Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 august 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi, Isus le vorbește discipolilor pentru a-i asigura de orice frică și pentru a-i invita la veghere. Sunt două îndemnuri fundamentale pe care le adresează lor: primul este "nu te teme, turmă mică" (Lc 12,32); al doilea "fiți gata" (v. 35). "Nu te teme" și "fiți gata". Este vorba de două cuvinte-cheie pentru a înfrânge fricile care uneori ne paralizează și pentru a depăși ispita unei vieți pasive, adormite. "Nu te teme" și "fiți gata": să ne oprim asupra acestor două invitații.

Nu te teme. În primul rând Isus îi încurajează pe discipoli. Tocmai a terminat de a le vorbi despre grija iubitoare și providențială a Tatălui, care se preocupă de crinii câmpului și de păsările cerului și, prin urmare, cu atât mai mult de fiii săi. De aceea nu trebuie să ne preocupăm și să ne agităm: istoria noastră este în mod trainic în mâinile lui Dumnezeu. Ne încurajează această invitație a lui Isus de a nu ne teme. De fapt, uneori ne simțim închiși într-un sentiment de neîncredere și de angoasă: este frica de a nu reuși, de a nu fi recunoscuți și iubiți, frica de a nu reuși să realizăm proiectele noastre, de a nu fi fericiți niciodată, și așa mai departe. Și atunci ne zbatem pentru a căuta soluții, pentru a găsi vreun spațiu în care să ne evidențiem, pentru a acumula bunuri și bogății, pentru a obține siguranțe; și cum terminăm? Ajungem să trăim în neliniște și în preocupare constantă. În schimb, Isus ne asigură: nu vă temeți! Încredeți-vă în Tatăl, care dorește să vă dea tot ceea ce vă folosește realmente. Deja vi l-a dăruit pe Fiul său, Împărăția sa, și mereu vă însoțește cu providența sa, îngrijindu-se de voi în fiecare zi. Nu te teme: iată certitudinea alipită pe această certitudine. Nu te teme.

Dar a ști că Domnul veghează cu iubire asupra noastră nu ne autorizează să dormim, să ne lăsăm cuprinși de lene! Dimpotrivă, trebuie să fim treji, vigilenți. De fapt, a iubi înseamnă a fi atenți față de celălalt, a ne da seama de necesitățile sale, a fi disponibili să ascultăm și să primim, să fim gata.

Al doilea cuvânt: "Fiți gata!". Este a doua invitație de astăzi. Este înțelepciune creștină. Isus repetă de mai multe ori această invitație și astăzi face asta prin trei parabole scurte, centrate pe un stăpân al casei care, în prima, se întoarce pe neașteptate de la nuntă, în a doua nu vrea să se lase surprins de tâlhari, și în a treia se întoarce dintr-o lungă călătorie. În toate, mesajul este acesta: trebuie să fim treji, să nu adormim, adică să nu fim distrași, să nu cedăm în fața lenei interioare, pentru că, și în situațiile în care nu ne așteptăm, Domnul vine. A avea această atenție față de Domnul, a nu fi adormiți. Trebuie să fim treji.

Și la sfârșitul vieții noastre ne va cere cont de bunurile pe care ni le-a încredințat; pentru aceasta, a veghea înseamnă și a fi responsabili, adică a păstra și a administra acele bunuri cu fidelitate. Am primit mult: viața, credința, familia, relațiile, munca, dar și locurile în care trăim, orașul nostru, creația. Am primit atâtea lucruri. Să încercăm să ne întrebăm: avem grijă de acest patrimoniu pe care Domnul ni l-a lăsat? Păstrăm frumusețea sa sau folosim lucrurile numai pentru noi și pentru conveniențele noastre de moment? Trebuie să ne gândim un pic la asta: suntem păzitori a ceea ce ne-a fost dat?

Fraților și surorilor, să mergem fără frică, având certitudinea că Domnul ne însoțește mereu. Și să rămânem treji, pentru ca să nu ni se întâmple să adormim în timp ce trece Domnul. Sfântul Augustin spunea: "Îmi este teamă ca Domnul să treacă și eu să nu-mi dau seama"; să fiu adormit și să nu-mi dau seama că trece Domnul. Fiți treji! Să ne ajute Fecioara Maria, care a primit vizita Domnului și, cu promptitudine și generozitate, a spus acel "iată-mă" al său.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Doresc să salut cu satisfacție plecarea din porturile din Ucraina a primelor nave încărcate cu cereale. Acest pas demonstrează că este posibil a dialoga și a ajunge la rezultate concrete, care folosesc tuturor. De aceea, acest eveniment se prezintă și ca un semn de speranță, și doresc din inimă ca, urmând acest drum, să se poată pune capăt luptelor și să se ajungă la o pace justă și durabilă.

Am aflat cu durere știrea despre incidentul stradal petrecut ieri dimineață în Croația: câțiva pelerini polonezi care mergeau la Medjugorje și-au pierdut viața și alții au fost răniți. Sfânta Fecioară Maria să mijlocească pentru toți și pentru cei din familiile lor.

Astăzi este ziua culminantă a Pelerinajului European al Tinerilor la Santiago de Compostela, amânat de anul trecut care era Anul Sfânt Compostelan. Cu bucurie binecuvântez din inimă pe fiecare dintre tinerii care au participat și îi binecuvântez și pe cei care au lucrat pentru a organiza și a însoți acest eveniment. Viața voastră să fie mereu un drum: un drum cu Isus Cristos, un drum spre Dumnezeu și spre frați, un drum în slujire și în bucurie!

Și acum adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini din diferite țări, îndeosebi credincioșii din Malta. Salut grupul din Crevalcore, tinerii din Dieceza de Verona și cei de la Oratoriul "Don Bosco" din Tolmezzo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 400.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat