Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 13/12.08.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

Mii de pelerini sunt așteptați și anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți și credincioși din străinătate sau credincioși români care locuiesc în diaspora, veniți special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica. Printre pelerini vor fi: PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Duminică, 14 august, la ora 12.00, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului vor fi ținute de pr. Petru-Sebastian Tamaș, director al Oficiului pentru Pastorația Școlară în Dieceza de Iași.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte și pelerinajul tinerilor și al persoanelor consacrate de duminică, 14 august, pelerinaj reluat anul acesta după anii pandemiei. Pelerinii care vor fi însoțiți de PS Petru Sescu sunt invitați să se unească în rugăciune și să participe la pelerinajul pe jos spre Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica cu o intenție specială: pacea pentru lumea întreagă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.30, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Sescu, animată de tineri, seminariști și persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălța din glasurile și din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Iosif Păuleț.

În ziua de hram, luni, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Sfânta Liturghie de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, alături fiind și PS Iosif Păuleț, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel și aproximativ 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea pastorală dată ca o invitație la pelerinajul de la Cacica, cu titlul "Pelerini la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica", PS Iosif Păuleț i-a invitat pe credincioși, în aceste timpuri dificile, să se îndrepte către sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru că aici, "împreună cu ceilalți frați, asemenea unei familii reunite în numele Domnului, avem posibilitatea să simțim mai intens ocrotirea Mamei noastre cerești. Prezența ei plină de grijă și duioșie ne poate da puterea și curajul de care avem nevoie pentru a înainta cu încredere pe căile vieții". Mesajul păstorului Diecezei de Iași se încheie cu o invitație la rugăciune: "Având în vedere situația tensionată din țara vecină, Ucraina, alături de intențiile personale de rugăciune, vă invit în mod special anul acesta să ne rugăm Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei darul păcii pentru noi și pentru lumea întreagă".

Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct audio/video de echipa ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski și Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de Presă
Pr. Adrian Blăjuță

________________________________________

Persoane de contact:
- Pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766.689.853; e-mail: adrian@ercis.ro)
- Pr. Anton Mărăndescu (paroh de Cacica) (tel. 0230.237.009; 0763.318.635)
- Pr. Felix Roca (tel. 0741.501.481) - pentru pelerinajul tinerilor și al persoanelor consacrate

* * *

Programul pelerinajului la Cacica

Duminică, 14 august 2022
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
13.30 - Primirea tinerilor pelerini (pelerinajul începe la ora 12.00 de la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele)
16.00 - Calea sfintei cruci
17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană și procesiunea cu lumânări în jurul bazilicii

Luni, 15 august 2022
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică
08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.
 


lecturi: 1470.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat