Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Vincențienii împreună pe calea misticii și a slujirii

Vincențienii din Dieceza de Iași s-au întâlnit, în perioada 18-21 august 2022, în frumoasa stațiune Slănic Moldova, pentru a aprofunda spiritualitatea vincențiană și spiritul de fraternitate.

"O persoană mistică îl vede pe Dumnezeu acolo unde ceilalți nu-l văd."

Sub îndrumarea echipei de formatori, vincențienii au meditat împreună asupra misterului prezenței lui Cristos în aproapele, asupra modului de a recunoaște această prezență și mijloacele de slujire. Programul a avut o parte teoretică și una practică.

Sesiunea de formare a fost deschisă joi, 18 august, cu Sfânta Liturghie celebrată de părintele Benone Butacu, parohul comunității, și a continuat cu prezentarea primei teme, "Mistica vincențiană", ținută de sora Magdalena Hârbu, Fiică a Carității. Pornind de la exemple din viața Sfântului Vincențiu de Paul și a Fericitului Frederic Ozanam, sora a subliniat faptul că devenim mistici atunci când putem percepe prezența ascunsă a lui Dumnezeu în aproapele, mai ales în cei săraci, dar și în evenimentele pe care le întâlnim.

Ziua de vineri a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Maximilian Adrian Andrei, preot lazarist care activează în Grecia și care a însoțit grupul în această perioadă de har. A urmat o nouă prezentare făcută de sora Magdalena. Cu ajutorul a două tablouri, participanții au fost ajutați să înțeleagă mai bine prezența sacramentală și reală a lui Cristos în cei săraci și să facă din slujirea aproapelui un act liturgic. "Pentru Sfântul Vincențiu de Paul, acolo unde se află un sărac, acolo se află și Cristos. Fiecare cuvânt, fiecare gest pe care îl facem pentru săraci sunt tot atâtea cuvinte și gesturi pe care le facem pentru Cristos." Ajutându-i pe săraci noi facem vizibilă lucrarea lui Dumnezeu în viața lor.

Atelierul de după-amiază a reluat această temă. Fratele Celestin Farcaș, lazarist, pornind de la cap. 25,31-40, din Evanghelia după Matei, ne-a ajutat să conștientizăm mai bine faptul că Isus se identifică cu cei nevoiași și că acest fragment evanghelic este baza spiritualității vincențiene.

Sâmbătă dimineața ne-am rugat împreună pentru săraci și cu ajutorul sorei Magdalena am analizat mijloacele pe care ni le oferă viața într-o conferință vincențiană pentru a deveni și noi la rândul nostru mistici, adică sfinți. Vizitarea săracilor la ei acasă este practica privilegiată a vincențienilor pentru a înainta pe calea sfințeniei așa cum a reieșit din atelierul organizat de fratele Celestin.

Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, prin prezența sa în mijlocul nostru și cuvântul său de recunoștință și încurajare, ne-a asigurat că prin activitatea noastră caritativă contribuim și noi, modest, la marea misiune a Bisericii.

Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul cu predica ținută de părintele lazarist și participarea domnului Gheorghe Baciu, primarul din Slănic Moldova, a încheiat sesiunea de formare. Seara a continuat cu un moment de fraternitate vincențiană.

Mulțumim Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, pentru susținere, părintelui Benone Butacu, parohul comunității din Slănic Moldova, echipei de formare, organizatorilor și binefăcătorilor pentru sprijinul acordat.

"Obiceiurile creștinilor nu ne lasă să facem mare lucru. Credința este prezentă peste tot, dar lâncedă; încă mai este practicată, dar fără conștiință. Ar trebui să luminăm acest semiîntuneric și să încălzim această lâncezeală. Avem mai mult de construit și nu de convertit. Nu ducem lipsă de catolici, ducem lipsă de sfinți", spunea Fericitul Frederic Ozanam.

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-21 august: Slănic Moldova: Vincențienii împreună pe calea misticii și a slujirii


 

lecturi: 1985.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat