Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Recunoștință și responsabilitate - Mesajul adunării generale CRSM-CSMR

Recunoștință și responsabilitate: așa se poate rezuma ce au trăit și împărtășit cele 40 de persoane consacrate la Adunarea Generală a celor două Conferințe ale Superioarelor și Superiorilor Majori din România, ținută anul acesta între 16 și 19 august 2022 la mănăstirea carmeliților de la Luncani.

Recunoștința am simțit-o în primul rând pentru posibilitatea de a ne reîntâlni nemijlocit, după aproape trei ani de privări, ca surori și frați în Domnul, bucuroși de prezența reală: la frângerea euharistică a pâinii, în rugăciune și împărtășiri, în jurul altarului, dar și al meselor comunitare. De asemenea, am avut bucuria de a-l primi pentru prima oară în mijlocul nostru pe PS Ioan, episcop auxiliar de Lugoj și responsabil pentru viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor din România, care a petrecut toate cele trei zile alături de noi ca pe un "triduum pascal"! Am simțit în felul acesta cum moștenirea spirituală a PS Florentin Crihălmeanu este continuată în însoțirea și grija pe care ne-o poartă acum PS Ioan.

Recunoștință și responsabilitate față de creație: aflați la sfârșitul unui trieniu de reflecție pe tema transformării, frații și surorile au meditat acum despre trecerea de la ecologie la ecomenie, adică la grija atât pentru Pământ, casa noastră comună, cât și pentru toți locuitorii acesteia, în special pentru cei privați de drepturile lor și de resursele sale vitale.

Călăuze în prima zi a adunării, dedicată formării pe această temă, au fost sora Mary Murphy FCJ și fratele Emmanuel Gros SJA, care ne-au arătat cum enciclica "Laudato Si" trece de la Cântarea Creaturilor la un strigăt de alarmă și coresponsabilizare printr-o sobrietate fericită, stil de viață al sărăciei consacrate.

La rândul său, Preasfințitul Ioan ne-a invitat în cuvântul de învățătură din cadrul Dumnezeieștii Liturghii celebrate în rit bizantin să devenim "specialiști ai porților deschise" tuturor oamenilor spre Împărăția lui Dumnezeu. Deși "poarta este strâmtă", în Casa Tatălui sunt lăcașuri multe, și deși nimeni nu este vrednic, toți suntem chemați! Apoi în ziua următoare, ne-a declinat tema Transformării vieții consacrate cu ajutorul a trei pagini nepieritoare ale Sfintei Scripturi: Cartea Genezei cu trecerea de la neființă la viață, Schimbarea la Față a Mântuitorului ca o invitație a Schimbării noastre de viață, și Paștele Învierii, ca pe o trecere din vremelnicie în iubirea lui Dumnezeu care singură rămâne. Într-o formulare luată parcă din Pateric, Preasfințitul Ioan ne-a cerut să ne amintim că "noi suntem consacrați oriunde ne aflăm, alături de Isus, Cel care este"!

Aceeași recunoștință și responsabilitate am resimțit-o la sfârșitul alegerilor noilor Consilii directoare ale celor două Conferințe ale Superioarelor și Superiorilor Majori, cu sora Ildiko Homa, SSS, președinte CRSM și, respectiv, părintele Damian Pătrașcu OFMConv.
 

Adunarea generală a fost nu doar încheiată, ci și încununată cu Sfânta Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Acesta ne-a surprins invitându-ne pe toate persoanele consacrate "la nuntă", cu privirea atentă la Mire și cu atenția îndreptată spre ceilalți nuntași. Recunoștință pentru primul, responsabilitate pentru toți ceilalți, făcând din această bucurie nupțială rodul comuniunii sinodale dintre noi.

La sfârșitul acestui triduum cu adevărat pascal, plecăm mai departe cu "barometrul" bucuriei în Domnul!

Consiliile CRSM-CSMR

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 august: Luncani: Recunoștință și responsabilitate - Mesajul adunării generale CRSM-CSMR


 

lecturi: 2202.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat