Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua! Sărbătoare frumoasă!

Astăzi, solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, Evanghelia ne propune dialogul dintre ea și verișoara Elisabeta. Când Maria intră în casă și o salută pe Elisabeta, aceasta îi spune: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău" (Lc 1,42). Aceste cuvinte, pline de credință și de bucurie și de uimire, au intrat în rugăciunea "Bucură-te, Marie". De fiecare dată când recităm această rugăciune atât de frumoasă și familiară, facem ca și Elisabeta: o salutăm pe Maria, o binecuvântăm, pentru ea ni-l aduce pe Isus.

Maria primește binecuvântarea Elisabetei și răspunde cu o cântare, un cadou pentru noi, pentru toată istoria: Magnificat-ul. Este o cântare de laudă pe care am putea s-o definim "cântarea speranței". Este un imn de laudă și de preamărire pentru lucrurile mari pe care Domnul le-a săvârșit în ea, dar Maria merge mai departe: contemplă lucrarea lui Dumnezeu în toată istoria poporului său. De exemplu, spune că Domnul "i-a dat jos de pe tron pe cei puternici și i-a înălțat pe cei smeriți; pe cei flămânzi i-a copleșit cu bunuri, iar pe cei bogați i-a lăsat cu mâinile goale" (v. 52-53). Ascultând aceste cuvinte, am putea să ne întrebăm: oare Fecioara nu exagerează un pic, descriind o lume care nu există? De fapt, ceea ce spune nu pare să corespundă realității; în timp ce ea vorbește, cei puternici ai timpului nu au fost dați jos de pe tronuri: înfricoșătorul Irod, de exemplu, stă trainic pe tronul său. De asemenea, săracii și cei înfometați rămân la fel, în timp ce bogații continuă să prospere.

Ce înseamnă acea cântare a Mariei? Care este sensul? Ea nu vrea să facă o cronică a timpului - nu este o jurnalistă -, ci vrea să ne spună ceva mult mai important: că Dumnezeu, prin ea, a inaugurat o cotitură istorică, a stabilit definitiv o nouă ordine a lucrurilor. Ea, mică și umilă, a fost înălțată și - sărbătorim astăzi asta - a fost dusă la gloria cerului, în timp ce puternicii lumii au fost destinați să rămână cu mâinile goale. Gândiți-vă la parabola acelui om bogat care avea în fața porții un cerșetor, pe Lazăr. Cum a ajuns? Cu mâinile goale. Cu alte cuvinte, Sfânta Fecioară Maria anunță o schimbare radicală, o răsturnare de valori. În timp ce vorbește cu Elisabeta purtându-l pe Isus în sân, anticipă ceea ce va spune Fiul său, când va proclama fericiți pe săraci și pe umili și îi va avertiza pe bogați și pe cei care se bazează pe propria autosuficiență. Așadar, Fecioara profețește cu această cântare, cu această rugăciune: profețește că pe primul loc nu sunt puterea, succesul și banii, ci pe primul loc este slujirea, umilința, iubirea. Și privind la ea în glorie, înțelegem că adevărata putere este slujirea - să nu uităm asta: adevărata putere este slujirea - și a domni înseamnă a iubi. Și că acesta este drumul spre cer.

Așadar, privind la noi, putem să ne întrebăm: acea răsturnare anunțată de Maria atinge viața mea? Cred eu că a iubi înseamnă a domni și a sluji înseamnă putere? Cred eu că destinația vieții mele este cerul, este paradisul? Sau mă preocup numai să mă simt bine aici pe pământ, mă preocup numai de lucrurile pământești, materiale? De asemenea, observând evenimentele din lume, mă las închis de pesimism sau, ca și Fecioara, știu să observ lucrarea lui Dumnezeu care, prin blândețe și micime, face lucruri mari? Fraților și surorilor, Maria cântă astăzi speranța și reaprinde în noi speranța, în ea vedem ținta drumului: ea este prima creatură care în întregimea sa, cu sufletul și trupul, taie învingătoare panglica cerului. Ne arată că cerul este la îndemână. Cum așa? Da, cerul este la îndemână, dacă și noi nu cedăm în fața păcatului, îl lăudăm pe Dumnezeu în umilință și îi slujim pe ceilalți cu generozitate. A nu ceda în fața păcatului; dar cineva poate spune: "Dar, părinte, eu sunt slab" - "Dar Domnul este mereu aproape de tine, pentru că este milostiv". Nu uita care este stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune și duioșie; El este mereu aproape de noi cu stilul său. Mama noastră ne ia de mână, ne însoțește la glorie, ne invită să ne bucurăm gândindu-ne la paradis. S-o binecuvântăm pe Maria cu rugăciunea noastră și să-i cerem o privire capabilă să întrevadă cerul pe pământ.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut tinerii din Dieceza de Verona angajați într-un campus și tinerii Neprihănitei.

Urez o sărbătoare frumoasă a Preacuratei vouă celor prezenți aici, celor care sunt în concediu, precum și atâtora care nu-și pot permite o perioadă de destindere, persoanelor singure și persoanelor bolnave. Să nu le uităm! Și mă gândesc cu recunoștință în aceste zile celor care asigură serviciile indispensabile pentru colectivitate. Mulțumesc pentru munca voastră pentru noi.

Și în această zi dedicată Sfintei Fecioare Maria, îndemn pe cei care au posibilitatea să viziteze un sanctuar marian pentru a o venera pe Mama noastră cerească. Mulți romani și pelerini merg la Santa Maria Maggiore, pentru a se ruga în fața icoanei Salus Populi Romani. Acolo se află și statuia Fecioarei Regina păcii, pusă de papa Benedict al XV-lea. Să continuăm să invocăm mijlocirea Sfintei Fecioare Maria pentru ca Dumnezeu să dăruiască lumii pacea și să ne rugăm îndeosebi pentru poporul ucrainean.

Sărbătoare frumoasă tuturor! Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat