Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Când Biserica este unită, se pot face minuni

de Paolo Ondarza

Biserica ori este sinodală ori nu este Biserică: papa reafirmă iarăși un concept îndrăgit de el în întâlnirea privată avută cu 15 din cei peste 200 de iezuiți din provincia canadiană, care s-a desfășurat la 29 iulie 2022 în Arhiepiscopia din Québec cu puțin înainte de sfârșitul călătoriei apostolice. În Civiltà Cattolica textul întregii conversații într-un articol semnat de director, părintele Antonio Spadaro.

Când se spune "Biserică sinodală", expresia este redundantă pentru că "Biserica ori este sinodală ori nu este Biserică". Un sinod despre sinodalitate folosește pentru a reafirma acest lucru, amintește papa într-o conversație lungă de o oră cu iezuiții din Canada, o țară pe care anterior amintește că a vizitat-o de alte două ori: în anii '70 în calitate de maestru de novici și în 2008 cu ocazia Congresului Euharistic Internațional.

Unitatea Bisericii canadiene

"Sinodul - amintește Papa Francisc - nu este o întâlnire politică, nici un comitet pentru decizii parlamentare". Este exprimarea Bisericii unde protagonistul este Duhul Sfânt, ca în faptele relatate în Faptele Apostolilor. Sinod înseamnă a merge împreună și "A merge împreună" a fost motoul pelerinajului penitențial abia încheiat: o ocazie în care s-a evidențiat unitatea Bisericii, afirmă episcopul de Roma, citând zicala "dacă vrei să mergi repede mergi singur, în schimb dacă vrei să mergi sigur mergi însoțit".

Minunile unei Biserici unite

Procesul de reconciliere cu populațiile indigene nu s-a încheiat, dar "cel mai important lucru este că episcopatul a ajuns în acord, a acceptat provocarea, a mers înainte": "acest exemplu al Canadei a fost un exemplu de episcopat unit", "și când un episcopat este unit, poate înfrunta bine provocările care se prezintă". Dacă acest drum de reconciliere merge bine, constată Papa Francisc, "nu este din datorită vizitei mele. Eu sunt numai cireașa de pe tort. Episcopii sunt cei care au făcut totul cu unitatea lor". Sfântul Părinte subliniază și capacitatea din partea indigenă de a înfrunta bine problema și de a se angaja și vorbește despre familiaritatea constatată între episcopi și indigeni: "Sunt minunile care se pot face atunci când Biserica este unită".

Domnul dăruiește forță celor fragili

Apoi avertizează cu privire la unul dintre cei mai răi dușmani ai unității Bisericii: ideologia. "Adevărata forță a unui iezuit - mai afirmă el - este conștiința propriei fragilități. Domnul este cel care ne dă forța". După aceea Papa Francisc este interpelat despre unele comentarii apărute în presă în timpul călătoriei din Canada, ca de exemplu întrebarea despre motivul pentru care papa cere scuze în numele creștinilor, dar nu în numele Bisericii ca instituție. "Eu vorbesc în numele Bisericii și atunci când nu explic asta", specifică el. "Dimpotrivă, trebuie să explic că este vorba de o gândire personală a mea atunci când nu vorbesc în numele Bisericii".

Dreptul, ca și morala: pe cale

Celor care s-au întrebat cum de n-a fost o întâlnire cu victimele abuzurilor sexuale în timpul acestei călătorii el explică faptul că a răspuns la diferite scrisori în această privință înainte de călătorie și că voința a fost aceea de "a face să iasă în evidență în această călătorie tematica legată de indigeni". Vorbind tot despre abuzuri, unii dintre cei prezenți la întâlnire afirmă că mulți vorbesc despre Papa Francisc ca papa schimbărilor, și la nivel penal. "Dreptul nu se poate ține în frigider, însoțește viața și viața merge înainte: ca și morala, dreptul se perfecționează", răspunde episcopul de Roma. "Înțelegerea omului se schimbă cu timpul și conștiința se aprofundează". Este o greșeală a concepe viziunea despre doctrina Bisericii ca un monolit.

Tradiționalism, păgânism al gândirii

Așadar este important a avea respect față de tradiția autentică, "amintire vie a credincioșilor", opusă tradiționalismului care în schimb, remarcă pontiful, este "viața moartă a credincioșilor". A justifica orice acțiune cu "mereu s-a făcut așa", adaugă el, "este păgânism al gândirii".

Liturgia și unitatea Bisericii

Răspunzând la o întrebare despre liturgie și unitatea Bisericii, Papa Francisc amintește pe de o parte deformările liturgice monstruoase în America Latină de acum 30 de ani și pe de altă parte succesiva "îmbătare înapoiată a vechiului". "Acțiunea mea în acest domeniu", explică el, a urmat "linia parcursă de Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, care a permis ritul vechi și a cerut să se verifice ulterior. Verificarea mai recentă a dat de înțeles că era nevoie să se disciplineze problema și să se evite ca să fie un fapt la modă, ci să rămână o problemă pastorală". Papa este sigur că "vor veni studii care vor perfecționa reflecția despre o temă atât de importantă", pentru că "liturgia este lauda publică a poporului lui Dumnezeu".

Calvarul din Haiti

Provincia canadiană a Societății lui Isus cuprinde și teritoriul din Haiti și nu putea lipsi o reflecție despre procesul dificil de reconciliere națională în desfășurare în țara caraibiană: "Haiti trăiește un calvar", comentează Papa Francisc exprimând toată participarea sa și destăinuind că se teme să nu se cadă "într-o fântână de disperare". "Nu mi se pare că organizațiile internaționale au înțeles cum trebuie făcut", adaugă el invitând să se găsească soluții concrete pentru a ieși din criză și sugerând Bisericii inițiative de rugăciune și pocăință pentru a ajuta populația haitiană să crească în speranță.

(După Vatican News, 4 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 708.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat