Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Jozef Tomko

A murit la primele ore ale zilei de luni 8 august 2022, în reședința sa de la Roma, cardinalul slovac Jozef Tomko, fost secretar general al Sinodului Episcopilor, prefect emerit al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și președinte emerit al Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale. Avea 98 de ani și era cel mai bătrân membru al Colegiului Cardinalilor. La 25 iunie a fost internat la Spitalul Policlinic Gemelli ca urmare a unei căderi, cu complicații datorate și infectării de Covid-19. În timpul șederii sale în spital a primit, la 16 iulie, vizita cardinalului secretar de stat. Sâmbătă 6 august s-a întors în apartamentul său, unde era asistat de Surorile Milostivirii ale Sfântului Vincențiu de Paul.

Cardinalul Tomko s-a născut la 11 martie 1924 la Udavské, în Arhidieceza de Košice, în Slovacia. A primit hirotonirea sacerdotală la 12 martie 1949. La 12 iulie 1979 a fost ales arhiepiscop titular de Doclea și numit secretar general al Sinodului Episcopilor. A primit hirotonirea episcopală de la Ioan Paul al II-lea, în Capela Sixtină, la 15 septembrie 1979. A fost numit pro-prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor la 24 aprilie 1985. În consistoriul din 25 mai din același an a fost creat și publicat cardinal al diaconiei "Gesù Buon Pastore alla Montagnola", devenind prefect al Dicasterului misionar. La 29 ianuarie 1996 a optat pentru titlul "Santa Sabina all'Aventino". La 9 aprilie 2001 a renunțat la funcția de prefect și, de la 15 octombrie 2001 până la 1 octombrie 2007, a fost președinte al Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale. Liturghia de înmormântare va fi celebrată joi, 11 august 2022, la ora 11.00, la altarul catedrei din bazilica vaticană. După aceea cardinalul va fi înmormântat în Slovacia, în catedrala din Košice.

Evenimentele istorice l-au împiedicat îndelung să se întoarcă în Slovacia sa, și astfel Jozef Tomko a ales ca patrie lumea. Cu această viziune universală a trăit angajarea sa ca "motor" al Sinodului Episcopilor și apoi ca prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, călătorind în lung și în lat pentru a întâlni oamenii, mai ales în colțurile cele mai sărace ale pământului.

Figura sa, nobilă și austeră, rămâne legată, îndeosebi, de gestul liturgic din Miercurea Cenușii: fiind cardinal titular de "Santa Sabina", el, începând din 1996, a impus cenușa la trei papi. "Trebuie să mărturisesc un anumit disconfort personal în care mă aflu în fiecare an", a destăinuit el. "Disconfortul - explica el - se naște tocmai din formula impunerii cenușii. Cu adevărat îmi este greu să-i repet papei: «Convertiți-vă și credeți în Evanghelie». El care avea drept deplin să spună asta mie și tuturor celorlalți!"

După studiile primare în orașul natal Udavské, a frecventat școala secundară la Michalovce, între 1935 și 1943, când s-a înscris la Facultatea de Teologie "Sfinții Ciril și Metodiu" la Bratislava.

Însă, în plin al Doilea Război Mondial, parcursul său a fost întrerupt în mod forțat. Și astfel a ajuns în 1945 la Roma, unde locuind în Colegiul Pontifical "Sfântul Ioan Nepomuk", a făcut studiile la Universitățile Pontificale Lateran și Gregoriana, obținând doctoratele în teologie, drept canonic și științe sociale, cu o disertație despre De Sancti Spiritus inhabitatione secundum B. Petrum de Tarantasia (1951).

Cu luarea puterii și cu persecuția comunistă, din 1948 i-a fost imposibil să se întoarcă în Cehoslovacia. Și astfel, în 1949, a fost hirotonit preot la Roma de arhiepiscopul vice-gerent Luigi Traglia, încardinându-se în dieceza papei.

Între 1950 și 1965 a desfășurat funcțiile de econom, vice-rector și rector al Colegiului Nepomucen și al Colegiului pentru preoți proveniți din diferite țări, inclusiv cele din misiune și din America Latină.

A intrat în slujba Sfântului Scaun prin concurs în august 1961. Prima sa funcție a fost aceea de adjutant de studiu în Congregația pentru Doctrina Credinței. A fost printre cei numiți să organizeze Comisia Teologică Internațională, ca secretar tehnic. Din 1966 a lucrat timp de treisprezece ani la Sfântul Oficiu ca șef de oficiu al secțiunii doctrinale.

În 1967 a desfășurat misiunea de secretar special la prima adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor cu tema: "Păstrarea și întărirea credinței catolice, integritatea sa, vigoarea sa, dezvoltarea sa, coerența sa doctrinală și istorică". Și începând din 1970 până în 1978 a ținut cursuri de actualizare canonică la Gregoriana.

În decembrie 1974 a fost numit subsecretar al Congregației pentru Episcopi. Îndeosebi, a colaborat la redactarea documentului despre colaborarea dintre episcopi și călugări Mutuae relationes (1978).

În 1979, Ioan Paul al II-lea, alegându-l arhiepiscop, i-a încredințat funcția de secretar general al Sinodului Episcopilor. Papa Wojtyła i-a conferit personal hirotonirea episcopală în Capela Sixtină în ziua sărbătorii Sedembolestnà Panna Mària, Fecioara celor Șapte Dureri, patroana Slovaciei. Pontiful a ținut omilia în slovacă și a dispus ca Radio Vatican să transmită în țările din Europa Centrală toată celebrarea, preluată și de televiziunea austriacă, vizibilă și în națiunea învecinată. Co-consacratori au fost arhiepiscopul Eduardo Martínez Somalo, substitut de la Secretariatul de Stat, și Andrew Gregory Grutka, episcop de Gary. "Ut Ecclesia aedificetur" este motoul său episcopal.

În cei șase ani ca secretar general al Sinodului Episcopilor a pregătit și a îngrijit desfășurarea a două adunări generale ordinare, în 1980 și în 1983, respectiv despre familie și despre pocăință și reconciliere, și a adunării speciale pentru Țările de Jos (1980).

A lansat și pregătirea adunării extraordinare, convocată pentru toamna din 1985, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a încheierii Conciliului al II-lea din Vatican, și a celei ordinare din 1987 despre vocația și misiunea laicilor. A îngrijit volumul Sinodul Episcopilor. Natura, metoda, perspectivele (Libreria Editrice Vaticana, 1985); de asemenea a potențat secretariatul general pentru a-i imprima dinamism nou.

În miezul acestei lucrări, în 1985, a fost numit pro-prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, asumând și funcția de mare cancelar al Universității Pontificale Urbaniana. După o lună a primit purpura de cardinal, devenind astfel prefect.

În acest rol a început să călătorească în țările de misiune, conștient că n-ar fi putut să fie prefectul de la Propaganda Fide rămânând în biroul său. Și cu acest stil a dat impuls întregii strategii misionare, contribuind la înființarea a circa 180 de dieceze noi.

În 2009 a publicat, și în ediție italiană, cartea Pe drumurile misiunii, editată deja în limba slovacă și tradusă și în engleză. În acele pagini a adunat experiențele de călătorie din cei șaisprezece ani ai săi în fruntea dicasterului. Au fost călătorii pastorale pentru a institui dieceze noi, pentru a întemeia biserici noi, seminarii, centre educative și sanitare, precum și călătorii de pregătire pentru vizitele sfântului Ioan Paul al II-lea. La 18 martie 1989 a fost pus în fruntea Comisiei inter-dicasteriale pentru călugării consacrați, organism instituit la aceeași dată și pus sub egida Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

În 1989 s-a întors în Slovacia pentru hirotonirea episcopală - petrecută la 9 septembrie - a noului episcop de Spiš, Monseniorul František Tondra: semn al unei atitudini schimbate a statului față de Biserică. Apoi, deosebit de semnificativă a fost participarea sa la sesiunea plenară a Consiliului Național Slovac la 21 aprilie 1991, cu o intervenție de mare impact, sub semnul actualității mărturiei sfinților Ciril și Metodiu în vederea elaborării unei perspective pentru post-comunism.

La 12 și 13 aprilie 1990 l-a însoțit pe Ioan Paul al II-lea în timpul călătoriei istorice în fosta Republica Federativă Cehă și Slovacă. Papa Wojtyła avea să viziteze apoi Slovacia și în 1995 (30 iunie - 3 iulie) și în 2003 (11-14 septembrie).

În 1998 a fost președinte delegat al adunării speciale pentru Asia a Sinodului Episcopilor.

După trei mandate ca prefect al Propaganda Fide, în 2001 a renunțat la funcția sa. În același an, Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale. În acest domeniu a organizat două Congrese, ambele prezidate de el ca legat pontifical: primul în Mexic, la Guadalajara, în 2002; al doilea la Québec, în Canada, în iunie 2008, la opt luni după renunțarea sa la funcție.

La 17 martie 2010 a făcut parte din Comisia internațională de investigație despre Medjugorje la Congregația pentru Doctrina Credinței.

La 24 aprilie 2012 a fost numit de Benedict al XVI-lea membru al Comisiei de cardinali pentru a desfășura o investigație ca urmare a divulgării la televiziune, în ziare și în alte mijloace de comunicare, a unor documente protejate de secret de oficiu. Cu el făceau parte din comisie cardinalii Julián Herranz Casado și Salvatore De Giorgi.

În diferitele misiuni ale slujirii sale ecleziale a colaborat, în rolul de membru, consultant sau participant, la activități la nivel internațional în domeniul ecumenismului. Între altele, în 1972 a făcut parte din delegația Sfântului Scaun la Federația Mondială Luterană și la Consiliul Mondial al Bisericilor la Geneva. A fost membru și al Comisiei mixte catolică-luterană-reformată despre teologia căsătoriei.

În afară de asta a condus delegația Sfântului Scaun la reuniunea miniștrilor europeni pentru problemele familiei, ținută la Roma în 1981; a făcut parte din Consiliul superior al Operelor Misionare Pontificale; și s-a angajat în aprofundarea problematicilor referitoare la viața consacrată, dreptate și pace, laicat.

Începând de la numirea sa ca secretar general al Sinodului Episcopilor a participat aproape la toate adunările ordinare și speciale.

A fost de mai multe ori trimis de Sfântul Scaun la reuniuni ale episcopilor. Îndeosebi, în 1970, la Conferința Panasiatică la Manila; în 1973, la adunarea plenară a celor patru episcopate din Oceania la Sydney; în 1979, la a treia Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Puebla; în 1980, la celebrările de 25 de ani de la fondarea CELAM la Rio de Janeiro; în 1981, la reuniunea SECAM la Yaoundé; în 1992, la a patra Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Santo Domingo.

În multiple ocazii a fost trimis special al papei: în 1986, la Kampala pentru celebrările în cinstea martirilor din Uganda; în 1987, la Bogotá pentru al treilea congres misionar latinoamerican; în 1988, la Bamako pentru centenarul evanghelizării lui Mali; în 1989, la Dakar, în Senegal, pentru centenarul pelerinajelor la sanctuarul național Notre-Dame de la Délivrance din Poponguine; în 1991, la Lima pentru al patrulea congres misionar latinoamerican, precum și la celebrările centenarului Bisericii din Camerun; în 1992, la cele pentru cei 150 de ani ai evanghelizării lui Tonga; în 1993, la cele pentru centenarul Arhidiecezei de Accra în Ghana; în 1994, la cele pentru cei 150 de ani ai evangelizării Insulelor Fiji; în 1996, la ceremoniile conclusive ale centenarului evanghelizării Namibiei; în 1997, la ceremoniile pentru cei 150 de ani ai Diecezei de Port-Louis, Mauritius; în 1999, la Paraná, în Argentina, la al șaselea congres misionar latinoamerican și la primul congres misionar american; în 2002, la promulgarea solemnă a actelor primului Conciliu plenar al Bisericii din Slovenia; în 2003, în Ucraina la mutarea relicvelor fericitului episcop martir Teodor Romzha.

Tot în 2003, a fost în fruntea delegației Sfântului Scaun la congresul interreligios din Astana, în Kazahstan. Apoi, în 2005, a fost trimis special la ceremoniile conclusive ale Congresului euharistic slovac și, la Murcia, în Spania, la celebrările pentru primul Congres euharistic internațional universitar; în 2009, în Grecia, la ceremonia conclusivă a Anului Paulin și, la Taipei, pentru cea a celor 150 de ani ai evanghelizării Taiwanului; în 2010, pentru celebrările celui de-al treilea centenar al catedralei din Minsk în Bielorusia; în 2011, în Croația, pentru cei 600 de ani ai miracolului euharistic de la Ludbreg și, în Rusia, pentru centenarul dedicării catedralei "Neprihănita Zămislire" la Moscova; în 2012, în Ucraina, pentru cei 60 de ani ai sediului arhiepiscopal mitropolitan de la Lvov al latinilor și în 2014, tot în Ucraina, pentru cei douăzeci și cinci de ani ai libertății regăsite a eparhiei greco-catolice de Mukachevo.

În afară de asta, în Curia Romană a fost membru al Consiliului Secțiunii a II-a a Secretariatului de Stat; al Congregațiilor pentru Doctrina Credinței, pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru Episcopi, pentru Cler, pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, pentru Educația Catolică. În afară de asta, a făcut parte din Consiliile Pontificale al Culturii și pentru Textele Legislative; din Comisia Pontificală pentru Statul Cetatea Vaticanului și din Comisia de cardinali de supraveghere pentru Institutului pentru Operele de Religie.

În sfârșit, cu bucurie deosebită l-a însoțit pe sfântul Ioan Paul al II-lea - pe care-l cunoștea încă din 1969, împărtășind și pasiunea sa pentru excursiile în Munții Tatra - în călătoriile sale apostolice în Slovacia. De la prima vizită istorică în 1990, la cea din 1995, până la pelerinajul din 2003 în timpul căruia papei, fragil din cauza bolii, i-a adus slujirea de "a da glas" citind omilii și discursuri.

Activitatea sa în fața problemelor religioase ale conaționalilor săi slovaci a adus roade tangibile. A fost co-fondator al unei reviste religioase și al Institutului "Sfinții Ciril și Metodiu" din Roma. Și a vizitat de mai multe ori comunitățile slovace din Statele Unite ale Americii, din Canada și din diferite țări europene.

Cu ocazia călătoriei Papei Francisc în Slovacia, de la 12 la 15 septembrie 2021, a voit să participe la întâlnirea cu tinerii pe stadionul Lokomotiva, la Košice, marți 14 septembrie. Și la 30 aprilie a fost prezent în Aula "Paul al VI-lea" cu pelerinajul venit din Slovacia tocmai pentru a-i mulțumi pontifului pentru vizită. Prezența sa, avea să spună papa, "ne face să simțim că Biserica este o familie care știe să cinstească bătrânețea ca pe un dar. Dar eu am o îndoială: pare mai tânăr decât mine!".

Autor a numeroase cărți de spiritualitate și de istorie ecleziastică, a fost premiat cu diferite distincții și titluri doctor honoris causa.

(După L'Osservatore Romano, 8 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 737.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat