Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la cel de‑al 33‑lea Festival Internațional al Tinerilor (Mladifest) (Medjugorje, 1‑6 august 2022)

Preaiubiților,

În acel timp, ne relatează evanghelistul Matei, Isus adresându-se tuturor a spus: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre! Căci jugul meu este plăcut, iar povara mea este ușoară" (Mt 11,28-30). Ca în acel timp, tot așa Isus se adresează și astăzi vouă tuturor, dragi tineri, și, cu termenul-cheie al Festivalului, inspirat din Evanghelia tocmai menționată, vă invită: "Învățați de la mine și veți găsi pacea".

Domnul nu rezervă aceste cuvinte numai apostolilor sau vreunuia dintre prietenii săi, ci le adresează tuturor celor care sunt osteniți și împovărați. El știe cât de dificilă poate să fie viața și că există multe lucruri care ne trudesc inima: atâtea dezamăgiri, diferite răni din trecut, poveri pe care le purtăm și nedreptăți pe care le suportăm, multe incertitudini și preocupări. În fața la toate acestea Isus ne spune: "Veniți la mine și învățați de la mine". Este vorba de o invitație de a ne mișca, de a nu rămâne pe loc, congelați și înfricoșați în fața vieții, și să ne încredințăm Lui. Pare ușor, dar în momentele întunecate ne vine în mod natural să ne închidem în noi înșine. Isus în schimb vrea să ne tragă afară, de aceea ne spune "Vino".

Calea de ieșire este în relație, în ridicarea privirii spre Cel care ne iubește cu adevărat. Apoi, nu este suficient a ieși din noi înșine, trebuie să știm și unde să mergem, pentru că există atâtea ținte înșelătoare care promit un viitor mai bun, însă ne lasă în singurătatea de mai înainte. Pentru aceasta Isus indică unde să mergem: "Veniți la mine".

Dragi prieteni, cu inima deschisă mergeți la El, luați jugul său și învățați de la El. Mergeți la Învățătorul pentru a deveni discipolii săi și moștenitori ai promisiunii sale de pace. Luați jugul său care vă va face să descoperiți voința lui Dumnezeu și vă va face părtași de misterul crucii sale și al învierii sale. "Jugul" despre care vorbește Cristos este legea iubirii, este porunca pe care a lăsat-o discipolilor săi: iubiți-vă unii pe alții, așa cum eu v-am iubit (In 15,12). Pentru că adevăratul remediu la rănile omenirii este un stil de viață bazat pe iubirea fraternă, care își are rădăcina în iubirea lui Dumnezeu.

Mergând împreună cu El și imitându-l, veți învăța de la El. El este un învățător care nu impune altora poveri pe care El nu le poartă. Se adresează celor umili, celor mici și săraci pentru că El însuși s-a făcut sărac și umil. Și pentru a învăța, înainte de toate, trebuie să fim umili și să recunoaștem propria ignoranță și mândrie care ne fac să credem că putem face totul singuri și cu forțele noastre. Trebuie avută urechea deschisă la cuvintele învățătorului. Așa se învață inima sa, iubirea sa, modul său de a gândi, de a vedea și de a face. Este nevoie de curajul de a fi aproape de El și de a-l imita.

Preaiubiților, nu vă fie frică, mergeți la El cu tot ceea ce purtați în inimă, El este unicul Domn care oferă adevărata odihnă și adevărata pace. Urmați exemplul Mariei, mama sa și a noastră, care vă va duce la El. Încredințați-vă lui Stella Maris, semn de speranță pe marea agitată, care ne conduce spre portul păcii. Ea, care-l cunoaște pe Fiul său, vă va ajuta să-l imitați în relația cu Dumnezeu Tatăl, în compasiunea față de aproapele și în conștiința a ceea ce suntem chemați să fim, fii ai lui Dumnezeu. În acest moment, în inima verii, Domnul vă invită să faceți vacanța cu El, în locul cel mai special care există: propria inimă.

Dragi tineri, în timp ce vă odihniți în Isus Cristos în timpul acestor zile, vă încredințez pe toți Sfintei Fecioare Maria, mama noastră cerească, pentru ca, prin mijlocirea sa și cu exemplul său, să luați asupra voastră jugul plăcut și ușor al urmării lui Cristos. Privirea lui Dumnezeu Tatăl care vă iubește personal să vă însoțească în fiecare zi, așa încât, în relațiile cu ceilalți să puteți fi martori ai păcii pe care o veți primi în dar. Pentru aceasta mă rog și vă binecuvântez și vă cer și vouă să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 16 iulie,

Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Transmisiile în direct dublate în limba română de la Festivalul Internațional al Tinerilor (Mladifest) pot fi urmărite pe canalul de youtube Media MIR Medjugorje RO.
 


lecturi: 446.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat