Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (21 august 2022)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

În textul din Evanghelia lui Luca de la liturgia din această duminică, cineva îl întreabă pe Isus: "Sunt puțini cei mântuiți?". Și Domnul răspunde: "Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă" (Lc 13,24). Poarta strâmtă este o imagine care ar putea să ne înspăimânte, ca și cum mântuirea ar fi destinată numai pentru câțiva aleși sau pentru cei perfecți. Dar asta contrazice ceea ce Isus ne-a învățat în multe ocazii; și de fapt, puțin mai înainte, el afirmă: "Vor veni de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi și vor fi așezați la masă în împărăția lui Dumnezeu" (v. 29). Așadar, această poartă este strâmtă, dar este deschisă tuturor! Să nu uităm asta: tuturor! Poarta este deschisă tuturor!

Dar pentru a înțelege mai bine această poartă strâmtă, trebuie să ne întrebăm ce este ea. Isus ia imaginea din viața timpului și probabil că se referă la faptul că, atunci când vedea seara, porțile orașului erau închise și rămâne una singură, mai mică și mai strâmtă: pentru a reintra în casă se putea trece numai pe acolo.

Așadar să ne gândim la momentul în care Isus spune: "Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine va fi mântuit" (In 10,9). Vrea să ne spună că pentru a intra în viața lui Dumnezeu, în mântuire, trebuie trecut prin el, nu prin altul, prin el; a-l primi pe el și cuvântul său. Așa cum pentru a intra în oraș trebuia "să se măsoare" cu unica poartă strâmtă rămasă deschisă, tot așa cea a creștinului este o viață "după măsura lui Cristos", întemeiată și modelată pe el. Înseamnă că metrul de măsură este Isus și evanghelia sa: nu ceea ce gândim noi, ci ceea ce ne spune el. Așadar, este vorba despre o poartă strâmtă nu pentru că este destinată câtorva, nu, ci pentru că a fi al lui Isus înseamnă a-l urma, a angaja viața în iubire, în slujire și în dăruire de sine așa cum a făcut el, care a trecut prin poarta strâmtă a crucii. A intra în proiectul de viață pe care Dumnezeu ni-l propune cere să restrângem spațiul egoismului, să reducem prezumția autosuficienței, să coborâm înălțimile mândriei și ale orgoliului și să depășim lenea pentru a străbate riscul iubirii, chiar și atunci când comportă crucea.

Pentru a fi concreți, să ne gândim la gesturile zilnice de iubire pe care le ducem înainte cu trudă: să ne gândim la părinții care se dedică fiilor făcând sacrificii și renunțând la timpul pentru ei înșiși; la cei care se ocupă de alții și nu numai de propriile interese: câți oameni sunt așa, buni; să ne gândim la cel care merge înainte pentru a munci cu angajare, suportând suferințe și eventual neînțelegeri; să ne gândim la cel care suferă din cauza credinței, dar continuă să se roage și să iubească; să ne gândim la cei care, în loc să urmeze propriile instincte, răspund la rău cu bine, găsesc forța de a ierta și curajul de a reîncepe. Acestea sunt numai câteva exemple de oameni care nu aleg poarta largă a propriei comodități, ci poarta strâmtă a lui Isus, a unei vieții dedicate în iubire. Aceștia, spune astăzi Domnul, vor fi recunoscuți de Tatăl mult mai mult decât aceia care se cred mântuiți deja și, în realitate, în viață sunt cei care "săvârșesc fărădelege" (Lc 13,27).

Fraților și surorilor, noi în care parte vrem să stăm? Preferăm calea ușoară de a ne gândi numai la noi înșine sau alegem poarta strâmtă a evangheliei, care pune în criză egoismele noastre, dar ne face capabili să primim viața adevărată care vine de la Dumnezeu și ne face fericiți? În ce parte stăm? Sfânta Fecioară Maria, care l-a urmat pe Isus până la cruce, să ne ajute să măsurăm viața noastră după el, pentru a intra în viața deplină și veșnică.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Urmăresc de aproape cu preocupare și durere situația care s-a creat în Nicaragua, care implică persoane și instituții. Aș vrea să exprim convingerea mea și dorința mea ca, prin intermediul unui dialog deschis și sincer, să se poată găsi încă bazele pentru o conviețuire respectuoasă și pașnică. Să-i cerem Domnului, prin mijlocirea Preacuratei, ca să inspire în inimile tuturor această voință concretă.

Fraților și surorilor, vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut comunitatea de la Colegiul Pontifical Nord American, în special pe noii seminariști abia sosiți, și îi îndemn la angajarea spirituală și la fidelitatea față de evanghelie și față de Biserică. Salut consacratele din Ordo virginum și le încurajez să mărturisească iubirea lui Cristos cu bucurie.

Salut credincioșii din Verona, Trevignano, Pratissolo; tinerii din Patern?, Lequile și cei din drumul Via lucis care, susținuți de exemplul sfinților de la "ușa de alături", vor întâlni săracii care trăiesc în gările feroviare. Și un salut și tinerilor Neprihănitei.

Să perseverăm în apropiere și în rugăciune pentru iubitul popor ucrainean, care trăiește o cruzime uriașă.

Vă urez o duminică frumoasă și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 386.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat