Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru persoane consacrate și laici

În perioada 1-6 august 2022, la Mănăstirea Surorilor Benedictine "Maica Unității" de la Viișoara, județul Neamț, au avut loc exercițiile spirituale sub îndrumarea pr. Mihai Afrențoae, cu participarea a 25 de persoane consacrate și laici.

Tema centrală propusă a fost "Abraham, Tatăl nostru în credință" și i-a invitat pe participanți la configurarea traseului parcurs de Abraham, "protopărintele nostru după trup" (Rom 4,1), cât și la înțelegerea, prin asemănare, a drumului personal în credință, pe baza Cuvântului lui Dumnezeu.

Premisele acestui itinerar spiritual sunt multiple: omul în căutarea lui Dumnezeu, disponibilitatea și încrederea în planul revelat al Domnului, trăirea demnității de fii adoptivi, prin sacrificiul mântuitor al lui Cristos. A fost explicat, în sensul propriu precum și cel metaforic, imperativul Ieși din țara ta (...)!, expresie a renunțării la starea idolatră care pentru omul modern înseamnă a conștientiza importanța discernământului, o punere în ordine a valorilor, pe o scară ascensională, din perspectivă morală, a alegerilor și la nivel transcendental, situare în Adevăr.

Părintele îndrumător a avut mereu în vedere o imagine în oglindă a lui Abraham și a omului în general, prin explicarea unor atitudini precum fragilitatea umană și nevoia confirmării în "rol", atât ca misiune, cât și ca promisiune a lui Dumnezeu. Termenul Kerigma, prezență a Cuvântului în viața noastră ca Vestea cea bună și ca grijă a Domnului în prefigurarea unor circumstanțe ale trăirii credinței, presupune cooperarea omului în deplină libertate. În consecință, ne-au fost evidențiate momente de referință din învățătura Evangheliei privind ieșirea și retragerea Domnului din mijlocul mulțimii (Mt 15,21), imbold de a nu pune bazele credinței pe minuni (vindecarea unor boli) sau pe cele efemere (satisfacerea foamei), îndemn de a ne retrage noi înșine în zona harului, prin meditație și rugăciune.

În predica părintelui Mihai Afrențoae la textul Evangheliei, colocviile spirituale s-au extins asupra unor concepte aflate în opoziție cum ar fi: tăcerea lui Isus versus rugămintea discipolilor cu privire la femeia canaaneeană care cerea îndurare, atitudinea stingherită a celor ce-l însoțeau pe Isus versus credința femeii păgâne, recunoașterea divinității și căința acesteia versus falimentul mentalității idolatre. Practic, este o invitație la perseverență în pelerinajul credinței noastre, la a rămâne în dialog cu Dumnezeu revelat în Sfânta Scriptură, inserați în activitatea comunității.

Geanina Bulancea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru persoane consacrate și laici (1-6 august)
 


lecturi: 1211.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat