "apare tot mai concentrată asupra reprezentării unei catastrofe finale care ne va stinge. Ceea ce se întâmplă cu un eventual război atomic" (Audiența generală, 16 martie 2022). "În fața pericolului autodistrugerii, omenirea înțelege că a venit momentul de a-l aboli", de a-l respinge, "de a-l șterge din istoria omului înainte ca el să-l șteargă pe om din istorie". "Ce victorie va fi - s-a întrebat el - aceea care va împlânta un drapel pe o grămadă de ruine?" (Angelus, 10 aprilie 2022). "Duhul Domnului să ne elibereze de această nevoie de autodistrugere".

De fapt, războiul este un nesăbuit "loc de moarte unde tații și mamele îngroapă copiii, unde oamenii îi ucid pe frații lor fără să-i fi văzut măcar, unde puternicii decid și săracii mor". Este o nebunie care nu are justificări - a afirmat el gândindu-se la atâția copii evacuați de la începutul conflictului - "nu devastează numai prezentul, ci și viitorul unei societăți. Înseamnă a distruge viitorul, a provoca traume dramatice în cei mai mici și nevinovați între noi". Un act barbar, bestial, respingător și sacrileg: contrar deci "sacralității vieții umane, mai ales viața umană lipsită de apărare, care trebuie respectată și protejată, nu eliminată, și care vine înainte de orice strategie!" (Angelus, 20 martie 2022).

"De fapt, Dumnezeu este numai Dumnezeu al păcii, nu al războiului" și "este cu făcătorii de pace" (Angelus, 27 februarie 2022), continuă să reafirme Papa Francisc: "Cine sprijină violența îi profanează numele" (Angelus, 13 martie 2022), neagă "visul lui Dumnezeu cu privire la omenire realizat la Rusalii, zi în care popoare de limbi diferite se întâlnesc și se înțeleg". Dimpotrivă, războiul este "un coșmar" în care "popoare se ciocnesc, se ucid și oamenii, în loc să se apropie, sunt îndepărtați din propriile case" (Regina coeli, 5 iunie 2022).

Cu gândul îndreptat dincolo de Europa, de conflictele uitate din Siria, Yemen sau Myanmar, pentru a cita numai câteva pietricele din "al treilea război mondial pe bucăți", pontiful a amintit de mai multe ori să nu se considere niciodată vreun conflict armat ca inevitabil. De fapt, trebuie contrastat cu orice forță riscul de a ne obișnui, sau chiar de a uita "realitatea tragică" a ceea ce se întâmplă în Ucraina, sau în altă parte, ca și cum ar fi un lucru îndepărtat și "de a răci inima": "supărarea de astăzi", a fost îndemnul, trebuie convertită "în angajarea de mâine. Pentru că, dacă din acest eveniment vom ieși ca mai înainte, vom fi într-un fel cu toții vinovați".

De fapt, "Tatăl tuturor, nu numai al unora, ne vrea frați și nu dușmani". În schimb războiul amintește de "spiritul lui Cain" care l-a ucis pe fratele Abel. "Omenirea este încăpățânată", repetă erori și orori din trecut, a constatat pontiful: "suntem îndrăgostiți de războaie, de spiritul lui Cain, de a ucide, în loc de spiritul de pace" (Conferință de presă la întoarcerea din Malta, 3 aprilie 2022). "Cine urmărește propriile scopuri în dauna altora", a spus episcopul de Roma cu puține săptămâni înainte de începutul conflictului invitând la o zi de rugăciune pentru pace la 26 ianuarie 2022, "disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați" (Angelus, 23 ianuarie 2022).

Încă înainte de accelerarea escaladării violenței, când forțele armate ale Federației Ruse au invadat teritoriul ucrainean, Papa Francisc a cerut fără încetare o schimbare a direcției de mers, indicând în învățătura lui Isus răspunsul la nesăbuința diabolică a violenței (Audiența generală, 23 februarie 2022): în Miercurea Cenușii din 2 martie a deschis Postul Mare sub semnul postului și rugăciunii pentru pace în Ucraina invitând pe toți să nu-și abată privirea și speranța de la Dumnezeul reconcilierii cu mijlocirea Mariei, Regina Păcii: "Să nu încetăm să ne rugăm, ba chiar să ne rugăm mai intens!" pentru ca "Domnul să deschidă căi de dialog pe care oamenii nu vor sau nu reușesc să le găsească", a avertizat el având convingerea că "pacea în lume începe mereu cu convertirea noastră personală, în urmarea lui Cristos" (Audiența generală, 2 martie 2022).

Papa Francisc, la 25 martie, în ziua Bunei Vestiri, a consacrat Inimii Neprihănite a Mariei întreaga omenire, în mod special Rusia și Ucraina, implorând o înțelegere durabilă între națiuni sub mantia Mamei comune: "Eliberează-ne de război, ferește lumea de amenințarea nucleară". "Vă rog, să continuăm să ne rugăm în fiecare zi Rozariul pentru pace. Și să ne rugăm pentru responsabilii națiunilor, pentru ca să nu piardă «flerul oamenilor», care vrea pacea și știe bine că armele n-o aduc, niciodată" (Regina coeli, 8 mai 2022).

Cu durerea în inimă în fața scenariilor tot mai alarmante pontiful i-a îndemnat pe liderii politici la o "serioasă examinare a conștiinței în fața lui Dumnezeu": "Rog toate părțile implicate pentru ca să se abțină de la orice acțiune care să provoace și mai multă suferință populațiilor, destabilizând conviețuirea dintre națiuni și discreditând dreptul internațional". Constatând neputința Organizației Națiunilor Unite (Audiența generală, 6 aprilie 2022) și având convingerea că "fiecare zi de război înrăutățește situația pentru toți", a cerut apoi ca "înaintea intereselor de parte să fie puse inițiative politice și acțiuni în slujba fraternității umane cu un apel din inimă: "Nu duceți omenirea la ruină, vă rog!".

De fapt, un "dialog serios" este conform episcopului de Roma unica soluție și "armele nu sunt calea". Niciodată (Angelus, 12 decembrie 2021). "Dacă s-a privi realitatea în mod obiectiv, luând în considerare toate daunele pe care le aduce fiecare zi de război acelei populații dar și întregii lumi, singurul lucru rațional ar fi să se oprească și să negocieze" (Angelus, 31 iulie 2022).

De aici avertismentul: "Să se pună în acțiune tratative adevărate și concrete pentru o încetare a focului și pentru o soluție sustenabilă. Să se asculte strigătul disperat al oamenilor care suferă, să se oprească distrugerea macabră de orașe și sate". De fapt, războiul nu este niciodată de partea omului: "nu privește la viața concretă a persoanelor, ci pune înainte de toate interese de parte și de putere. Se încrede în logica diabolică și perversă a armelor, care este cea mai departe de voința lui Dumnezeu. Și se distanțează de oamenii obișnuiți, care vor pacea; și care în orice conflict sunt adevăratele victime, care plătesc pe propria piele nebuniile războiului".

Fiecare criză se poate transforma într-o oportunitate înainte de a fi prea târziu și cea ucraineană, conform pontifului, "încă poate să devină o provocare pentru statiști înțelepți, capabili să construiască în dialog o lume mai bună pentru noile generații. Cu ajutorul lui Dumnezeu, acest lucru este posibil mereu! Dar trebuie să se treacă de la strategiile de putere politică, economică și militară la un proiect de pace globală: nu unei lumi divizate între puteri aflate în conflict; da unei lumi unite între popoare și civilizații care se respectă" (Angelus, 3 iulie 2022).

Sunt constante chemarea de a favoriza coridoare umanitare și de a pune în aplicare acțiuni de ajutor față de populația martirizată de bombe, față de cei care, la doar trei mii de kilometri de Roma, sunt "în martiriu" și fug de violențe, în mod special copii și bătrâni, victime lipsite de apărare ale mândriei și egoismului. Cu aceeași grijă Papa Francisc n-a încetat niciodată să mulțumească atâtor bărbați și femei de bunăvoință care din prima clipă au deschis ușile pentru refugiați în care, a amintit el, este prezent Cristos: "Să nu încetăm să primim cu generozitate, așa cum se face: nu numai acum, în stare de urgență, ci și în săptămânile și în lunile care vor veni". "Să ne gândim la aceste femei, la acești copii care cu timpul, fără loc de muncă, separate de soții lor, vor fi căutate de «ulii» societății. Să-i protejăm, vă rog".

Speranță, angoasă și preocupare sunt sentimentele pe care pontiful a destăinuit că le împărtășește cu fiecare persoană din luna februarie încoace. Niciodată n-a fost numai privirea părtașă și empatică a unui spectator: de fapt încă din primul moment s-a apropiat de cei care în fiecare zi riscă să cadă victime ale ferocității războiului și a încercat orice cale pentru a ajunge la inima celor care încă pot să schimbe direcția. L-a vizitat imediat pe ambasadorul rus la Roma; a avut colocvii telefonice cu președintele ucrainean Zelenski; a mulțumit de mai multe ori jurnaliștilor care, trimiși pe teren pentru a garanta informația, își riscă propria viață; a încurajat și a salutat cu favoare ca semn de speranță recenta plecare din porturile ucrainene a primelor nave încărcate cu cereale.

O grijă care s-a explicitat în angajarea reală a Sfântului Scaun de a se strădui fără rezerve pentru a fi în slujba păcii, prin trimiterea în Ucraina în luna martie a cardinalilor Krajewski și Czerny, elemozinerul și respectiv prefectul Dicasterului pentru Slujirea Umană Integrală și în luna mai a Monseniorului Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. Episcopul de Roma nu a ascuns niciodată asta: în interiorul său cultivă dorința vie de "a deschide o ușă", de a merge în zonele implicate de conflict mai întâi la Moscova și apoi la Kiev: "Este pe masa de lucru", "Aș vrea să merg". "Pentru a sluji cauza păcii".

(După Vatican News, 23 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 415.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat