Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bomba atomică: un holocaust în 1945, o amenințare teribilă astăzi
de Amedeo Lomonaco

Verona în Italia, Popayán în Columbia, Kehancha în Kenya, Tambov în Rusia, Cherson în Ucraina. Aceste orașe, așa de depărate și diferite între ele, au în comun o cifră: numărul lor de locuitori este mai mult sau mai puțin al populației din Hiroshima în anul 1945. Erau circa 255.000 persoanele care trăiau în orașul portuar japonez când, la 6 august din acel an, o furtună fierbinte în urma lansării, din partea aeronauticii militare nord-americane, a unei bombe atomice cu uraniu. O tragedie imprimată în memoria mondială care rămâne o mărturie și în acest timp al nostru care nu este imun la riscul unei noi catastrofe, al unui nou holocaust. Hiroshima și Nagasaki, cealaltă metropolă niponă care a experimentat oroarea puterii militare atomice, nu sunt capitole dramatice izolate în trecut. Sunt un avertisment permanent, pentru ca alte orașe să nu fie lovite de una din cele peste 12.700 de arme nucleare răspândite în diferite regiuni ale lumii. Mare parte din bombele atomice disponibile actualmente sunt mult mai puternice decât cele lansate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: pot semăna moarte și distrugere în câteva clipe cu bilanțuri în mod potențial cu mult mai impresionante. Și pot declanșa consecințe dramatice pe parcursul multor decenii, compromițând viața următoarelor generații.

ONU: "omenirea se joacă având un pistol încărcat"

Intervenind la ceremonia de comemorare pentru a 77-a aniversare a bombei asupra Hiroshimei, secretarul Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a invocat un stop la creșterea aprovizionării cu arme nucleare, avertizând că diferite crize cu "nuanțe nucleare periculoase" se răspândesc rapid. "Armele nucleare nu au sens. După trei sferturi de secol, trebuie să ne întrebăm ce am învățat din ciuperca atomică ridicată asupra acestui oraș în 1945", a spus secretarul Națiunilor Unite la Peace Memorial Park din Hiroshima. "Crizele cu nuanțe nucleare grave se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu la peninsula coreeană, la invazia rusă din Ucraina. Omenirea se joacă având un pistol încărcat".

Papa: nu se obține pacea cu echilibrul teroarei

Armamentele nucleare formează arsenale care amenință omenirea, casa noastră comună. Nu sunt bastioane ale logicii înarmării, ci posibile "porți" ale unui abis în care poate cădea, pe neașteptate, toată familia umană. Papa Francisc a amintit asta de mai multe ori în timpul pontificatului. Și a reafirmat asta recent într-un tweet cu ocazia începutului Conferinței ONU despre revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se va desfășura la New York până la 26 august. "Folosirea de arme nucleare precum și posesia lor - scrie pontiful - este imorală. A încerca să se asigure stabilitatea și pacea printr-un fals sentiment de siguranță și un «echilibru al teroarei» conduce în mod inevitabil la raporturi otrăvite între popoare și împiedică dialogul adevărat".

O amenințare reală

"Din păcate, vedem că în cadrul doctrinelor strategice ale țărilor care dispun de arme atomice este menționată posibila folosire a acestor armamente". Este ceea ce subliniază la Radio Vatican - Vatican News Maurizio Simoncelli, vicepreședinte și co-fondator al Institutului de Cercetări Internaționale Arhiva Dezarmare.

- La 6 august era lansată bomba nucleară asupra Hiroshimei. După trei zile, o altă bombă atomică lovea Nagasaki. Ce ne spun astăzi aceste evenimente care par aparent îndepărtate de viețile noastre?

Ne amintesc că amenințarea nucleară nu este numai una ipotetică, ci este un fapt care s-a petrecut din punct de vedere istoric. Astăzi conflictul din Ucraina ne amintește că este o amenințare reală. Din păcate, vedem că în cadrul doctrinelor strategice ale țărilor care dispun de arme atomice este menționată posibila folosire a acestor armamente. Posibilitatea autodistrugerii civilizației noastre este gata mereu să ne lovească.

- Conferința ONU despre revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară, în desfășurare la New York, se ține într-un moment critic. Scenariul cel mai alarmant, dar nu unicul, este legat tocmai de războiul din Ucraina. Așadar, conflictul în țara est-europeană nu este unicul factor de risc...

Nu, absolut nu. Deja în Conferința de revizuire din 2015, într-un climat complet diferit față de cel actual, nu s-a ajuns la nicio decizie pozitivă în cadrul unui proces de dezarmare. La distanță de cincizeci de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de Neproliferare Nucleară, sunt încă prezente în lume 12.700 de bombe atomice. Arme care amenință, efectiv, viața pe planeta noastră. În afară de asta, asistăm la o modernizare a transportatoarelor cu avioane tot mai puternice, cu bombe hipersonice și la aplicarea inteligenței artificiale și la sectorul militar nuclear. Este greu de imaginat că această Conferință ONU despre revizuirea TNP poate duce la vreun rezultat.

- Între altele, în acest climat de tensiune, invazia rusă izbucnită în luna februarie ar putea induce unele țări să revadă decizia lor de a renunța la armele atomice...

Acesta este unul dintre altele efecte ale acestei crize. Nu trebuie uitat că, în perioada războiului rece și a dezarmării care a avut loc la începutul anilor '90, Ucraina și alte țări au renunțat la armele atomice care făceau parte din arsenalul fost sovietic. Angajarea era că arma atomică nu va fi folosită și că nu vor fi amenințate aceste țări tocmai pentru că au aderat la un proces de dezarmare. Astăzi, în schimb, am văzut ca lecție istorică faptul că aceia care au păstrat armamentele nucleare au menținut o formă de "asigurare".

- Papa Francisc a afirmat de mai multe ori că este imorală folosirea și posesia de arme atomice. Și nu poate fi echilibrul teroarei garanția pentru o lume în pace...

Papa Francisc, de mai multe ori, a ridicat propriul glas împotriva armelor nucleare și împotriva războaielor. Este evident că nu poate să fie căutarea unei supremații militare, și în domeniul nuclear, aceea care poate aduce pacea în lume. În momentul în care o țară sau o coaliție de state încearcă să afirme o supremație militară pune în mișcare un mecanism prin care celelalte țări se simt amenințate și nu mai există o siguranță împărtășită. Există o nesiguranță împărtășită, deci există o nouă cursă a înarmărilor așa cum înregistrăm, din păcate, de mai mulți ani.

(După Vatican News, 6 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 510.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat