Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Administrarea Mirului

Comunitatea romano-catolică "Sfântul Iosif Muncitorul" din Barticești a trăit o nouă sărbătoare a Rusaliilor, sâmbătă, 13 august 2022, prin administrarea sacramentului Mirului de către Preasfințitul Petru Sescu.

Cu multă bucurie și emoție, cei 92 de copii și tineri candidați la sacramentul Sfântului Mir, împreună cu întreaga comunitate, l-au primit pe episcopul auxiliar ai diecezei noastre într-o atmosferă de mare sărbătoare.

După citirea lecturilor și proclamarea evangheliei, PS Petru, în cadrul predicii, având alături șapte tineri, a dialogat cu toți copii și tinerii candidați la Mir despre cunoștințele catehetice necesare trăirii și mărturisirii credinței. Preasfințitul a accentuat importanța sacramentului Mirului, vorbind despre valoarea Duhului Sfânt și a celor șapte daruri în viața de credință a fiecărui creștin.

Apoi, candidații la Mir, fiecare având o lumânare în mână, au fost invitați de episcop să-și reînnoiască promisiunile de la Botez.

A urmat punctul culminant, momentul în care episcopul, împreună cu preoții concelebranți, a rostit rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt. Prin impunerea mâinilor și prin ungerea pe frunte cu sfânta Crismă, Preasfințitul a conferit sacramentul Mirului, spunând fiecărui candidat: "Primește pecetea darului Duhului Sfânt!" În momentul acordării sacramentului, fiecare naș avea mâna dreaptă așezată pe umărul finului, semn al ocrotirii și al grijii pe care trebuie să i-o poarte.

La Rugăciunea Credincioșilor, cei miruiți au oferit lui Dumnezeu diferite intenții pentru Biserică și lume, iar la Ofertoriu au fost aduse diferite daruri ce au transmis din plin mesajul sărbătorii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, doi copii dintre cei miruiți au rostit o poezie și au exprimat, în numele tuturor, gânduri de mulțumire lui Dumnezeu, Preasfințitului Petru, preoților, părinților, nașilor și tuturor celor prezenți la sărbătoare pentru această zi binecuvântată.

De asemenea, un reprezentant din partea părinților și un naș au exprimat mulțumirile lor adresate Preasfințitului Petru, preoților care i-au pregătit, și tuturor celor implicați în reușita acestei minunate zile.

După binecuvântarea finală, s-au făcut câteva fotografii în grup și în mod particular, apoi toți, copii, tineri, părinți, nași și rude, s-au îndreptat spre casele lor pentru a continua sărbătoarea în familie.

Pr. Toma Dămătărc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 august: Barticești: Administrarea Mirului


 

lecturi: 970.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat