Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Surorile Clarise în sărbătoare

Cu recunoștință pentru harurile pe care Dumnezeu le-a oferit, și continuă să le ofere Sfintei Biserici prin intermediul Sfintei Clara de Assisi și în acest an, ziua de 11 august a fost pentru noi, Surorile Clarise din Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman, pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, precum și pentru credincioșii prezenți la sărbătoare, prilej de comuniune și de bucurie.

Drumul de credință, de umilință, de simplitate, de sărăcie, de iubire sinceră față de Dumnezeu și față de aproapele, pe care l-a parcurs cu fidelitate Sfânta Clara în timpul vieții sale, ne-a fost propus în zilele de novenă de părintele predicator, Bogleș Gabriel, OFMConv, ca subiect de meditație și model de desăvârșire umană și spirituală. Am reținut, din predicile succesive ale părintelui, că acest drum nu este rezervat unui grup restrâns de oameni (cum ar fi preoții sau persoanele consacrate), dar este deschis tuturor sufletelor doritoare de sfințenie. Bogăția spirituală pe care o promite parcurgerea unui asemenea de drum se poate moșteni în măsura apropierii intime de Cristos, mirele sufletelor feciorelnice. De acest adevăr ne asigură însăși Sfânta Clara, care a ajuns la contemplarea realităților divine urmând șoaptele Duhului Sfânt și imitând modelul de trăire evanghelică al concitadinului ei, Sfântul Francisc de Assisi.

Îngemănarea atât de firească a acestor doi sfinți este motivată de idealul lor spiritual, pentru care au luptat cu mult curaj și hotărâre, și anume - abandonarea radicală a plăcerilor lumești și a bunurilor trecătoare în schimbul urmării fidele a lui Cristos Răstignit, umil și sărac. Acest schimb edificator a fost subliniat de Ministrul Provincial, pr. Damian Gheorghe Pătrașcu OFMConv, în dimineața zilei 2 august 2022, cu ocazia sărbătorii "Sfânta Maria a Îngerilor de la Porțiuncula". Pentru câteva momente, părintele Damian ne-a transpus, cu spiritul și cu imaginația, în mediul material, social și moral în care și-a desfășurat misiunea evanghelizatoare seraficul părinte Francisc, sensibilizându-ne inimile și conștiințele cu privire la nevoia de reconciliere cu Dumnezeu și cu aproapele. Fără iertare, mai ales fără iertarea lui Dumnezeu, omul devine fiară, judecător și ucigaș al aproapelui și al persoanei proprii, afirma sfinția sa în cadrul predicii. În schimb, iubirea sinceră pentru Cristos și Biserica sa ne constrânge să mergem în întâmpinarea fraților care aveau nevoie de iertare, rugându-ne pentru cei care ucid oameni, pentru cei care urăsc, pentru cei care nu vor să ierte, pentru cei care nu știu să ierte, pentru cei care refuză iertarea lui Dumnezeu și a semenilor etc.

Din cele rezumate mai sus înțelegem că invitația pe care Sărăcuțul din Assisi a primit-o din partea lui Isus Răstignit cu câteva secole în urmă, aceea de a repara Biserica aflată în ruină, și pe care sfânta Clara a acceptat-o fără rezerve, se adresează fiecăruia dintre noi. Prin urmare, orice persoană din Biserică are propria vocație pe care poate și trebuie să o descopere în lumina Duhului Sfânt. Mai mult, în Biserică, vocațiile sunt complementare, se sprijină reciproc, formează o unitate în diversitate... iar noi suntem chemați să ne asumăm vocația baptismală, să fim Biserică și totodată să o reînnoim, s-o facem să crească în sfințenie, potrivit cu harurile primite.

Aceste ultime gânduri au fost extrase din predica Preasfințitului Iosif Păuleț, care a răspuns cu bucurie la invitația noastră și a binevoit să prezideze Sfânta Liturghie în seara zilei de 11 august 2022 în Solemnitatea Sfintei Clara. Prezența Excelenței sale în mijlocul nostru a fost edificatoare din mai multe motive, între care primează comuniunea fraternă și îndrumările spirituale.

Sinergia vieții sfinților Francisc și Clara și aportul pe care l-au adus la edificarea Trupului Mistic al lui Cristos, și pe care Excelența sa le-a prezentat atât de bine, ne-au reamintit de frumusețea și responsabilitatea vocației noastre. Asemenea Sfintei Clara, și noi suntem invitați să-l urmăm pe Cristos în duhul sărăciei, completând proiectul misionar al preoților și cateheților și însoțindu-i cu rugăciunea și slujirea noastră zilnică.

Mulțumim tuturor binefăcătorilor, care cu generozitate și sacrificiu ne sunt alături în diferitele necesitați. Bunul Dumnezeu să le asculte cererile și să ne facă pe toți plăcuți înaintea feței sale de Tată

Exemplul Sfintei maici Clara să inspire în noi toți dorința ca Biserica să crească necontenit în sfințenie

Surorile Clarise din Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Roman: Surorile Clarise în sărbătoare.
 


lecturi: 1521.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat