Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fața victoriei

de Sergio Massironi

"Moartea a fost înghițită de victorie", scrie Sfântul Paul. În schimb, nouă ni se pare că moartea înghite, ba chiar că nu este niciodată sătulă. Și corintenilor li se părea astfel. De fapt, în pofida învierii lui Cristos și a botezului lor, continuau să-i piardă pe cei dragi ai lor și să nu se simtă în siguranță. În întunericul care ne înconjoară și care ne pătrunde - semnele pandemiei, "al treilea război mondial pe bucăți", atâtea tristeți personale, atâtea nedreptăți - Ridicarea Mariei la cer anunță o lume pe care n-o vedem. Și este mai ușor, pentru noi, să spunem că ceea ce nu vedem nu există, mai degrabă decât să admitem în câte ocazii am greșit cu privire la asta. "Moartea a fost înghițită de victorie", dar pentru a vedea asta, ca Maria, trebuie să-l privim pe Isus în lupta sa învingătoare. Nu va fi o întâmplare dacă minunea relatată de cele mai multe ori în Evanghelii este vindecarea orbilor. A vedea este o minune. Ca orice sărbătoare creștină, cea a Mariei Ridicate la cer este o sărbătoare de lumină. O venire la lumină.

Alte fraze, în acel pasaj din Scrisoarea către Corinteni (1Cor 15,54-57), merită un pic de atenție. În centrul textului sunt două întrebări. Prima: "Unde este, moarte, victoria ta?". Noi am răspunde: "Peste tot!". În schimb, apostolul, martor al învierii lui Isus, nu răspunde ca noi. A văzut sfârșitul morții. Înainte nu voia să creadă asta: voia să reducă la tăcere acea veste, persecutându-i pe credincioși. După aceea, pe drumul Damascului, însuși sfârșitul morții vine să-l ia și îl umple de viață. Paul învie: "Unde este, moarte, victoria ta?".

Pentru noi, care poate că încă nu am căzut de pe cal, mai neliniștitoare este a doua întrebare: "Unde este, moarte, ghimpele tău?". Așadar, moartea are un vârf, ca o insectă periculoasă care poate injecta în noi veninul său. Spre deosebire de prima întrebare, care rămâne suspendată - de fapt, moartea nu mai are victoria sa - a doua are un răspuns: "Ghimpele morții este păcatul". Lucrurile par să se complice, dar problema este așa de serioasă încât merită să fim atenți. Moartea ne este injectată, în trup și în minte, de păcat: pentru aceasta ne otrăvește, ne face rău și pare să fie peste tot. Ne înghite, dar nu ca acela care ne mănâncă din afară, ci dinăuntru. De fapt, am putea să trăim ca Maria, să alegem ceea ce ne face liberi, să ne iubim, să fim surori și frați, să simțim demnitatea infinită a fiecărui gest și gând al nostru, dar alegem contrariul. Ajungem bucăți și lumea ajunge bucăți: tristețea ca un ghimpe ne pătrunde, atunci, cu o durere acută.

Adaugă Sfântul Paul: "Iar puterea păcatului este Legea". În tristețe apare povara poruncilor, ideea unui Dumnezeu dominant ca toți cei care au pretenții cu privire la noi, dictează lege, ne vor supuși. Ei bine, Maria strălucește în fața noastră ca sora care nu a cedat în fața acestei minciuni: l-a deosebit pe Dumnezeu de puterile lumești și l-a primit drept cale și libertate a sa. I-a oferit un sân, pentru a-l zămisli și a-l aduce la lumină. Și astfel a văzut ceea ce ochii noștri nu văd. Cântă asta ea însăși: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu Mântuitorul meu. I-a dat jos de pe tron pe cei puternici și i-a înălțat pe cei smeriți. L-a sprijinit pe slujitorul său Israel amintindu-și de îndurarea sa". Pentru aceasta poporul creștin a recunoscut încă de la început că în ceasul încercării și în somnul mormântului Dumnezeu a ajutat-o și a înghițit moartea sa. În ea contemplăm un Dumnezeu care, dacă este primit în sân și adus la lumină, fiecare cu propria istorie, învăluie de lumină și coroană orice istorie.

(După L'Osservatore Romano, 13 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 469.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat