Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Cu inimile alături de Fecioara Maria

Se vorbește mult în ultima vreme despre dezastre, foamete și război, colaps economic, sfârșitul unei epoci, al lumii... mulți se întreabă unde este Dumnezeu. Credeți că Dumnezeu doarme sau nu-i pasă?

În anul acesta după pandemie, și război, și iarăși pandemie, și colaps economic, și nu mai știm ce ne așteaptă, ne bucurăm că am reușit să ne adunăm împreună pentru momente înălțătoare de har și binecuvântare în jurul mantiei Mamei noastre cerești la Cacica.

În solemnitatea Ridicării la cer a Maicii Domnului, celebrăm trecerea de la condiția pământească la fericirea cerească a Aceleia care a născut pe Dătătorul Vieții. Privirea ațintită asupra Maicii noastre cerești înălțată la cer ne amintește de veșnicie.

Pelerinajul este un răspuns al omului la chemarea lui Dumnezeu. Credincioșii se întorc din pelerinaje mult mai întăriți duhovnicește. Cu siguranță, cei care au venit la Cacica vor dori să se întoarcă, împărtășind și altora din experiența lor minunată.

Luni, 15 august 2022, la ora 11.00, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii. La celebrările hramului Sanctuarului de la Cacica a participat Înaltpreasfințitul Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, care a prezidat Sfânta Liturghie solemnă a hramului, însoțit de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Ionuț Strejac, Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, pr. Petru-Sebastian Tamaș, care a predicat pe tot parcursul pelerinajului de la Cacica, dar și alți numeroși preoți. Prezenți la Sfânta Liturghie solemnă au fost: Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Petru Todosi, primarul comunei Cacica, Eduard Wendling, primarul comunei Păltinoasa, Radu Gheorghe Dârțu, directorul Salinei din Cacica, deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, precum și delegația din comuna Rybnik, Polonia. Totodată, Înaltpreasfinția sa Aurel Percă, mitropolit de București a împlinit frumoasa vârstă de 71 de ani. Pe tot parcursul pelerinajului și a Sfintelor Liturghii, corul reunit din Bucovina, dirijat de prof. Antonela Târnovan, și tânărul organist Daniel Nesimuca au încântat urechile tuturor pelerinilor sosiți la Cacica.

O mulțumire plină de recunoștință o adresăm tuturor departamentelor: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, echipajului SMURD, Jandarmeria, Poliția, pompierii care au contribuit la buna desfășurare a pelerinajului.

Voluntarii și seminariștii au pus suflet împreună cu pr. Felix Roca și pr. Cristian Pal în organizarea ceremoniilor sanctuarului. Ați fost o extensie a mâinilor mele.

Cei care au făcut posibil ca aceste frumoase celebrări să ajungă la urechile celor bătrâni și neputincioși prin intermediul postului de radio ERCIS FM și al televiziunii Angelus TV au avut o contribuție fabuloasă prin munca și devotamentul lor pentru Măicuța Domnului de la Cacica.

Vă mulțumesc într-un mod cu totul deosebit dumneavoastră, dragi cinstitori ai Preacuratei Fecioare Maria, care ați participat cu evlavie la toate celebrările prilejuite de hramul și pelerinajul Maicii Domnului de la Cacica; fie ca Preasfânta Fecioară Maria să vă răsplătească pe toți pentru tot darul vostru și pentru jertfa pe care ați făcut-o venind la sanctuarul ei drag.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele de comuniune pe care le-am trăit împreună și totodată vă invit ca și în timpul anului să călcați pragul sanctuarului nostru unde Sfânta Fecioară Maria vă așteaptă așa cum o mamă își așteaptă copiii ei preaiubiți să se întoarcă cât mai des acasă.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.,
rector al sanctuarului Cacica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Cacica: Două zile de pelerinaj alături de Sfânta Fecioară Maria

* * *

Înregistrări ale transmisiunilor în direct:

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului (15 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie de dimineață (15 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Priveghere mariană și procesiunea cu lumânări în jurul bazilicii

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate (14 august 2022

Pelerinaj la Cacica 2022 - Calea Sfintei Cruci și Adorație Euharistică (14 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului (14 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Celebrare penitențială (14 august 2022)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Cacica: Două zile de pelerinaj alături de Sfânta Fecioară Maria

Cacica: Dăruire prin slujire (despre voluntari)

Comunicat de presă: Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

Scrisoare pastorală: Pelerini la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

Slujește ca voluntar la Cacica!

Pelerinajul tinerilor la Cacica: Pelerini ai păcii

Chemare și răspuns la Sanctuarul de la Cacica. Programul pelerinajului


 

lecturi: 799.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat