Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj pentru al XLIII-lea Meeting pentru prietenia dintre popoare (Rimini, 20-25 august 2022)

Cu ocazia celei de-a 43-a ediții Meeting pentru prietenia dintre popoare, care se deschide la Rimini cu tema "O pasiune față de om", Sfântul Părinte Francisc a trimis episcopului de Rimini, ES Mons. Francesco Lambiasi, prin intermediul cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, mesajul pe care-l prezentăm în continuare:

Vatican, 21 iulie 2022

Excelenței Sale Reverendisime
Mons. Francesco Lambiasi,
episcop de Rimini

Excelența Reverendisima,

Sfântul Părinte vă salută din inimă și vă încredințează, prin intermediul meu, acest mesaj pentru apropiatul Meeting pentru prietenia între popoare, intitulat "O pasiune față de om". În centenarul nașterii slujitorului lui Dumnezeu mons. Luigi Giussani, organizatorii vor să facă o comemorare recunoscătoare a zelului său apostolic, care l-a determinat să întâlnească atâtea persoane și să ducă fiecăruia vestea bună a lui Isus Cristos. De fapt a spus în discursul său la Meeting-ul din 1985: "Creștinismul nu s-a născut pentru a fonda o religie, s-a născut ca pasiune față de om. [...] Iubirea față de om, venerația față de om, duioșia față de om, pasiunea față de om, stima absolută față de om".

Uneori se pare că istoria a întors spatele la această privire a lui Cristos asupra omului. Papa Francisc a subliniat asta în atâtea ocazii: "Fragilitatea timpurilor în care trăim este și aceasta: a crede că nu există posibilitate de răscumpărare, o mână care te ridică, o îmbrățișare care te salvează, te iartă, te ridică, te inundă cu o iubire infinită, răbdătoare, indulgentă; te repune în cursă" (Il nome di Dio ? Misericordia. Una conversazione con Andrea Tornielli [Numele lui Dumnezeu este Milostivire. O conversație cu Andrea Tornielli], Citt? del Vaticano-Milano 2016, 31). Acesta este aspectul cel mai dureros al experienței multora care au trăit singurătatea în timpul pandemiei sau care au trebuit să părăsească toate pentru a scăpa de violența războiului. Iată așadar că parabola bunului samaritean este astăzi mai mult ca oricând un cuvânt-cheie, pentru că este evident cum "oamenii în interiorul lor așteaptă ca samariteanul să vină în ajutorul lor, ca el să se aplece asupra lor, să verse ulei pe rănile lor, să aibă grijă de ei și să-i ducă la adăpost. În ultimă analiză ei știu că au nevoie de milostivirea lui Dumnezeu și de delicatețea sa [...], de o iubire mântuitoare care să le fie dăruită gratuit" (Interviu luat S.S. Papa emerit Benedict al XVI-lea, în Per mezzo della fede, sub îngrijirea lui Daniele Libanori, Cinisello Balsamo 2016, 129).

Evanghelia îl indică pe bunul samaritean ca model al unei pasiuni necondiționate față de fiecare frate și soră care este întâlnit de-a lungul drumului; și pentru aceasta are o asonanță profundă cu tema Meeting-ului: "Să ne îngrijim de fragilitatea fiecărui bărbat, a fiecărei femei, a fiecărui copil și a fiecărui bătrân, cu acea atitudine solidară și atentă, atitudinea de proximitate a bunului samaritean" (Enciclica Fratelli tutti, 79).

Nu este vorba numai de generozitate, pe care unii o au mai mult și alții mai puțin. Aici Isus vrea să ne pună în fața rădăcinii profunde a gestului bunului samaritean. Papa Francisc o descrie astfel: "Recunoașterea lui Cristos însuși în fiecare frate abandonat sau exclus (cf. Mt 25,40.45). În realitate, credința umple de motivații nemaiauzite recunoașterea celuilalt, pentru că acela care crede poate ajunge să recunoască faptul că Dumnezeu iubește fiecare ființă umană cu o iubire infinită și că îi conferă cu asta o demnitate infinită. La asta se adaugă că noi credem că Cristos și-a vărsat sângele pentru toți și pentru fiecare, deci nimeni nu rămâne în afara iubirii sale universale" (ibid., 85).

Acest mister nu încetează niciodată să ne uimească, așa cum chiar don Giussani a mărturisit în prezența Sfântului Ioan Paul al II-lea la 30 mai 1998: "«Ce este omul că îți amintești de el, fiul omului pentru că te îngrijești de el?». Nicio întrebare nu m-a impresionat vreodată, în viața, așa ca aceasta. A existat numai un om pe lume care îmi putea răspunde, punând o nouă întrebare: «Ce i-ar folosi omului dacă ar câștiga lumea întreagă, dar apoi s-a pierde pe sine însuși? Sau ce va putea da omul în schimb?». [...] Numai Cristos ia în întregime la inimă umanitatea mea" (Generare tracce nella storia del mondo [A genera urme în istoria lumii], Milano 2019, 78).

Această pasiune a lui Cristos față de destinul fiecărei creaturi trebuie să anime privirea credinciosului față de oricine: o iubire gratuită, fără măsură și fără calcule. Dar - ne întrebăm - toate acestea n-ar putea să apară o intenție pioasă, față de ceea ce vedem întâmplându-se în lumea de astăzi? În ciocnirea tuturor împotriva tuturor, unde egoismele și interesele de parte par să dicteze agenda în viața fiecăruia și a națiunilor, cum este posibil să-l privim pe cel care este lângă noi ca un bine de respectat, de păzit și de îngrijit? Cum este posibil să se umple distanța care îi separă pe unii de alții? Pandemia și războiul par să fi lărgit groapa, făcând să se înapoieze drumul spre o omenire mai unită și solidară.

Dar știm că drumul fraternității nu este desenat pe nori: el străbate multele deșerturi spirituale prezente în societățile noastre. "În deșert - spunea papa Benedict al XVI-lea - se redescoperă valoarea a ceea ce este esențial pentru a trăi; astfel în lumea contemporană sunt nenumărate semnele, adesea exprimate în formă implicită sau negativă, setei de Dumnezeu, ale sensului ultim al vieții. Și în deșert este nevoie mai ales de persoane de credință care, cu însăși viața lor, arată calea spre Țara promisă și astfel țin trează speranța" (Omilia la Sfânta Liturghie de deschidere a Anului Credinței, 11 octombrie 2012). Papa Francisc nu încetează să indice drumul care străbate deșertul aducând viață: "Angajarea noastră nu constă exclusiv în acțiuni sau în programe de promovare și asistență; ceea ce Duhul pune în mișcare nu este un exces de activism, ci înainte de toate o atenție îndreptată spre celălalt considerându-l ca una cu noi înșine. Această atenție de iubire este începutul unei adevărate preocupări față de persoana sa și pornind de la ea doresc să caut efectiv binele său" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 199).

A recupera această conștiință este decisiv. O persoană nu poate parcurge singură drumul descoperirii de sine, întâlnirea cu celălalt este esențială. În acest sens, bunul samaritean ne arată că existența noastră este intim legată cu aceea a celorlalți și că raportul cu celălalt este condiție pentru a deveni pe deplin noi înșine și pentru a aduce rod. Dăruindu-ne viața, Dumnezeu ni s-a dat într-un fel pe sine însuși pentru ca noi, la rândul nostru, să ne dăm celorlalți: "O ființă umană este făcută în așa fel încât nu se realizează, nu se dezvoltă și nu poate găsi propria plinătate decât printr-o sinceră dăruire de sine" (Enciclica Fratelli tutti, 87). Don Giussani adăuga că iubirea este dăruire de sine "emoționată". De fapt, este emoționant să ne gândim că Dumnezeu, Atotputernicul, s-a aplecat asupra nimicului nostru, a avut milă de noi și ne-a iubit pe fiecare în parte cu o iubire veșnică.

Care este rodul celui care, imitându-l pe Isus, se dăruiește pe sine? "Prietenia socială care nu exclude pe nimeni și fraternitatea deschisă tuturor" (ibid., 94). O îmbrățișare care dărâmă zidurile și merge în întâmpinarea celuilalt având conștiința despre cât valorează fiecare persoană concretă, în orice situație s-ar afla. O iubire față de celălalt pentru ceea ce este: creatură a lui Dumnezeu, făcută după chipul și asemănarea sa, așadar înzestrată cu o demnitate intangibilă, de care nimeni nu poate dispune sau, mai rău, abuza.

Această prietenie socială, fiind credincioși, suntem invitați s-o alimentăm cu mărturia noastră: "Comunitatea evanghelizatoare se pune prin opere și gesturi în viața zilnică a celorlalți, micșorează distanțele, se înjosește până la umilire dacă este necesar și asumă viața umană, atingând trupul suferind al lui Cristos în popor" (Evangelii gaudium, 24). Câtă nevoie au bărbații și femeile din timpul nostru să întâlnească persoane care să nu dea lecții de la balcon, ci să coboare pe stradă pentru a împărtăși truda zilnică a vieții, susținute de o speranță credibilă!

Papa Francisc insistă în a-i chema pe creștini la această misiune istorică, pentru binele tuturor, având certitudinea că izvorul demnității fiecărei ființe umane și posibilitatea unei fraternități universale este Evanghelia lui Isus întrupată în viața comunității creștine: "Dacă muzica Evangheliei încetează să vibreze în măruntaiele noastre, vom pierde bucuria care provine din compasiune, duioșia care se naște din încredere, capacitatea reconcilierii care își are izvorul în faptul de a ne ști mereu iertați-trimiși. Dacă muzica Evangheliei încetează să sune în casele noastre, în piețele noastre, în locurile de muncă, în politică și în economie, vom stinge melodia care ne provoca să luptăm pentru demnitatea fiecărui bărbat și a fiecărei femei" (Discurs la Întâlnirea ecumenică, Riga - Letonia, 24 septembrie 2018).

Sfântul Părinte dorește ca organizatorii și participanții la Meeting-ul 2022 să primească acest apel cu inimă bucuroasă și disponibilă, continuând să colaboreze cu Biserica universală pe calea prieteniei între popoare, dilatând în lume pasiunea față de om. Și în timp ce încredințează această intenție mijlocirii Mariei Preasfinte, trimite din inimă binecuvântarea apostolică.

Exprimând urarea mea personală pentru un Meeting care să răspundă pe deplin așteptărilor, mă confirm cu sentimente de respect deosebit

al Excelenței Voastre Reverendisime
foarte sincer
Cardinal Pietro Parolin,
secretar de stat

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat