Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia cardinalului Semeraro la aniversarea morții lui Paul al VI-lea

Pentru a nu pierde amintirea Conciliului al II-lea din Vatican

Nu trebuie lăsată să treacă neobservată a șaizecea aniversare a începutului Conciliului al II-lea din Vatican, care va fi la 11 octombrie 2022. Este ceea ce a sugerat cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, în timpul Liturghiei în Grotele Vaticane. Ocazia a fost amintirea morții sfântului Paul al VI-lea, petrecută la Castel Gandolfo chiar la 6 august 1978.

Continuând în tradiția de a se întâlni în rugăciune la mormântul pontifului pentru a celebra Euharistia în sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, cardinalul a subliniat faptul că memoria liturgică a lui Paul al VI-lea a fost fixată, din 2019, la 29 mai, ziua hirotonirii sale sacerdotale. Cele două date sunt distante, dar pentru papa brescian nu era mare distanță spirituală, a evidențiat prefectul. Așa cum demonstrează, de exemplu, scrisoarea pe care a scris-o prietenului Andrea Trebeschi "pentru a-i încredința în mod deosebit hirotonirea sa", pe care Montini o descria ca "transformare fundamentală a vieții mele".

Toți, a adăugat Semeraro, "avem în sfântul Paul al VI-lea un punct de referință foarte iubit precum și motive diferite pentru a fi cinstitori ai lui". Apoi, făcând referință la Conciliul al II-lea din Vatican, cardinalul a subliniat că el a fost voit de sfântul Ioan al XXIII-lea ca întâlnire a Bisericii cu Cristos înviat; și Paul al VI-lea "a văzut și a trăit conciliul ca și el ca întâlnire, prietenie cu Cristos". În acest sens Semeraro a citat alocuțiunea din 14 septembrie 1965, când Montini s-a adresat părinților conciliari spunând: "Cu noi este acel Cristos, în al cărui nume suntem adunați și a cărui asistență străjuiește mereu drumul nostru în timp".

Pentru aceasta, a continuat Semeraro, se poate împărtăși ceea ce a scris teologul Marie-Joseph Le Guillou în cartea sa Fața Celui Înviat. Măreția profetică, spirituală și doctrinală, pastorală și misionară a Conciliului al II-lea din Vatican: "Paul al VI-lea, care într-o zi, fără îndoială, va fi proclamat învățător al misterului lui Cristos... a știut să definească conciliul un act de contemplație, capabil să trezească reînnoirea, căutarea unității, dialogul cu lumea".

În alocuțiunea sa pentru începutul celei de-a doua perioade conciliare, la 29 septembrie 1963, Montini cerea Bisericii să "descopere propria formă, adică frumusețea" voită de Cristos de care trebuie să strălucească. "A revigora și a face tot mai transparentă această asemănare cu Cristos - a afirmat cardinalul - trebuie să fie și angajarea fiecăruia dintre noi, fie personal, fie în slujirea Bisericii pe care suntem chemați s-o desfășurăm".

În general, a continuat celebrantul, este "ca un joc în familie și între prieteni, de fiecare dată când se naște un băiețel sau o fetiță: a spune cui îi seamănă". Pentru aceasta, a spus el, "aș vrea ca după șaizeci de ani de la conciliu asemănarea Bisericii cu Cristos să crească și să se întărească".

Făcând referință la relatarea din Evanghelia lui Luca despre episodul Schimbării la Față a Domnului, cardinalul a notat ceea ce prezintă evanghelistul, și anume că, "în timpul acelei rugăciuni a lui, toți cei trei l-au lăsat singur", pentru că erau "toropiți de somn"; însă, când s-au trezit, "au văzut gloria sa și pe cei doi oameni care erau cu El". Sfântul Augustin, a amintit prefectul, reia în această privință o întrebare: "cum de după Învierea sa atâtea persoane care, deși l-au cunoscut, nu l-au recunoscut?". În schimb, cum de, la Schimbarea la Față, "cei trei discipoli care erau pe Tabor l-au recunoscut cu toate că fața lui strălucea ca soarele?"

Răspunsul sfântului episcop este acesta: "De vreme ce erau cu El, erau foarte siguri că era vorba de El". De fapt, a subliniat cardinalul, "a fi cu Isus, a-l iubi este condiția pentru a-l recunoaște. Dacă pe Isus nu-l iubim, nu ajungem să-l recunoaștem. Iubirea este cea care permite să cunoaștem cu adevărat și acest lucru nu este valabil numai pentru dinamismele umane, ci și cu privire la Dumnezeu și la Fiul său Isus Cristos". Probabil că și pentru aceasta glasul care se face auzit din nor reafirmă că Isus este alesul, preaiubitul Tatălui: "Acesta este Fiul meu cel ales, ascultați de el!". Cu iubire "îl ascultăm pe Isus. Pe Dumnezeu îl cunoaștem parcurgând drumul iubirii", așa cum a spus papa Francisc într-o omilie.

Întrebări de acest gen le-a pus odată și Paul al VI-lea, a amintit Semeraro. A făcut asta în audiența din 3 noiembrie 1976, cu două simple întrebări: "Cine este Cristos, în El însuși? Cine este Cristos pentru mine?". Și a încheiat discursul cu exprimarea dorinței de "a-l vedea pe Isus", așa cum i-au cerut lui Filip câțiva greci (cf. In 12,21). De fapt, a-l vedea pe Isus a fost "aspirația permanentă a sfântului Paul al VI-lea și acum - a încheiat Semeraro - el se bucură de vederea Mielului".

(După L'Osservatore Romano, 6 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 374.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat