Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Darul lacrimilor
de Massimiliano Menichetti

În societatea de astăzi există imagini care fac înconjurul lumii în puține secunde, împărtășite pe social media grație telefoanelor și computerelor: mii, milioane, dacă nu miliarde de persoane se află adesea inconștient privind aceeași fotografie. Există linii, culori și forme care dispar în vârtejul împărtășirii, altele rămân imprimate în memorie pentru totdeauna, altele sunt păstrate exclusiv în inimă. În călătoria Papei Francisc în Canada, de la 24 la 30 iulie 2022 au fost multe astfel de fotografii care relatează mult mai mult decât un eveniment: deschid spații, arată tăceri, durere și suferință, dar și apartenență, recunoaștere, întâlnire, speranță.

Papa a făcut, așa cum a indicat el însuși, un pelerinaj penitențial într-o țară care a văzut martiriul popoarelor indigene cărora le-au fost smulși copiii în timpul politicilor de asimilare și izolare. Papa Francisc a pornit la drum, ducând lumina lui Cristos, a Bisericii care vede, căreia nu-i este frică de adevăr și de a cere iertare, care îmbrățișează, ascultă, iubește. O Biserică ce este aproape de orice nevoiaș, fără ezitări, fără îndoieli, fără întârzieri, fără piedici.

În șase zile papa a străbătut Canada atingând periferiile inimii și pe cele geografice, ajungând până la granițele cercului polar arctic unde trăiește cea mai mare comunitate Inuit de pe planetă. La Iqaluit i-a întâlnit pe foștii elevi din școlile rezidențiale la una din cele patru școli elementare: structurile teribile create pentru a-i reeduca pe indigenii smulși din familiile lor, locuri de atrocități și violențe. Papa Francisc a intrat într-o cameră din această structură, care amintește de o mare cutie albă, cu obloane distribuite pe pereții poliedrici și proeminenți.

A intrat în tăcere: îl așteptau câteva zeci de persoane aranjate pe mai multe rânduri, în cerc. Majoritatea erau bătrâni, îmbrăcați simplu, unii în haine tradiționale. Mâinile aplecate de ani s-au îndreptat spre față. Pe fețele imobile, aproape inexpresive, îndreptate cu privirea spre succesorul lui Petru coborau lent lacrimi. În acea fotografie - repetată de atâtea ori în timpul călătoriei - este mult mai mult decât o singură viață, este strigătul sufocat al unui popor. Bărbați și femei care, și din cauza catolicilor, au trăit orori și care în acea întâlnire s-au simțit recunoscuți, atinși, îmbrățișați, iubiți. Lacrimi care desenau prăpastii, suferințe, speranțe în fața cărora se poate numai tăcea, se pot deschide brațele, se poate primi.

Papa în zilele vizitei apostolice a indicat un drum de reconciliere și vindecare, ca în lunile trecute în Vatican când a primit reprezentanții popoarelor indigene First Nations, Inuit și Métis. A demarat un proces, un orizont la care trebuie ajuns, care trebuie construit și alimentat. Prezența papei a fost o "binecuvântare și un dar" a spus Chief Wilton Littlechild, subliniind că acum "începe munca". Littlechild este conducătorul indigen supraviețuitor din școlile rezidențiale, astăzi în vârstă de 78 de ani, care a dăruit papei un coif indian la întâlnirea de la Bear Park Pow-Woe Grounds, la Maskwacis.

O fotografie extraordinară, cea a pontifului cu penele de vultur, dar fotografia inimii este cu mai multe fotograme înainte: când acest gest de împărtășire a fost făcut posibil și pentru a-l înțelege trebuia refăcută complet scena. S-a ajuns la acel dar care indică o recunoaștere - care l-a constat pe Littlechild un efort fizic însemnat, pentru că în mod obișnuit este constrâns să meargă cu ajutorul cârjelor sau să se miște în scaun cu rotile: în schimb a parcurs numai câțiva metri, urcând scările pentru a ajunge pe scena unde era papa - pentru că indigenii au redeschis inima și urechea la Vestire, la realitatea unei Biserici vii, diferite de aceea care i-a umilit și i-a strivit.

O oroare imprimată pe lunga fâșie roșie pe care erau scrise numele victimelor din școlile rezidențiale, arătată papei, în timp ce sunetul tamburinelor străbătea trupurile și se contopea cu bătaia inimii fiecăruia. Este de neuitat imaginea de durere, înduioșare și supărare a lui Si Pih Ko, stând drept în fața papei având în jur mulțimea admirată și nehotărârea oamenilor de securitate în timp ce intonează, în ceva neprogramat, un cântec care în sunete amintește de imnul canadian.

După aceea, papa așezat în scaunul cu rotile în fața tăcerii de la Lacul Sfânta Ana, loc îndrăgit de indigeni, unde mii de persoane în fiecare an merg în pelerinaj. Și unde, în timp ce Papa Francisc vorbea, mâinile bunicilor le strângeau pe cele ale celor mai tineri pentru a se sprijini reciproc.

Imagini de suferință, mândrie, pasiune, identitate, dansuri, tăcere, rugăciune, lacrimi care au însoțit așadar acest pelerinaj penitențial care demarează o perspectivă nouă și încredințează misiuni și obiective fiecăruia și instituțiilor, dar care reprezintă și o oportunitate pentru întreaga omenire, pentru noi toți, să urmăm căi de împărtășire și fraternitate, să ascultăm și să ne îndreptăm privirea spre om și spre creație, recunoscându-ne fii ai lui Dumnezeu.

(După L'Osservatore Romano, 3 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 751.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat